https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Pomurskim lekarnam šestdeset dnevni rok

Murska Sobota, 25.04.2019 ob 18:00  

Na današnji izredni seji Mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota so svetniki razpravljali o stanju v Javnem zavodu Pomurske lekarne, ki kljub zakonski obveznosti za nabavo zdravil ne izvaja javnih naročil. Mestna občina Murska Sobota, ki je med soustanovitelji zavoda, že več kot tri leta opozarja na nedopustno poslovanje lekarn, ki so od leta 2003 do 2019 za blago ali storitve plačale 365 milijonov EUR. Od tega so 99,7% sredstev porabile mimo pravil javnega naročanja. Tako so 364 milijonov EUR za nabavo zdravil, na podlagi neposrednih pogodb, plačale zgolj desetim ponudnikom.


V Mestni občini Murska Sobota vztrajajo, da pravila veljajo za vse in da je zakonodajo treba upoštevati. Ob tem poudarjajo, da je iz javnih evidenc razvidno, da je nabava zdravil v skladu z zakonom mogoča, saj jo izvajajo v mnogih javnih zavodih v Sloveniji. Seja je bila odprta za javnost, nanjo so povabili tudi predstavnike vlade in inštitucij, ki so dolžne skrbeti za zakonito poslovanje lekarniških zavodov.

Na podlagi javno dostopnih podatkov je razvidno, da javni zavod Pomurske lekarne navkljub zakonski obveznosti ne izvaja javnih naročil, pač pa za nabavo zdravil in naročanje storitev sklepa neposredne pogodbe. Tako je za nabavo zdravil in storitev med 2003 in 2019 z desetimi gospodarskimi subjekti sklenil posle v višini 365 milijonov EUR. Od tega zgolj 0,3% preko javnih naročil. To je tudi glavni vzrok zaostrenih odnosov med MOMS in vodstvom Pomurskih lekarn.

Kršenje predpisov o javnem naročanju je velik sistemski problem, za katerega bi morale poskrbeti pristojne institucije. Zato so na sejo povabili tudi predstavnike države in inštitucij, ki so dolžne skrbeti za zakonito poslovanje lekarniških zavodov. Srečko Đurov, direktor mestne uprave je ob tem povedal: "Dolžnost javnega zavoda, da zdravila nabavlja po pravilih javnega naročanja je predpisana zato, da se v transparentnem in konkurenčnem postopku izberejo najugodnejši ponudniki, s tem pa doseže najnižja cena za vse uporabnike. Nespoštovanje predpisov o javnem naročanju privilegiranim dobaviteljem omogoča monopolni položaj, posledično pa dražja zdravila."
Na opisane kršitve so se odzvali tudi predstavniki države in različnih institucij, med drugimi tudi sodna izvedenka za javna naročila Darja Čerič, ki je potrdila, da so javni lekarniški zavodi zavezanci za javna naročila, tudi za zdravila. Ministrstvo za javno upravo je odgovorilo, da so že večkrat poudarili, da morajo javni lekarniški zavodi (tudi Pomurske lekarne) spoštovati Zakon o javnem naročanju. Podobno tudi Računsko sodišče, ki se je že leta 2016 v Zbirnem poročilu izreklo, da morajo javni lekarniški zavodi zdravila nabavljati v skladu z veljavnimi javno-naročniškimi predpisi. Komisija za preprečevanje korupcije zadeve ne komentira, saj zadevo obravnava kot prijavo. Podobno tudi Uprava kriminalistične policije, ki je zadevo predala Sektorju kriminalistične policije PU Murska Sobota in Državna revizijska komisija, ki je zoper g. Ivana Zajca že vložila obdolžilni predlog.

Mestni svet Mestne občine Murska Sobota je sprejel sklep, da se je seznanil, da so javni zavod Pomurske lekarne od leta 2003 desetim največjim dobaviteljem plačale 364 milijonov evrov ne da bi izvedli javno naročilo. Poleg tega je sprejel dodaten sklep in sicer, da predlaga Komisiji za nadzor javnih financ in Odboru za zdravstvo Državnega zbora Republike Slovenije skupno sejo, na kateri se naj obravnava problematika nespoštovanja predpisov o javnem naročanju v javnih lekarniških zavodih ter sprejmejo ustrezni ukrepi za zagotovitev zakonitega poslovanja javnih lekarniških zavodov.

Župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek je ob tem dejal: "Že več kot tri leta opozarjamo na to, da je treba zakone spoštovati. Poskušali smo z dialogom s Pomurskimi lekarnami, vodstvom in svetom zavoda. Naleteli smo na gluha ušesa in na kopico izgovorov, kaj se da in kaj ne. Namesto argumentov so prevladali drugačni interesi po zaščiti vodstva in po ohranjanju ustaljenih praks nabave zdravil mimo javnih naročil in s točno določenimi dobavitelji." Dodal je še, da so bile Pomurske lekarne ustanovljene, da služijo ljudem in ne privatnim interesom. Zato občina ne more in ne bo pristala na oškodovanje občanov na račun lobijev iz farmacije. Izredno sejo je zaključil z besedami: "Zato si tudi danes ne morem zatiskati oči, pred tistim, kar je narobe. To bi bilo najlažje: izogniti se konfliktu, ne drezati v interese in pustiti vrtičke nedotaknjene. Ampak občanke in občani me niso izvolili, da pogledam vstran. Zato bom, v kolikor v 60 dneh ne bo zamenjano vodstvo v javnem zavodu Pomurske lekarne in zagotovljena zakonitost poslovanja, naročil občinski upravi, da pripravi postopke za ustanovitev javnega zavoda Nove pomurske lekarne."

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.04.2019 ob 21:20 minka gost

      Kako vas ni sram g.župan Jevšek,da si želite v vse javne zavode v občini namestiti svoje ljudi,tudi,če niso strokovni in nimajo primerne izobrazbe,tega komunisti niso počeli niti,ko smo bili še v bivši jugi.

      26 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.04.2019 ob 22:34 radenčar gost

      En velki blef. Kaj ta djurov ne ve kako gre posel v lekarnah. Kkašno javno naročanje. Saj dobiš določno zdravilo od določenega proizvajalca. To ni isto, kot drugi zavori, ko naročajo kruh in ga lahko 10 pekarn ponudi. Določeno zdavilo dela samo en proizvajalec in od tistega ga kupiš. To spet samo zavajajo. Naj mine že 60 dni in naj si Murska Sobota ustanovi svoje lekarne. Ostalim pa naj dajo že enkrat mir s tem. Ni jim uspelo do sedaj menjati vodstva in bodo šli z drugo taktiko. Koliko stvari bo še ta djurov uničil? Kdo sedaj vodi občino župan ali direktor uprave?

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.04.2019 ob 22:43 Pekar-lekar-apotekar gost

      Zanimivo to dogajanje...kar svoj zavod si bodo napravili, hja nekdo bo mogel dati koncesijo, kar pa ne gre kar tako. Poleg tega je javni razpis za zdravila bedarija. Če bi bil enostaven in smiselni bi ga lekarniška zbornica že izvedla za vse lekarne. Ceno zdravil določa agencija za zdravila in zzzs. Ne glede na to katera veledrogerija dostavi zdravilo lekarni, je cena enaka. Aspirin, ki ga dostavi Ančka ali Mariča ali Rozina stane enako pri vseh 3.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.04.2019 ob 22:58 pišta gost

      To je vse zato, da bi spravili direktorja lekarn stran, ker ni njihov. Nekatere stvari so jim šle nekatere bolj tako. Pri apotekah se bodo opekli.

