https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Z medgeneracijskim sodelovanjem za ohranitev planeta

18.04.2019 ob 17:00  

Danes je pred Domom starejših Rakičan (Enota Murska Sobota) potekalo "Medgeneracijsko sodelovanje za ohranitev našega planeta". Dogodek je ob Svetovnem dnevu Zemlje organizirala Akademija distribucije Elektro Maribor v sodelovanju z Domom starejših Rakičan, Srednjo poklicno in tehniško šolo Murska Sobota ter Osnovno šolo III Murska Sobota.


Za ohranjanje planeta Zemlje je potrebno sodelovanje vseh generacij. Združitev izkustev in vrednot starejših ter znanja in skrbi mlajših je usmeritev za uspešno in učinkovito ohranitev našega planeta. Na dogodku so spregovorili Zoran Hoblaj, direktor, Dom starejših Rakičan, Ludvik Sukič, ravnatelj Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota, Uroš Kolarič, direktor Elektro Maribor (Območna enota Murska Sobota) in Peter Kaube, direktor projektov pri Elektro Maribor.

Dijaki Srednje poklicne in tehniške šole so se predstavili z izdelki, ki so jih izdelali in kateri lahko pripomorejo k izboljšanju ter ohranitvi okolja. Tako so se predstavili s košem za avtomatsko ločevanje odpadkov in sodobno namakanje rastlinjaka.

Obiskovalci pa so se lahko seznali tudi z e-mobilnostjo in električnimi avtomobili, k katerimi so zapeljali tudi stanovalce doma Rakičan. Ob tem dogodku so zasadili tudi drevo, osnovnošolci Osnovne šole III pa so sodelovali tako, da so izdelali plakate na temo "Ohranimo naš planet". Na to temo je ob koncu potekala tudi okrogla miza med starejšimi občani in osnovnošolci. V sklopu današnjega dne pa je potekalo tudi predavanje o novih tehnologijah, znanju in poklicih v energetiki za dijake in obiskovalce.

Peter Kaube, direktor projektov pri Elektro Maribor je ob tem dogodku povedal: "Zemlja je naš dom, ki ga imamo radi in za katerega želimo, da ostane čist, poln življenja in naravne lepote. Takšnega želimo zapustiti generacijam za nami. Na tem dogodku želimo poudariti pomen okolju prijaznih tehnologij, ki so osnova prehoda v sodobno energetsko družbo."

Uroš Kolarič, direktor Elektro Maribor (Območna enota Murska Sobota) je pojasnil, da ima Murska Sobota v zimskih mesecih velikokrat najbolj onesnažen zrak v državi in zato še posebej poudaril, da je zavedanje, da je potreben prehod v nizkoogljično družbo tudi med prebivalci mesta in širše pokrajine vse večje. "Na področju Prekmurja se letno vgradi več 100 električnih toplotnih črpalk, priklopljenih je 380 sončnih elektrarn in imamo 20 polnilnic za električne avtomobile," je še dodal Kolarič.

Zoran Hoblaj, direktor Doma starejših Rakičan je povedal, da zavest za čisto okolje ni samo skrb mladih in delovno aktivnih prebivalcev, ampak je to tudi skrb starejših, saj so "prav oni ustvarjali današnji svet in družbo. Posebej pa naše stanovalce zanimajo najnovejši dosežki na področju zelenih tehnologij." To se je pokazalo tudi ob koncu, ko so se stanovalci z veseljem zapeljali z električnimi vozili.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.