https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Grad Negova kot prvo slovensko središče podeželske dediščine

Negova, 29.03.2019 ob 13:00  

Zavod Kultprotur Gornja Radgona in KID KIBLA iz Maribora sta kot slovenska partnerja evropskega projekta RURITAGE s skupnimi močmi otvorila prvo slovensko središče podeželske dediščine Grad Negova. 


Na uradni otvoritvi središča podeželske dediščine v petek, 29. marca 2019, ob 11. uri, sta direktorica Kultprotur Tatjana Kotnik Karba in ustanovitelj KID KIBLA Peter Tomaž Dobrila predstavila projekt RURITAGE. Projekt spodbuja ohranjaje in prom oviranje podeželske kulturne in naravne dediščine, ki dodatno spodbuja h gospodarski konkurenčnosti ter trajnostni in vključujoči rasti ruralnih območij. Podporo projektu je izkazal tudi župan občine Gornja Radgona Stanjko Rojko, ki si želi, da bi lokalna dediščina živela naprej in da bi razvojni projekti bili stalnica lokalne skupnosti. 

Evropski projekt RURITAGE je financiran v sklopu programa Obzorje 2020, ki ga vodi Univerza v Bologni, z 38 sodelujočimi partnerji, iz 18 različnih držav. Projekt uvaja nov pristop pri obravnavanju podeželja in s tem krepi njihov dediščinski potencial. RURITAGE obravnava podeželja z vidika trajnostnega razvoja in na podlagi preteklih raziskav je opredelil 6 novih sistemskih področij in 11 presečnih tematik, ki predstavljajo različne možnosti delovanja kulturne dediščine podeželskih območij skozi uravnoteženost gospodarskega, socialnega in okoljskega razvoja.

Spodbujanje potencialnih socialnih inovacij ter zagotavljanje stalnega prenosa znanja in vzajemnega učenja med partnerji in ostalimi deležniki je glavni namen projekta. Cilj je širitev in krepitev znanja skozi štiri razvojne faze ter obenem uresničitev strategij ponovne obuditve, oživitve kulturne in naravne dediščine v različnih regijah.

V sklopu evropskega projekta bo v Gradu Negova zaživel projektni inkubator. S tem bo lokalni skupnosti in bodočim deležnikom gradu omogočeno aktivno upravljanje dediščine, zagotovitev infrastrukture, krepitev lokalnih zmogljivosti in prenosa veščin. 

Ob odprtju RURITAGE središča podeželske dediščine Grad Negova se bodo v prihodnjih dneh zvrstile različne aktivnosti vse od odprtja spominskih sob in razstav, kulinarično umetniškega performansa, pravljic za otroke, do zeliščarskega dne.  

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.