https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Najuspešnejša proizvodnja motornih vozil, prikolic in polprikolic

28.06.2019 ob 6:00  

Industrijska podjetja v Sloveniji so v letu 2018 prodala za približno 26 milijard evrov industrijskih proizvodov in storitev. Po podatkih Statističnega urada RS, so bili najuspešnejši proizvajalci motornih vozil, prikolic in polprikolic.


Rast industrijske proizvodnje se je nadaljevala tudi v letu 2018

Začasni podatki kažejo, da so industrijska podjetja v Sloveniji v letu 2018 prodala za približno 26 milijard evrov industrijskih proizvodov in storitev, kar je za 9,4 odstotka več kot v letu 2017.

Surs ocenjuje, da je bila ta rast za 2–3 odstotne točke višja zaradi povečanja zajema. V 2018 so namreč zaradi slabše pokritosti enot v nekaterih dejavnostih povečali zajem, in sicer predvsem v dejavnosti obdelava in predelava lesa, proizvodnja kovinskih izdelkov, razen strojev in naprav, ter v dejavnosti popravila in montaža strojev in naprav.

Najuspešnejša proizvodnja motornih vozil, prikolic in polprikolic

Tako kot v zadnjih nekaj letih je bil tudi v 2018 najvišji delež prihodka od prodaje proizvodov in storitev v predelovalnih dejavnostih dosežen v dejavnosti proizvodnja motornih vozil, prikolic in polprikolic, skoraj 15 odstotkov. Sledili sta proizvodnja električnih naprav ter proizvodnja kovinskih izdelkov, razen strojev in naprav z malo več kot 11 odstotki oziroma 10 odstotki.

Tuji trg najpomembnejši za motorna vozila, prikolice in polprikolice, domači trg za pijače

Malo več kot 76 odstotkov prihodka od prodaje industrijskih proizvodov in storitev je bilo v 2018 ustvarjenega na tujih trgih, ta delež se je v zadnjih petih letih povečal za 4 odstotke.

Najbolj izvozno usmerjeni so bili v letu 2018 proizvajalci motornih vozil, prikolic in polprikolic, ti so zunaj Slovenije prodali 93 odstotkov vrednosti svojih proizvodov. Sledili so proizvajalci drugih vozil in plovil, ki so na tujem trgu ustvarili malo več kot 86 odstotkov celotnega prihodka od prodaje.

Proizvajalci pijač so v letu 2018 skoraj tri četrtine prihodka ustvarili s prodajo na domačem trgu, sledili so proizvajalci živil z 71 odstotki ter tiskarji in razmnoževalci posnetih nosilcev zapisa z malo več kot 64 odstotki.

Najuspešnejša statistična regija jugovzhodna Slovenija

Največ prihodka od prodaje proizvodov in storitev v predelovalnih dejavnostih so v letu 2018 že drugo leto zapored ustvarila podjetja v jugovzhodni Sloveniji, in sicer 18,7 odstotka vseh prihodkov od prodaje proizvodov in storitev v državi. Skoraj povsem izenačena s podjetji iz jugovzhodne Slovenije so bila podjetja iz osrednjeslovenske statistične regije.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.06.2019 ob 15:53 konj gost

      A so to Slovenci, lastniki firm, ki bi "naj imeli slovensko znamko avtomobilov - SLOVENEC SEM, SLOVENEC SEM, itd...., ), ali pa so to Švabe, Francozi, ki na plečih SLOVENSKIH SUŽNJEV - BEDAKOV, drmajo v svojih državah z bruto prihodkom?????????????????????? Moram povdarit, da novinarji sploh ne veste, kake bedarije dajte v objave. Ste pač "poosebniki budalaštin, kdo za vraga vam je podpisoval diplome, ali kake druge pizdarije??????????

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.