https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Finančni položaj gospodinjstev se je izboljšal

01.07.2019 ob 6:00  

Stanovanjske razmere gospodinjstev so bile v 2018 po podatkih Statističnega urada RS približno enake kot v 2017, je bilo pa več takšnih gospodinjstev, ki so s svojimi dohodki preživela mesec brez težav. Ljudje so bili v povprečju zadovoljni s svojim življenjem.


Stanovanjske razmere gospodinjstev enake

Skoraj osem gospodinjstev od desetih (77 odstotkov) je v letu 2018 izrazilo, da je njihovo stanovanje v dobrem stanju. To pomeni, da niso zaznali težav niti zaradi puščajoče strehe, vlažnih sten ali vlažnih temeljev niti zaradi trhlih okenskih okvirjev ali trhlih tal, kar je enak odstotek kot leto prej.

Med preostalimi gospodinjstvi je bilo največ takih, ki jim je težave v stanovanjih povzročala vlaga, 16 odstotkov gospodinjstev je namreč izrazilo, da imajo težave z vlažnimi stenami ali vlažnimi temelji.

Na kakovost bivanja vplivajo tudi drugi dejavniki, na primer onesnaženost okolja, hrup in pojavljanje kriminala ali vandalizma v bivalnem okolju. Po pričakovanjih so imela te težave v večjem odstotku gospodinjstva, ki so živela v večstanovanjskih stavbah, kot tista, ki so živela v samostojno stoječih individualnih hišah.

Finančni položaj gospodinjstev se je še izboljšal

V zadnjih 12 mesecih pred anketiranjem v letu 2018 je zaradi finančne stiske vsaj enkrat poravnalo stanovanjske stroške z zamudo 12 odstotkov gospodinjstev. Med gospodinjstvi nad pragom tveganja revščine je bilo takih 10 odstotkov, med gospodinjstvi pod pragom tveganja revščine pa 19 odstotkov.

Pomemben vidik kakovosti bivanja je tudi to, kako ljudje subjektivno dojemajo svoj položaj. Delež gospodinjstev, ki so ocenila, da so s svojimi dohodki mesec preživela brez težav (lahko oz. zelo lahko), se je glede na leto 2017 povečal za dve odstotni točki in je v 2018 znašal 17 odstotkov. Odstotek gospodinjstev, ki so s svojimi dohodki težko oz. zelo težko preživela mesec, pa se je za dve odstotni točki zmanjšal na 24 odstotkov.

Delež gospodinjstev, ki so brez težav preživela mesec, je bil največji v gorenjski (24 odstotkov), najmanjši pa v posavski statistični regiji (8 odstotkov).

 

Sedem od desetih gospodinjstev si je lahko privoščilo enotedenske letne počitnice

Enotedenske letne počitnice zunaj doma (lahko tudi pri sorodnikih ali v počitniški hišici/vikendu) za vse člane gospodinjstva si je v letu 2018 finančno lahko privoščilo 73 odstotkov gospodinjstev, to je za odstotno točko več kot v 2017.

Na ravni statističnih regij je bil delež gospodinjstev, ki bi lahko vsem svojim članom omogočila enotedenski oddih zunaj doma, največji v osrednjeslovenski (81 odstotkov), najmanjši pa v pomurski statistični regiji (61 odstotkov).

 

Splošno zadovoljstvo z življenjem narašča

Splošno zadovoljstvo z življenjem so prebivalci, stari 16 ali več let, ocenjevali na lestvici od 0 – povsem nezadovoljen do 10 – zelo zadovoljen. Povprečna ocena vseh prebivalcev Slovenije je v 2018 znašala 7,3 in je bila za 0,1 višja kot v letu 2017.

Z najvišjo povprečno oceno so svoje zadovoljstvo ocenili prebivalci gorenjske statistične regije: 7,6, z najnižjo pa prebivalci posavske statistične regije: 6,7.

Delež resno materialno prikrajšanih je bil največji v zasavski (8,5 odstotkov), najmanjši pa v gorenjski statistični regiji (1,5 odstotkov). Stopnja splošnega zadovoljstva z življenjem pa je bila v obeh omenjenih regijah skoraj enaka, kar kaže, da ocena zadovoljstva z življenjem ni povezana samo s finančnimi in materialnimi vidiki, temveč da ljudje zadovoljstvo z življenjem dojemajo širše, predvsem v povezavi z zdravjem, družino, prijatelji, socialnimi mrežami, konjički, prostim časom ipd.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.07.2019 ob 7:44 SF gost

      Finančni položaj gospodinjstev se je izboljšal, zakaj lažete in zavajanje, vsi ste se že okužili z šarcizmom to je stanje ko lažeš tako da sam sebi verjameš. Kje se je v Prekmurju položaj gospodinjstev izboljšal , ja tako se je izboljšal, da ne veno kam z viški denarja, banda pokvarjencev.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.07.2019 ob 11:29 haha gost

      JEBO vas to Slovensko povprečje,banda pokvarjena,dajte napisat samo o pomurju,kako se je izbolšalo stanje...A tega pa ni na internetu? ..DA bi prekopirali a?...Vse hujši ste!!!

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.07.2019 ob 14:07 đuli gost

      SF popolnoma se strinjam s tabo, kaj za pizdo materino se je v Prekmurju izboljšalo? To da dedeki pa mamce živijo dalj časa, da preživljajo z 350 euri pokojnine svoje otroke in vnuke. Še pa sreča, da so ti otroci zaposleni v javnem sektorju, kjer drkajo kurac in dobivajo nagrade. O sirotinjah, o Rdečem križu, o Karitasu raje nebi, bi pa samo to, v letih do opevane osamosvojitve teh pizdarij (RK, Karitas) nismo rabili, ker je osnovna človeška pravica bila delo, za to smo pa bili pošteno plačani. Pa ta prokleta banda (spet nov primer v M.Soboti) enostavno krade in krši OSNOVNO ČLOVEŠKO PRAVICO - PRAVICO DO DELA, KAR OMEJUJE TUDI USTAVA RS. Pa se tej golazni v tej skorumpirani državi prekleti nič ne zgodi.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.07.2019 ob 19:22 DF gost

      Statistika je najvecja laz.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.