https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

VIDEO: Zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela pomagal razviti tudi Prekmurec

4.7.2019  

Študenti mariborske univerze so z manjšim poljskim robotom zmagali v eni od kategorij 17. mednarodnem tekmovanju Field robot event 2019 v Heilbronnu v Nemčiji.

Na tekmovanju so se poljski roboti, ki so jih razvili študenti pomerili v več kategorijah: predstavili so robote, ki se po polju gibljejo avtonomno po vnaprej znanem vzorcu (basic navigation) in po naključnem vzorcu (advanced navigation), znajo izdelati zemljevid polja (field maping) in selektivno odstranjevati plevel (weeding).

V posebni kategoriji freestyle pa so roboti morali znati rešiti še druge težave v kmetijstvu. Prav v tej kategoriji so zmagali študenti iz mariborske univerze, ki so predstavili sistem za selektivno odstranjevanje plevela.

Robota, imenovanega FarmBeast, so pod mentorstvom Jurija Rakuna in Mirana Lakote s fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, razvili študentje te in še dveh partnerskih fakultet - fakultete za naravoslovje in matematiko (FNM) ter fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI).

V zmagovalni ekipi šestnajstih študentov je bil tudi Peter Bernad s fakultete za naravoslovje in matematiko, ki prihaja iz Črenšovcev: »Sama interdisciplinarnost članov ekipe nam je omogočila, da smo probleme pri izdelavi robota analizirali z različnih pogledov. Zaradi tega je tudi vsak študent lahko znanje iz svojega področja konkretno in učinkovito uporabil, da smo lahko tekmovali v Nemčiji in na koncu dosegli prvo mesto v disciplini Freestyle. Naš glavni cilj pa je še zmeraj izdelava robustnega, avtonomnega in modularnega kmetijskega robota, ki bi lahko olajšal delo na različnih področjih agrikulture.«

Ob načrtovanju robota so se študentje soočili tudi z aktualno tematiko kmetijstva - alternativo kemičnemu odstranjevanju plevela. Njihov robot plevel zazna in odstrani s pomočjo termične obdelave (laserja), mehansko (z nitko ga odreže), trdovratnejši plevel pa uniči kemično, torej s fitofarmacevtskimi sredstvi.

»Izdelali smo priključek, ki lahko učinkovito mehanično in termično odstrani plevel. Tako lahko precizno odstranimo neželene rastline brez, da bi dodatno škodili sami zemlji in seveda tudi pridelku. Dandanes je skorajda neizogibna avtomatizacija nekaterih procesov v kmetijstvu, saj potreba po pridelavi hrane vedno bolj narašča. Uporaba robotike je pri tem nujno potrebna, saj lahko tako opravimo delo v krajšem času ter bolj učinkovito. Farmbeast se nam zdi pri tem dober začetek v pravo smer,« je o njihovem robotu povedal Bernad.

Foto: Peter Bernad

Kako robot deluje si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.07.2019 ob 11:55 DF gost

      Sem slisal, da spredaj plevel ven puli zadaj pa koruzo s storzi sadi.

      3 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.07.2019 ob 11:56 gost gost

      lepo in prav, ampak a bi lahko bil video praktičnega prikaza odstranitve plevelov? sedaj se samo nekaj vozijo gor ali dol.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.07.2019 ob 12:55 kmet gost

      Nekda so bile zverij na jivaj krave, za par lejt de pa FarmBeast. Bravo ekipa za vizionarsko izdelavo robota, ka nemo kmeti več meli žulof od motanja volana na traktori.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.07.2019 ob 17:20 jozaroza gost

        No eni se gnesden rocno tikvi okaplejo. Drugi pa majo v tikvaj takso travo ka sploj ne vejs ka majo posajeno. Se mi zdi dobra ideja, je 100x bokse kak skropljenje.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.07.2019 ob 13:07 poljedelec gost

      Čestitke ekipi mladih raziskovalcev, vizionistov ,čez čas bo to normalen pojav na njivah,kot je sedaj ta robotska kosilnica po dvoriščih,bravo in še enkrat čestitke za vaš pogum in znanje .Vse dobro v nadalnje

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.