https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Kampanja Rešimo Muro! ne odobrava predlagani rešitvi glede HE na Muri

23.04.2019 ob 15:00  

Kampanja Rešimo Muro! je ob včerajšnjem Dnevu Zemlje odgovorila na predlagani dve rešitvi glede hidroelektrarn na reki Muri.

V odprtem pismu so opozorili, da smo ob včerajšnjem Dnevu Zemlje prebivalci ob reki Muri lahko upravičeno zaskrbljeni. Ko je bilo pred kratkim razglašeno Biosferno območje Mura, je takratni minister za okolje in prostor Jure Leben rekel, da se načrti za izgradnjo HE na Muri ustavijo. Od tedaj je oblast v Ljubljani ministra zamenjala in uredba o prenehanju koncesije za izgradnjo HE se je izgubila v medresorskem usklajevanju. Kljub zatrjevanju predsednika vlade Marjana Šarca, da se bo spoštovalo zakonitost, pa v kampanji niso optimisti.

»Oblast grozi s prevlado interesa energetike nad interesi okolja, kakor tudi s prevlado nad pravico do pitne vode, ki jo Mura zagotavlja vsaj 55.000 prebivalcem. Da smo še bolj kislih obrazov praznovali Dan Zemlje, je doprinesel članek objavljen na spletnem portalu rtvslo.si 16. aprila 2019 "Dve možnosti rešitve vprašanja hidroelektrarn na Muri". Iz članka izhaja, da se je ministrica Alenka Bratušek postavila nad stroko in bo nedvomno negativno okoljsko poročilo spreminjala s "preciznimi omilitvenimi in izravnalnimi ukrepi", očitno v želji, da ugodi določenim lobijem. V naši državi je vse mogoče, saj brezzobi tiger KPK niti približno ne seže tja, kjer bi moral pošteno zagristi.« so zapisali v sporočilu.

»V ZDMM smo zgroženi nad odnosom vlade do prebivalcev ob reki Muri. Predsednik vlade Marjan Šarec nam je 6. aprila 2019 v Murski Soboti ob predaji naših zahtev javno zagotovil, da se bo v primeru načrtovane izgradnje HE na reki Muri postopalo po zakonu. Obravnavo uredbe, ki bi končala 30-letno agonijo in je bila vložena s strani Jureta Lebna, bivšega ministra za okolje in prostor, se v vladi dobesedno ignorira. Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek krši vse zakonske norme z zadrževanjem uredbe. V sodelovanju s sedanjim ministrom za okolje in prostor Simonom Zajcem je pripravila novo gradivo. Po predlaganem NAČRTU B bi nesporno negativno okoljsko poročilo popravljali s "preciznimi omilitvenimi in izravnalnimi ukrepi". Na ta način bi omogočili nadaljevanje postopka priprave državnega prostorskega načrta za območje hidroelektrarne Hrastje Mota. Pri vsem navedenem gre za eklatantno kršenje zakonodaje in tako neobičajno prakso, da je upravičeno moč sklepati, da ministrica Bratušek deluje v interesu določenih lobijev, predsednik vlade pa ali o tem ni korektno seznanjen ali pa to celo dopušča« pravi Samo Tuš, predsednik Zveze društev Moja Mura.

Dr. Sonja Bezjak, Muzej norosti, Trate pa pravi, da se Bratuškova od nastopa mandata izogiba srečanju s podporniki zaščite Mure. Še več v videu (z dne 23. 3. 2019, ki je spodaj) na družbenem omrežju jih blati, da zavajajo in lažejo, hkrati pa je tudi blokirala podpornike zaščite Mure, ki so jo pozivali k utemeljitvi njenih stališč. »Poleg nesprejemljivega odnosa do državljanov pa je ministrica pokazala tudi nestrokovnost. Po vseh študijah, ki dokazujejo škodljivost gradnje hidroelektrarn, v videu enostransko zagovarja, da gre za najčistejšo energijo. Prof. dr. Mihael J. Toman, strokovnjak za ekosisteme celinskih voda, je njeno izjavo pred kratkim v medijih označil kot skregano z najbolj osnovno logiko in pojasnil, da pregrajevanje rek nikjer na svetu ni strokovno vprašanje, pač pa zgolj politično vprašanje. Ker ne spoštuje niti političnih dogovorov, to je zaveze iz koalicijske pogodbe, da vlada na Muri ne bo gradila hidroelektrarn, premieru Šarcu predlagamo, da Alenko Bratušek razreši z ministrske funkcije,« je še dodala Bezjakova.

V kampanji Rešimo Muro bodo od izvoljenih predstavnikov še naprej zahtevali, da izpolnjujejo zakonsko določene roke in zakonodajne postopke, da upoštevajo stroko s področja varovanja narave in zahteve prebivalcev ter da se Muro zaščiti za vedno. Trenutno stanje in obnašanje ministrov in vlade, katerih plača prihaja iz davkoplačevalskega denarja (pa čeprav očitno to pogosto pozabljajo), pa označujejo preprosto za nesprejemljivo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.04.2019 ob 22:20 😂 gost

      Ja kdo pa bo vas kaj vprašal revčeki?

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.04.2019 ob 8:05 OK - LUP gost

      Zdaj že malo pretiravate s tem, pomaga pa vam sobotainfo, ki poroča enostransko. Kje so pa nasprotna mnenja tovariši. Po eni strani zagovarjate električne avtomobile, po drugi strani pa ne date elektrike kje to vkup ide malo si razčistite v glavi. Mij navadni ljudje vas bokibogme ne razmimo kaj bi radi.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.04.2019 ob 22:19 štrom gost

        Se vidi, da marsikaj ne razmiš. Tudi tega ne, da ta projekt ne bo prispeval praktično nič v energetsko bilanco Slovenije. Kot drugo ne razmiš, da se energetskemu lobijo gre, da se investicija spelje, ker so v igri veliki denarji. Če se dobro spomniš je še pri vaski javni investiciji v Slovniji kar nekaj milijonov poniknilo neznano kam. Kot tretje ne razmiš, da dans vsak trgovec z električno energijo le to nbavlja tam, kjer je za njega najbolj ugodno. Samo poglej nekaj podjetij, ki prodajajo električno energijo, kje vse jo kupijo in kakšen je delež po posameznih izvorih. Kapiš? Če ne, povej, da ti še razložimo.

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.04.2019 ob 10:07 EN gost

      BUTLI,DRŽOVA VAS OKOLI NOSI

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.04.2019 ob 23:44 Gregor gost

      A el. energijo pa bo dedek mraz prinesel, Kaj imate raje? Fosilna goriva. Elektrarna bo se tako ali tako gredila, če ne zdaj pa čez deset ali več let. Pomislite na prihodnost. Slovenci imamo pa raje dimnike. Kar se pa tiče ponikanja denarja - bojo pa pač drugje ukradli.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.