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.04.2019 ob 0:57 državljan gost

      Mi je res zanimiva ta debata okrog p.lekarn. Zgodba je podobna, kot v zdravstvu. Vsi na velko manipulirajo in ustvarjajo dobičke (ve se kdo) na račun državljanov; v danem primeru pa še bolnikov in uporabnikov zdravil. Mnogo stvari je narobe v konkretnem primeru, pa nobena inštitucija ni pristojna, ki bi potrdila ali ovrgla mnenje lastnika. In če se pokažejo nepravilnosti, se takoj razreši vodstvo lekarn ne glede na to kaj modruje svet zavoda.1. problem je že nastal, ko so se upirali delitvi dobička. Že takrat, takoj bi morali ukrepati lastniki in zamenjati vodstvo. Danes se pa ščitijo različni interesi in modruje na škodo pomurcev uporabnikov zdravil, ki so že itak predraga in se polnijo mošnjički za interesne povezave in nagrade zaposlenim ter vodstvu. Če bi pravna država delovala, bi zadeva že zdavnaj bila rešena. Naši-vaši, tega ne rešijo, niti nove lekarne ne, ker se bodo zgodpe samo prenesle. Podobno zgodbo z velikimi plačami smo že imeli v RA-MURA, kjer ni bilo pravega nadzora in domačijsko poslovanje. Stalen in pravi nadzor nad vsem poslovanjem z materialno odgovornostjo vseh vpletenih (vodstvo in nadzor-sveti) bo pripomogel k bolj pravičnemu in poštenemu delovanju družb. Potem pa me bo res zanimalo- kdo za koga navija !

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.04.2019 ob 8:56 Kekec gost

        Zamenjati vodstvo, ker ni hotelo dati dobička občini? Oziroma ga je dalo premalo? Kot sem razumel iz razprave na seji, se dobiček lahko po zakonu lahko uporabi samo nazaj v lekarniški dejavnosti in ne za EXPANO

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.04.2019 ob 6:50 državljan ms gost

      Takoj po današnji farsi se je s sporočilom za javnost oglasil Damir Domjan, predsednik Sindikata farmacevtov Slovenije (Sifarm). Na današnji izredni seji mu namreč Aleksander Jevšek odrekel pravico nastopa za govornico.Da gre za nesmiselno samooklicano lekarniško vojno, ugotavlja Domjan!"Na današnji izredni seji Mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota so svetniki ugotavljali, ali predpisi po njihovem v Sloveniji veljajo ali ne. Vodstvo občine namreč pravi, da nekatere javne lekarne, med katerimi so tudi Pomurske lekarne, ne spoštujejo predpisov o javnem naročanju, ampak za nakup zdravil in naročanje storitev sklepajo neposredne pogodbe. »V vseh 24-ih slovenskih javnih lekarniških zavodih še nobena škatlica zdravila ni bila uspešno nabavljena preko javnega naročila. Naša država ima strogo reguliran sistem cen zdravil, ki se financirajo iz javnih sredstev. V Sloveniji zavarovanci zdravila plačujemo neposredno z osnovnim zdravstvenim zavarovanjem (ZZZS) in dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem, ki ga lahko sklenemo pri različnih zavarovalnicah. Slednje, v skladu z zakonodajo, poravnavajo izdatke za zdravila neposredno lekarnam,« opisuje predsednik Sindikata farmacevtov Slovenije (Sifarm) Damir Domjan.ZZZS se s proizvajalci pogaja za cene vseh zdravil skozi vse leto za vse lekarne (zasebne in javne zavode) in ima kot plačnik absolutno izhodišče oblikovanja nabavnih cen za zdravila. Nenazadnje ZZZS določa enotno slovensko nabavno ceno zdravil, po kateri vse lekarne nabavljajo zdravila od veledrogerij in jih »prodajajo« oz. bolje rečeno prefakturirajo po nabavni ceni s 30 dnevnim plačilnim rokom porabniku v imenu zavarovancev, torej ZZZS. Domjan dodaja, da so postopki javnega naročanja namenjeni zagotavljanju gospodarne, učinkovite in transparentne porabe javnih sredstev, kar verjetno Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) in ZZZS s svojimi aktivnostmi na področju cen zdravil tudi izvajata.Damir Domjan: "Slovenija je zaenkrat pravna država, v kateri bi se morala neskladja z zakonodajo obravnavati na za to pristojnih institucijah, ne pa z javnim linčem, zavajanjem in šikaniranjem, kot se s strani Mestne občine Murska Sobota to počne že nekaj let. Menim, da gre za nesmiselno samooklicano lekarniško vojno oz. ofenzivo murskosoboške občine." »Plačnik oz. porabnik v imenu zavarovancev ZZZS s svojimi mehanizmi torej zelo dobro in učinkovito skrbi za nizke cene zdravil v Sloveniji. Imamo Zakon o zdravilih in Zakon o lekarniški dejavnosti, dodana vrednost oz. plačilo za izvajanje lekarniške dejavnosti pa je obvladovana z reguliranim storitvenim sistemom. Občine za svoje občane organizirajo primarno zdravstveno dejavnost (del slednje je tudi lekarniška dejavnost) z ustanavljanjem javnih lekarniških zavodov ali podeljevanjem koncesij in so ustanoviteljice javnih lekarniških zavodov. Dejstvo je, da do danes iz občinskih proračunov za izvajanje lekarniške dejavnosti nikoli ni bilo potrebnih nobenih finančnih sredstev,« meni predsednik Sifarma, ki od ustanoviteljev pričakuje, da svoje napore vlagajo v aktivnosti za spremembo zakonodaje, ki bi javnim lekarniškim zavodom omogočila zakonito poslovanje in s tem trajnostno kvalitetno preskrbo občanov z zdravili. »Slovenija je zaenkrat pravna država, v kateri bi se morala neskladja z zakonodajo obravnavati na za to pristojnih institucijah, ne pa z javnim linčem, zavajanjem in šikaniranjem, kot se s strani Mestne občine Murska Sobota to počne že nekaj let. Menim, da gre za nesmiselno samooklicano lekarniško vojno oz. ofenzivo murskosoboške občine. Upamo si trditi, da trenutno vsi skupaj, zasebniki in Javni zavod Pomurske lekarne, v pomurskem prostoru opravljamo javno lekarniško službo na visokem nivoju, tako kot v vseh ostalih delih Slovenije, in želimo ter si na vso moč tudi prizadevamo, da tako tudi ostane,« je zaključil Domjan.

