https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Arso izdal dovoljenje za rafinerijo v Petišovcih, Geoenergo se je pritožil

10.04.2019 ob 8:00  

Agencija za okolje (Arso) je družbi Geoenergo izdala okoljevarstveno dovoljenje za obrat za čiščenje plina oz. rafinerijo v Petišovcih. To pa še ne pomeni, da bodo obrat res postavili. Drugemu postopku, ki se nanaša na dovoljenje za hidravlično stimulacijo vrtin, namreč ne kaže dobro.

Po poročanju Dela je Arso dovoljenje za napravo, ki bi lahko predelala 280.000 kubičnih metrov zemeljskega plina in eno tono nafte na dan, izdala 28. marca. Dovoljenje pa še ni pravnomočno, saj ima stranski udeleženec v postopku, društvo Alpe Adria Green, možnost pritožbe.

Pri AAG so v izjavi za javnost zapisali, da pritožbe na odločitev Arsa ne bo, saj okoljevarstveno dovoljenje zajema samo dovoljenje za rafinerijo za čiščenje surovega plina, pri čemer gre za posodobitev obstoječega objekta, ki bi po najboljši razpoložljivi tehnologiji zmanjšal vplive na okolje. To pa ne pomeni dejanskega povečanega črpanja plina s frackingom oz. hidravličnim stimuliranjem.

Da bi lahko staro infrastrukturo nadomestili z novejšo in sodobnejšo je poleg okoljevarstvenega dovoljenja za postavitev naprave za čiščenje zemeljskega plina potrebno tudi dovoljenje, povezano s hidravlično stimulacijo obstoječih dveh vrtin, za kar je Arso izdal sklep, da je potrebna izvedba presoje vplivov na okolje.

Geoenergo se je na ta sklep pritožil, saj meni, da Arso ni upošteval predloženih strokovnih študij niti strokovnih mnenj dajalcev v postopku, ki so izkazovali, da je poseg v okolje sprejemljiv in brez negativnih posledic za okolje.

Tudi v Petrolu, ki sodeluje v projektu, neuradno priznavajo, da naprava nima smisla, če nima dobave plina za čiščenje oziroma rafiniranje.

*Naslovna fotografija: slovenski-plin.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.