https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

V Pomurju bo letos več pšenice in boljše kakovosti kot lani

19.06.2019 ob 6:00  

Letošnji pridelek pšenice v Pomurju naj bi bil večji kot lani in tudi bolj kakovosten, če seveda ne bo hujših vremenskih sprememb, predvsem toče.

Kot je za STA povedala svetovalka na kmetijsko-gozdarskem zavodu Murska Sobota Metka Barbarič, je za napovedi za pšenico še prezgodaj, ta hip pa kmete skrbijo predvsem visoke temperature, ker pridelki prisilno dozorevajo, to pa pomeni, da se lahko precej zmanjšajo, slabša pa bo tudi kakovost.

Rane sorte bo po besedah Barbaričeve verjetno ušle negativnim posledicam visokih temperatur, pri poznejših sortah pa bo pridelek zmanjšan, kakovostni parametri pa nižji. Rastne razmere so bile letos ugodne, tako je bilo že ob jesenski setvi, posevki ozimin so bili dokaj hitro posejani, večjih snežnih padavin in suhih zmrzali, ki bi prevelikim posevkom bolj škodili, ni bilo, tako da so dobro prezimili.

Tudi Branko Virag iz Panvite je prejšnji teden na tradicionalnem dnevu pšenice v Rakičanu celotno vegetacijsko obdobje od lanske jeseni ocenil kot pestro.

Opozoril je tudi na močne vetrove, ki jih opažajo s zadnjih pomladih in ki pospešujejo izhlapevanje vode iz tal in rastlin, hkrati pa je oteženo izvajanje varstva rastlin, škropljenje. Zlasti neugodni so po njegovih besedah močni vetrovi v kombinaciji z dežjem, zaradi mile zime pa je na njivah tudi veliko miši, ki objedajo žita.

Po začasnih statističnih podatkih je bilo žitu za zrnje letos v Sloveniji namenjenih okoli 95.500 hektarjev površine, kar je približno toliko kot prejšnje leto, poroča STA.

Pšenica kot najpomembnejše krušno žito je bila posejana na pol odstotka manjši površini, površina s piro pa je bila manjša za 8 odstotkov. V zadnjih dveh letih se je površina obeh skupaj zmanjšala za več kot 3.600 hektarjev, skupaj ju v letu 2018 pridelujemo na slabih 28 tisoč hektarjih njiv.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.06.2019 ob 9:07 77 gost

      Super,ampak Prekmurci ne jedo kruha iz te pšenice ampak iz Madžarske ,tega pa Prekmurci zagotovo niso vedeli to se jim pa ni povedalo.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.06.2019 ob 11:59 brezveze gost

      Smo vedeli,pa že dolgo vemo...Vse kar je dobrega se izvozi,ves drek se pa uvozi,pa še nekaj,kak koli bo boljše kakovosti,pšenica,trgovci bodo pobrali največ,kmet pa bo zopet dobil eno debelo mastno pest, Panvita &co bodo zaslužili ogromno,z prodajo te pšenice na druge trge

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.06.2019 ob 16:41 .............. gost

      Super pšenica za izvoz, nam domačinom pa pšenica 5 kakovosti, na Madžarskem za odpad- Slovencem za kruh. Delam v firmi (šofer) in vidim, kaki preprodajalci - šeftaši so Slovenci. Banda hudičeva, država pa podpira kmeta s subvencijami, da ta proda izdelek v tujino. Isto kak v industriji, država subvencionira delodajalce, ti zaposlujejo, sužnji pa delajo za Nemačku, jebemti siste,. Ge tou na svejti še obstaja???

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.06.2019 ob 9:11 Ja pa gost

      od kje zdaj fama oz.prepričanje , da je pa slovensko res vse najboljše, jest moj k...., kot , da se pri nas ne uporabljajo pesticidi , herbicidi , da ne naštevam dalje , skratka enako kot v drugih državah EU-ja , pa tak mimogrede pri nas je še dovoljena uporaba glifosata , ki je v marsikateri državi EU- ja že davno prepovedan , taka ne motajte non stop te mantre , slovensko , pa slovensko , jast moj k..., pa slovensko , toliko zaenkrat.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.06.2019 ob 21:42 gost

      Nema veze kakšna je pšenica pa kelko je BAU samo naj subvencije dajo ka mo na morje šli

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.