https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Dan Evrope ob Muri z grenkim priokusom

09.05.2019 ob 15:00  

Kampanja Rešimo Muro! ob današnjem dnevu Evrope ponovno opozarja na problematiko gradnje hidroelektrarn na Muri. V nadaljevanju si lahko preberete celotno sporočilo za javnost.

Dan Evrope praznujemo 9. maja, ob tem pa borcem za prosto tekočo Muro ta dan težko pomeni veliko, saj slovenska politika še naprej navzven promovira evropske vrednote, medtem pa doma dela ravno nasprotno – krši človekove pravice do pitne vode, ne spoštuje zakonov in ne upošteva interesov civilne družbe in državljanov, ki so jih izvolili na odločevalske položaje.

Osnovnih šest vrednot Evropske unije (EU) vključuje tudi pravno državo, a slovenski odločevalci pogosto pozabljajo na ta temeljni kamen Evropske unije, kot jo poznamo danes. Gradnja hidroelektrarn oz. kot jih zadnje čase imenuje Ministrstvo za infrastrukturo – »večnamenski objekt« na reki Muri, ki je varovano območje Natura 2000 ter Biosferno območje Unesca, dokazuje, da je EU slovenskim politikom pomembna samo pri njihovi zunanji politiki.

»Reka Mura skupaj z Dravo in Donavo tvori več kot 1000 km še prosto tekočih rečnih žil. Biosferno območje Mura–Drava–Donava povezuje 15 območij Nature 2000 in pet držav. Območje Nature 2000 Mura v Sloveniji varuje kar 66! vrst Nature 2000 in 8 habitatnih tipov, kar je največ v Sloveniji. Reka Mura predstavlja življenjski prostor kar 51 od 76 domorodnim vrstam rib, od tega jih Direktiva o habitatih varuje kar 13. Izjemni naravni dediščini tako grozi uničenje s hidroelektrarnami oz. po novem imenovanimi večnamenskimi objekti. Ob dnevu Evrope je nujno opozoriti tudi na varovanje narave in z njo povezano evropsko zakonodajo, saj smo prešli v obdobje krize biotske raznovrstnosti, s katero spodkopavamo lastno preživetje« pravi Andreja Slameršek, vodja kampanje Rešimo Muro!

Ignoranca državnih ustanov in njihovih predstavnikov se kaže ves čas. Država skupaj z energetskim in gradbenim lobijem želi poteptati človekove pravice na vsakem koraku. Predsednik vlade Marjan Šarec in ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek se nista želela sestati s predstavniki nevladnih organizacij. Bratuškova celo zavaja javnost, da je hidroenergija najčistejši vir energije in svojo strokovnost utemeljuje s podporo vpisa pravice do vode v Ustavo.

Nekdanji minister za okolje Jure Leben je že februarja 2019 v medresorsko usklajevanje poslal dokument, s katerim bi odvzeli koncesijo Dravskim elektrarnam Maribor za izgradnjo osmih hidroelektrarn na Muri, a dokument še vedno ni uspel priti do razprave na redni seji vlade. Šarec je ob Lebnovem odstopu izjavil, da se bo na Ministrstvu za okolje in prostor (MOP) nadaljevala pot, ki jo je začrtal Leben, zdaj pa je že jasno, da novi minister za okolje in prostor Simon Zajc temu ne sledi. V medijih je pred tedni izjavil, da bo vložil dokument na redno sejo vlade neusklajen, če medresorsko usklajevanje ne bo uspešno izpeljano. Do danes se ni zgodilo nič. Opozoriti je potrebno, da z Lebnovim odhodom z MOP tudi ni več vzpostavljena komunikacija. Šarcu, Bratuškovi in Zajcu pa je skupno to, da se vsi trije sklicujejo na zakonitost. Zavlačujejo z odvzemom nezakonito podeljene koncesije in zavlačujejo z zaščito reke Mure, ki je v strateških dokumentih Slovenije predvidena za zavarovanje že 30 let. Leta 2011 so ministri za okolje in prostor iz petih držav (Slovenije, Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Srbije) podpisali razglasitev prvega petdržavnega biosfernega območja Mura–Drava–Donava, t. i. evropske Amazonke. To je podprl tudi tedanji evropski komisar za okolje dr. Janez Potočnik. Vlada je zavezo o zaščiti Mure zapisala v koalicijski sporazum! Kaj je narobe? Kje se zatika? Izvoljeni predstavniki Republike Slovenije, članice EU, svojim državljanom ne prisluhnejo, kakor tudi ne spoštujejo odločitev stroke niti zavez, ki so jih podpisali pred EU ali celo med seboj, npr. koalicijski sporazum.

