https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Čezmejni Cesti gradov nove poti zarisali ugledni gostje

Rakičan, 07.06.2019 ob 2:00  

Včeraj je v dvorcu Rakičan potekala generalna skupščina Ceste gradov, na kateri so se srečali predstavniki 34 dvorcev in gradov iz Avstrije in Slovenije. Slavnostne večerje so se udeležili tudi politični in gospodarski predstavniki iz obeh držav. 


Projekt Castle Road

RIS Dvorec Rakičan, kot vodilni partner, v sodelovanju s projektnimi partnerji Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj, Technologiezentrum Deutschlandsberg GmbH in Stiftung des weiland Fürst Philipp Batthyány zur Erhaltung der alten Güssinger Burg v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija izvaja projekt Castle Road - Vzpostavitev trajnostnega institucionalnega sodelovanja gradov in dvorcev za razvijanje ter trženje skupnih čezmejnih ponudb, katerega osrednji cilj je ohranjanje in nadaljnji razvoj dvorcev in gradov na čezmejnem območju Slovenije in Avstrije.

Predstavniki 34 dvorcev in gradov

RIS Dvorec Rakičan je gostil generalno skupščino Ceste gradov, na kateri so se srečali predstavniki 34 dvorcev in gradov iz obeh držav.

Vidni državni in regionalni predstavniki

Dogodka so se udeležili tudi politični in gospodarski predstavniki iz Avstrije in Slovenije.

Zbrane so tako v sklopu dogodka nagovorili vidni državni in regionalni predstavniki, med njimi: mag. Dejan Židan, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, konzul mag. Andreas Bardeau, predsednik avstrijskega združenja "Die Schlösserstraße", mag. Zoran Poznič, minister za kulturo, dr. Aleksander Jevšek, župan Mestne občine Murska Sobota, Anton Gangl, poslanec Deželnega parlamenta v imenu Deželnega glavarja dežele avstrijske Štajerske Hermanna Schützenhöferja, Damjana Pečnik, vodja Službe za razvoj Zavoda za varstvo kulturne dediščine RS in dr. Robert Celec, direktor RIS Dvorec Rakičan.

Triletni projekt, financiran iz Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija, katerega osnovna ideja, je po besedah direktorja RIS Dvorca Rakičan dr. Roberta Celca, povezovanje gradov na slovenski in avstrijski strani, ki so vključeni v Cesto gradov.

"Glavni cilj je povečanje števila obiskovalcev. Preko aktivnosti v projektu bomo izvajali promocijske aktivnosti na različnih sejmih in obogatili našo ponudbo, ki je že sedaj bogata. Skupaj s projektnimi partnerji pa jo bomo še nadgrajevali," je povedal Celec.

"To je eden od projektov, ki kažejo, zakaj je dobro, da smo člani in članice Evropske unije. Evropska unija, kot regija, je najpomembnejša turistična regija na svetu. Več kot 50-odstotkov obiskov pride v Evropo in ta trend drži tudi Slovenijo. Lansko leto je bilo za Slovenijo turistično rekordno leto. Letos aprila smo beležili 22-odstotkov večji obisk tujih turistov, kot aprila lani," je povedal mag. Dejan Židan in dodal, da se razvijamo kot turistično pomembna regija.

"Povezovanje gradov pa kaže, da bomo imeli poti, ki bodo specifične za turiste, ki želji spoznati kraj, zgodovino in kulturo. Aktivno ponudbo jim bo tako ponudilo 34 dvorcev in gradov iz Slovenije in Avstrije," je zaključil Židan.

Podpisali Sporazum o sodelovanju

Po generalni skupščini je 25 avstrijskih gradov in dvorcev podpisalo Sporazum o sodelovanju, s čimer so uradno postali člani čezmejne Ceste gradov.

Slavnostna večerja

Dogodek, ki je predstavljal odlično priložnost za krepitev gospodarskih, kulturnih, političnih in drugih vezi med Republiko Slovenijo in Republiko Avstrijo, kot tudi za izmenjavo mnenj in izkušenj na področju varstva in razvoja kulturne dediščine, se je zaključil v Grajski dvorani RIS Dvorca Rakičan, kjer je potekala slavnostna večerja čezmejne Ceste gradov.

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.