https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Domjan: Gre za nesmiselno samooklicano lekarniško vojno

26.04.2019 ob 13:10  

Po petkovi izredni seji Mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota, na kateri so mestni svetniki razpravljali o Pomurskih lekarnah, je župan Aleksander Jevšek dal javnemu zavodu 60 dnevni ultimat, da zamenjajo vodstvo in zagotovijo zakonitost poslovanja, sicer bo naročil občinski upravi, da pripravi postopke za ustanovitev javnega zavoda Nove pomurske lekarne. Damir Domjan, predsednik Sindikata farmacevtov Slovenije (Sifarm), v sporočilu za javnost pravi, da »gre za nesmiselno samooklicano lekarniško vojno«.

 

Sporočilo za javnost Damirja Domjana,  predsednika Sindikata farmacevtov Slovenije (Sifarm), objavljamo v celoti.

»Vodstvo občine namreč pravi, da nekatere javne lekarne, med katerimi so tudi Pomurske lekarne, ne spoštujejo predpisov o javnem naročanju, ampak za nakup zdravil in naročanje storitev sklepajo neposredne pogodbe. »V vseh 24-ih slovenskih javnih lekarniških zavodih še nobena škatlica zdravila ni bila uspešno nabavljena preko javnega naročila. Naša država ima strogo reguliran sistem cen zdravil, ki se financirajo iz javnih sredstev. V Sloveniji zavarovanci zdravila plačujemo neposredno z osnovnim zdravstvenim zavarovanjem (ZZZS) in dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem, ki ga lahko sklenemo pri različnih zavarovalnicah. Slednje, v skladu z zakonodajo, poravnavajo izdatke za zdravila neposredno lekarnam,« opisuje predsednik Sindikata farmacevtov Slovenije (Sifarm) Damir Domjan. 

ZZZS se s proizvajalci pogaja za cene vseh zdravil skozi vse leto za vse lekarne (zasebne in javne zavode) in ima kot plačnik absolutno izhodišče oblikovanja nabavnih cen za zdravila. Nenazadnje ZZZS določa enotno slovensko nabavno ceno zdravil, po kateri vse lekarne nabavljajo zdravila od veledrogerij in jih  »prodajajo« oz. bolje rečeno prefakturirajo po nabavni ceni s 30 dnevnim plačilnim rokom porabniku v imenu zavarovancev, torej ZZZS. Domjan dodaja, da so postopki javnega naročanja namenjeni zagotavljanju gospodarne, učinkovite in transparentne porabe javnih sredstev, kar verjetno Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) in ZZZS s svojimi aktivnostmi na področju cen zdravil tudi izvajata.

»Plačnik oz. porabnik v imenu zavarovancev ZZZS s svojimi mehanizmi torej zelo dobro in učinkovito skrbi za nizke cene zdravil v Sloveniji. Imamo Zakon o zdravilih in Zakon o lekarniški dejavnosti, dodana vrednost oz. plačilo za izvajanje lekarniške dejavnosti pa je obvladovana z reguliranim storitvenim sistemom. Občine za svoje občane organizirajo primarno zdravstveno dejavnost (del slednje je tudi lekarniška dejavnost) z ustanavljanjem javnih lekarniških zavodov ali podeljevanjem koncesij in so ustanoviteljice javnih lekarniških zavodov. Dejstvo je, da do danes iz občinskih proračunov za izvajanje lekarniške dejavnosti nikoli ni bilo potrebnih nobenih finančnih sredstev,« meni predsednik Sifarma, ki od ustanoviteljev pričakuje, da svoje napore vlagajo v aktivnosti za spremembo zakonodaje, ki bi javnim lekarniškim zavodom omogočila zakonito poslovanje in s tem trajnostno kvalitetno preskrbo občanov z zdravili. »Slovenija je zaenkrat pravna država, v kateri bi se morala neskladja z zakonodajo obravnavati na za to pristojnih institucijah, ne pa z javnim linčem, zavajanjem in šikaniranjem, kot se s strani Mestne občine Murska Sobota to počne že nekaj let. Menim, da gre za nesmiselno samooklicano lekarniško vojno oz. ofenzivo murskosoboške občine. Upamo si trditi, da trenutno vsi skupaj, zasebniki in Javni zavod Pomurske lekarne, v pomurskem prostoru opravljamo javno lekarniško službo na visokem nivoju, tako kot v vseh ostalih delih Slovenije, in želimo ter si na vso moč tudi prizadevamo, da tako tudi ostane,« je zaključil Domjan.«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.04.2019 ob 13:39 DF gost

      Tu ni nic nesmiselnega. Tu gre za tezke milijone evrov! Lazete eni in drugi.

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.04.2019 ob 14:39 dfd gost

      ko se rdeči boljseviki med sabo prepirajo za kapitalistični denar. Neverjetno. Ali gre za oblast starih kvazi borcev?

      9 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.04.2019 ob 16:29 DF gost

      Denar, ki ga vsi dajemo za zdravila in druge medicinske pripomocke, ni KAPITALISTICNI DENAR!!!!!!!!!!!!! Moras res imeti nizki IQ, da napises, da je to kapitalisticni denar.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.04.2019 ob 17:32 gost

      DF najbolj od vseh lažeš in napeljuješ ljudi. Tako nizki IQ kot ga imaš ti nima nihče na zemlji.

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.04.2019 ob 20:11 Strijc Džouže gost

      Pa še res je.....

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.04.2019 ob 21:23 pišta gost

      Lahko ustanovijo novi zavod ampak obstoječe Pomursle lekarne ne bodo mogli kar tako vrčti iz njenih prostorov. Tako bodo anjprej morali najti prostore v Murski Soboti, kjer bodo lekarne imele poslovalnice. Težko bo konkurirati Pomurskim lekarnam, ker so ljudje na te kraje že navajeni. Težka bo, težka MOMS. Tu se boste opekli.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      26.04.2019 ob 21:46 en gost gost

      Starejši občani se spomnimo, da so zgradbe lekarn že stare in so jih zgradile takratne občine in ljudje iz samoprispevka. To je gospod pozabil povedati, zgradbe so občinske in v lasti občanov, niso njihove !! In pozabil je povedati, koliko dobijo lekarne popustov ali nagrad od dobaviteljev, da od njih kupujejo dražje, kot če bi izbrali najugodnejšega ponudnika in kam ta denar dajo. Občanom in občinam ne. Naj si upa to razložiti svojim uporabnikom, za katere tako kot pravijo zelo lepo skrbijo, še posebej, če vemo, da lekadol stane 3 eur več kot na hrvaškem.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      27.04.2019 ob 8:43 jebiveter gost

      en gost je pozabo, da zgradb Pomurskih lekarn niso zgradili samo občani občine Murska Sobota. Če me spomin ne vara, je bila prejšnja občina dosti večja in ostale občine, ki so nastale niso naklonjene zamenjavi Zajca... tak da šerif ajde da te vidimo...

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.