https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

ZDA bodo vendarle poslovale s kitajskim tehnološkim velikanom

06.07.2019 ob 14:00  

V japonski Osaki se je pretekle dni končalo dvodnevno zasedanje vrha skupine G20, ki združuje devetnajst najbolj razvitih držav na svetu. Članice skupine G20 ustvarijo več kot 80% svetovnega BDP. V ospredju tokratnih pogovorov so bile podnebne spremembe in trgovinska napetost med nekaterimi članicami. Ob robu dogodka sta se tako srečala tudi kitajski in ameriški predsednik.

ZDA bodo poslovale s kitajskim tehnološkim velikanom Huawei

Srečanje med predsednikom Kitajske Xi Jinpingom in predsednikom ZDA Donaldom Trumpom je minilo v duhu pomiritve strasti, saj sta se državi zapletli v izčrpajočo trgovinsko vojno. Ob koncu srečanja je ameriški predsednik povedal, da ZDA ne bodo izvršile napovedane prepovedi poslovanja s kitajskim tehnološkim gigantom Huawei, saj da njihova oprema za ZDA ne predstavlja večje varnostne grožnje.  Ameriška podjetja bodo tako lahko še naprej nemoteno poslovala s tem kitajskim koncernom. Namero predsednika Trumpa so že pozdravili na Kitajskem.

Huawei je sicer v minulih dneh opozoril na škodljivo politizacijo sporov in izdal Belo knjigo o inovacijah in intelektualni lastnini. Opozorili so, da bi politiki z uporabo intelektualne lastnine kot političnega orodja ali celo z ukinitvijo intelektualne lastnine podjetjem, ukinili tudi temelje globalnih inovacij.

Inovacije so sicer ključne za Huawei. Huawei ima od konca 2018 odobrenih 87.805 patentov, od tega 11.152 v ZDA. Od 2015 ima Huawei več kot 1,4 milijarde dolarjev prihodkov iz naslova licenciranja, pri čemer je Huawei plačal več kot šest milijard dolarjev licenčnin za uporabo patentov drugih podjetij, od katerih jih je skoraj 80 odstotkov iz ZDA.


    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.