»Mura ni »zgolj« naravna dediščina in vir pitne vode. Prosto tekoča reka predstavlja tudi značilno kulturno krajino, ki je vir navdiha številnim umetnikom in umetnicam ter je kot takšna tudi odlična priložnost za gospodarski razvoj v smislu zelenega in kulturnega turizma. To je smer, za katero so si naši predhodniki prizadevali že v 80. letih in ji sledimo tudi danes. V socialistični Jugoslaviji je tedanja oblast prisluhnila zagovornikom Mure in opustila načrte za gradnjo HE na Muri. V demokratični Sloveniji, sredi Evrope, državljani z isto zahtevo in istimi argumenti ostajamo neslišani, vse bolj je videti, da smo v bitki s kapitalom brez pravic,« dodaja dr. Sonja Bezjak iz Muzeja norosti Trate.

Dan Evrope bomo praznovali po celi Evropi in tudi pri nas. Vse razstave, kulturno dogajanje, koncerti, filmski in literarni večeri ljudem dajejo vtis, da so evropske vrednote zagotovljene vsem Slovencem in Slovenkam, a na žalost ni tako. Ob takem dnevu je pomembno, da znova opomnimo javnost na vse stvari, ki pri nas preprosto ne dosegajo minimalnih standardov.

»Hidroelektrarne na Muri bi resno ogrozile pitno vodo za 57.000 prebivalcev v Prekmurju. Oblast v Ljubljani dobesedno grozi s prevlado interesa energetike nad  v ustavi zapisano pravico do zdrave pitne vode. Ta nesmisel pa se utemeljuje z zavezo EU smernicam doseganja ciljev pridobivanja električne energije iz obnovljivih virov. Upoštevajoč merodajne študije, ki izkazujejo, da je gradnja HE na Muri nesmiselna, nerentabilna in škodljiva za naravo in ljudi, je podpora oblasti za gradnjo HE na Muri toliko bolj paradoksalna. Dokler bo v domači in evropski politiki veljalo pravilo, da je dobre evropske smernice možno zlorabljati tudi za interese raznih lobijev, četudi za ceno zdravja prebivalcev, tako dolgo bo za nas dan Evrope žalosten dan,« pa pravi Samo Tuš, predsednik Zveze društev Moja Mura.

  Fotogalerija

  Komentarji

  1. gost
   10.05.2019 ob 5:44 xy gost

   bar se zdigne potalnica,pa nede nan trbelo štankola ovažati v prekmurje

   7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  2. gost
   10.05.2019 ob 10:13 DF gost

   Delo si najdite. Cecate drzavni denar in ovirate napredek Pomurja. Mars lenuharji!!!!

   5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  3. gost
   10.05.2019 ob 16:06 vodni delavec gost

   Tako je LENUHI!!!Brez veze teče mijmo naših vasij! Že bi jih mogli napraviti davno!!! Ka spitavlejo, tole je stvar strateškega pomejna ! Takoj v izgradnjo!!!!

   3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  4. gost
   11.05.2019 ob 11:13 febo gost

   brijšete dobronamerne vsebijne ! konji !!!!

   2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  5. gost
   13.05.2019 ob 7:12 gost

   Google plača 526 do 937 $ na tri dni za spletno delo od doma. To delo sem se pridružil pred enim mesecem in v prvem mesecu sem zaslužil 27492 $. To delo je res neverjetno in mi daje nekaj velikega prihodka. Vsakdo lahk0 zdajj na tem spletnem mestu zlahka poveča dohodek na spletu ...... ☛☛☛☛☛☛ www.WebJob98.Com

   1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  6. gost
   21.06.2022 ob 1:02 Marija gost

   ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ Iščem partnerja za seks. Piši mi (vzdevek: Marija19) --> https://yourgirl.page.link/2irR ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

   0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

  info_outline

  Opozorilo

  Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

  Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

  Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.