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      26.04.2019 ob 8:42 samooskrba gost

      Gledan tevi dvej faci na sliki, pa niti prsta ne nücan.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      26.04.2019 ob 9:31 gost

      To zaj imate vsi tisti ki ste na volitvah podrli POLICAJA. Pa UŽIVAJTE.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      26.04.2019 ob 10:10 gost

      SD in poštenost sta dva popolnoma različna svetova.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      26.04.2019 ob 11:16 Pomurec gost

      V članku z naslovom" Evropa za vse " soboški Sandi in SD nagovarja Pomurce da mu naj dajo glas da jih bo pošteno zastopal v Bruslju. Naslednji dan pa ta isti Sandi z grožnjami grozi preostalim 16 občinam Pomurja ki so večinske lastnice Pomurskih lekarn. Toliko o "Evropi za vse" samo za položaj se mu gre!!! Je.. se mu za ostale Pomurce, dejanja lepo kažejo njegov nacin dela. Samo obljube če pa ni po njegovem pa grožnje..

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.04.2019 ob 11:23 DF gost

        Zalostno je to, da ga v vseh teh dolgih letih, ko je v Prekmurju, se niste spoznali, in ga volite dva krat za zupana. Ljudje - pamet, ne pa strankarska pripadnost!!!!

        6 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.04.2019 ob 15:33 pipi gost

        Saj veš, kako policaji funkcionirajo. Saj so bili tako naučeni. Če ni tako, kot rečejo, ti takoj grozijo s kaznijo. Tipično policajsko. Tu ni komunikacije. Tu ni dialoga. Je samo zakon močnejšega in ukazovanje. Še zakone imajo sebi na kožo napisane, da jih ščiti.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      26.04.2019 ob 22:41 Gajdaš gost

      Jevšek ter pomagači so zdavns zreli za KPK ampak kot vidimo da je na čelu KPK leseni in brezi pojma ŠTEVANEC bo vse ostalo kot je in mič ne morem

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.