https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Prekmurske orhideje »romajo« v Vatikan

Dobrovnik, 15.04.2019 ob 16:00  

V tropskem vrtu podjetja Ocean Orchids v Dobrovniku je danes potekala novinarska konferenca, kjer so na pot pospremili orhideje, ki bodo »romale« v Vatikan.

V podjetju Ocean Orchids letos obeležujejo 15 let profesionalnega gojenja orhidej. S svojim cvetjem so doslej oplemenitili že mnoge dogodke po svetu in doma. Prav ob Veliki noči, največjem krščanskem prazniku, pa bodo njihove orhideje krasile oltarni del bazilike sv. Pavla v Vatikanu.

O tem pomembnem dogodku za podjetje sta spregovorila soustanovitelja in direktorja podjetja Roman Ferenčak in Tomaž Jevšnik. Pozneje pa se je pridružil še župan Občine Dobrovnik Marjan Kardinar.

»Dogovarjanje o sodelovanju se je pričelo pred dobrim letom, ko smo v podjetju Ocean Orchids ob obisku Vatikana in v pogovoru s tamkajšnjimi slovenskimi predstavniki, izrazili podporo prav tej ideji, da okrasimo baziliko z našim cvetjem,« je pojasil Tomaž Jevšnik, soustanovitelj in tehnični direktor podjetja.

Slovenska floristka Sabina Šegula je januarja pričela s snovanjem koncepta okrasitve glavnega oltarja v baziliki svetega Petra ob veliki noči in hitro prišla do zaključka, da so bele kaskade podjetja Ocean Orchids najprimernejše za te slovesnosti.

V Vatikan bo jutri odpotovalo skupno okoli 300 belih orhidej. Od tega 160 kaskadnih ter 140 dvo-stebelnih orhidej. Iz njih bo izdelanih 32 aranžmajev, ki bodo postavljeni okoli Berninijevih stebrov.

Bazilika svetega Petra v Vatikanu je gotovo sakralni objet svetovnih razsežnosti. Lepoto kaskad in dvo-stebelnih orhidej bo občudovala vsaj milijarda in pol vernikov in s tem je, kot poudarja Jevšnik, njihov namen dosežen: »Ne glede na to, da na letni ravni izvozimo približno 75% od skupno 2 milijona vzgojenih rastlin, posvečamo temu transportu, ki vendarle ne bo potekal po ustaljenih logističnih tirnicah, posebno pozornost. Orhideje namreč potrebujejo izjemno natančno definirano temperaturno okolje in želimo si, da na cilj prispejo v vsem svojem sijaju.«

Roman Ferenčak opozarja, da razmere za kmetijske dejavnosti nikakor niso idealne, zato v tem času skušajo ohraniti vsaj približno stabilno poslovanje: »Seveda pa gledamo pozitivno v prihodnost in računamo na izpolnjevanje obljub slovenske politike. Nenazadnje si je sam predsednik vlade zadal kmetijsko panogo kot prioritetno in tudi kmetijska ministrica podpira razvoj visokotehnološkega kmetijstva, katerega del je vsekakor tudi proizvodnja v rastlinjakih.«

Enak model cvetličnega aranžmaja kot ga bosta slovenska strokovnjaka za floristiko in hortikulturo, Sabina Šegula in Peter Ribič, postavila v baziliki svetega Petra v Vatikanu, si boste v prihodnjih dneh lahko ogledali tudi v župnijski cerkvi svetega Jakoba v Dobrovniku.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.04.2019 ob 19:49 Nedeljko gost

      Je vatikanska drhal plačala ali ji je bilo podarjeno?

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.04.2019 ob 21:38 pišta gost

      Res si en pravi Nedeljko. Seveda so orhideje podarili. Glede na to, kje se bodo nahajale in koliko medijske pozornosti bodo imele je to zelo poceni reklama. Praktično zastonj. Vidiš, že na tem portalu o tem pišejo. Druga podjetja morajo za to precej plačati.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.04.2019 ob 0:03 Legija gost

      Nedeljko. Ce je kdo drhal si to ti. Drhal lahko ti imenujes svoje domace. Baraba pokvarjena.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.04.2019 ob 9:31 Nedeljko gost

      Ko je papež Janez Pavel I. izjavil, da treba cerkvi malo znižati strope in dati revnim je drhal človeka umorila. Vam to nič ne pove. Ovce vi kar caplajte in jim mečite sedaj po 50€.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.04.2019 ob 2:57 gost

      Nedeljko ka tau ide vo z tvojoga žepa ,budalo

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.02.2020 ob 16:55 Mia gost

      Dober dan mene zanima ce imate crno orhidejo. Lp

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.