https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Termam kazen zaradi preseženih vrednosti benzena

03.04.2019 ob 6:00  

Zdravstvena inšpekcija je Savi Turizem izrekla globe, ker je bila v Termah 3000 v Moravskih Toplicah dovoljena vrednost benzena v štirih bazenih s črno mineralno vodo presežena do 180-krat.

Inšpekcija se je za nadzor odločila po tem, ko je lani predstojnica kliničnega inštituta za medicino dela medijem povedala, da je v nekem slovenskem zdravilišču izmerila prevelike vrednosti benzena, ki med drugim povzroča levkemijo.

Čeprav zdravnica takrat ni navedla imena toplic, so se inšpektorji odločili za nadzor v Termah 3000, ker je tam poleg termalne vode pod zemljo tudi nafta, ki vsebuje benzen. Zakonodaja dovoljuje do en mikrogram benzena v litru vode, inšpektorji so ga ugotovili od 130 do 180 mikrogramov, poroča Dnevnik.

Podjetje Sava Turizem, katerega del so omenjene toplice, bo moralo plačati 5100 evrov kazni, po 1700 evrov pa odgovorni v Termah 3000, izvršni direktor, vodja kopališč in ekolog.

V Savi Turizem pred tem preseganja vrednosti benzena niso zaznali

V Savi Turizem so za STA pojasnili, da v vseh rekreativnih bazenih, ki so namenjeni kopanju in plavanju v Termah 3000 v Moravskih Toplicah, niso nikoli zaznali preseganja vrednosti benzena in da so tam so vsi zakonsko določeni parametri skladni. Potrdili pa so, da je bila v sklopu inšpekcijskega pregleda konec decembra 2018 presežena vrednost benzena izmerjena v štirih kopelih s črno termalno mineralno vodo.

V družbi pravijo, da so štiri bazene sami preventivno zaprli za goste, skladno z opozorilom pa so se lotili ureditve skladnosti z zakonsko določenimi parametri in da je ta postopek skupaj z vzorčenjem vode potekal dober mesec.

"Po vzorčenju so vsi parametri skladni s predpisanimi. Kopeli s črno termalno mineralno vodo so bile takoj po vzorčenju ponovno odprte za goste, poleg rednih zakonsko določenih mesečnih vzorčenj vode smo uvedli še dodatna vzorčenja," še pravijo v Savi Turizem.

Ob tem opozarjajo, da slovenska zakonodaja ne loči med pitnimi, kopalnimi vodami in zdravilnimi kopelmi, kot je to v npr. sosednji Avstriji, kjer se parametri za zdravilne vode razlikujejo od drugih.

V Sloveniji za vse velja enak pravilnik o pitni vodi, kar pomeni, da veljajo enaki parametri tako za bazene, kjer se ljudje kopajo in plavajo, ter za kopeli natur, ki niso namenjene plavanju, pomagajo pa pri izboljšanju vsesplošnega počutja in določenih zdravstvenih stanj. Ob slednjih je tudi opozorilo, da je v njih neobdelana naravna izvirska voda, v kateri se ni priporočljivo zadrževati več kot petnajst minut ter jo je prepovedano piti ali vanjo potopiti glavo, čeprav je vrednost benzena v kopelih skladna z zakonsko normo, dodajajo v družbi.

*Foto: arhiv Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.04.2019 ob 6:25 lepec gost

      Moj stari oče se pri kopanju nekaj ni počutil v redu!!!!!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.04.2019 ob 9:14 gost

      Arabci majo dosti nafte, tu so se kopale njihove v burkinijih tepa nej čudno ka je benzin v vodi.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.04.2019 ob 14:09 DF-LUP gost

      Za 180 krat presežena vrednost, pa nikome ništa, če bi tou kak mali privatnik bil bi ga tak dol zaprli v momenti. Ka de pa te zdaj ka smo vsi betežni, ka smo se kopali v 180 krat onesnaženoj vodi koga pa lejko mij toužimo ???? MAFIJA

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.04.2019 ob 15:10 Mutila gost

        Prečitaj malo človik ka pijše, malo so tu jabuke pa grujške po mojen. Zakonodaja je napisana za pitno vodo. Nej San delal raziskav samo je verjetno absorpcija benzena skozi kožo menša kak prek zaužite vode. Naj se zgrnejo na odgovornim ministrstvi pa napišejo malo boljši zakon. Bi jih pa morali malo Bole drapnoti po žepi po mojen.

        1 4 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.04.2019 ob 14:47 gost gost

      v tej vodi se kopajo skoraj že od začetka pa nišče zaradi toga ni zbolel to je termam nešče dobro nastavil ....lp

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.04.2019 ob 17:14 mokoš gost

      Te bi ovi stari švabi ka že 50 lejt odijo v Moravce vsi daven den mrli!!! To je nešče dobro nastavo ka šče zaslužiti ka de meu do konca života zašenki sobo v Moravcaj!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      03.04.2019 ob 19:31 lepec gost

      Moj stare oča je neka drislave, pa tude kozla. Zadnje dni se je neka v Morafcaj kopo pa nekše Jodlarke ka so po cipresaj že vunjale je naganjo.......zdaj pa neven od koga njeme je tak božno!!!! Po tobogane se je tude vozo lejko pa ka njeme je že večerna tekma v glavou stpoupila. Prave, ka de 2:2.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.