https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Predstavitev projekta Rečne šole pri Copekovem mlinu

Mala Polana, 24.06.2019 ob 19:30  

Župan Občine Velika Polana Damijan Jaklin je na Kmetiji ob Copekovem mlinu predstavil projekt Rečne šole pri Copekovem mlinu in koncept interpretacije, ki se bo tam izvajal.

Rečna šola pri Copekovem mlinu bo le ena v mreži osmih rečnih šol, ki bodo vzpostavljene v projektu coop MDD - čezmejni program upravljanja načrtovanega 5–državnega Biosfernega območja Mura-Drava-Donava.

Ta učna središča na prostem ob Muri, Dravi in Donavi bodo namenjena šolskim naravoslovnim dnevom, počitka željnim turistom ali specializiranim ekskurzijam za lokalne deležnike. O naravnem bogastvu našega skupnega rečnega ekosistema pa bodo ozaveščale tudi lokalno prebivalstvo.

Kot partner pri projektu coop MDD je Občina Velika Polana nosilec zasnove in izvedbe Rečne šole pri Copekovem mlinu.

Rečna šola ob Copekovem mlinu se začne na prodišču, ki obiskovalce pripelje do interpretacijskega centra. V centru bodo obiskovalci, kot uvod v rečno šolo, spoznavali procese v naravnem okolju, vodne in obvodne rastline, vodne in obvodne živali ter kulturno dediščino širšega področja biosfernega rezervata reke Mure.

Potem sledi 650 metrov dolga gozdna učna pot, ki je z namenom da se ne poškoduje narave zgrajena nad tlemi.

V območje Polanskega loga bodo v sodelovanju z Azilom za divje živali Slovenije kmalu vselili parkljasto divjad: jelene, damjake, srnjake, divjo svinjo in razne ptice, ki so iz različnih razlogov pristale v azilu.

Značilnost območja pri Copekovem mlinu so tudi močvirski travniki. Vezano na te travnike bodo na drugem delu posestva v prihodnje predstavljene tudi domače živali.

Na lokaciji bo tudi projekt Štrk SOS, v sklopu katerega bodo z Azilom za divje živali vselili bele štorklje, katerih število upada in tako stabilizirali populacijo le-teh v tem delu Pomurja. Poskrbeli bodo tudi za vse ponesrečene, poškodovane štorklje in jih če bo možno vrnili v naravo.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.