https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Pomurju tudi zlati maturantje

11.07.2019 ob 11:00  

Danes so maturantje prejeli rezultate splošne mature. Dijaki, ki so opravljali poklicno maturo so rezultate izvedeli že prejšnji teden.


Konec maja so s pisanjem eseja dijaki začeli spomladanski rok splošne mature, danes pa so izvedeli rezultate.

Na spomladanski rok splošne mature se je prijavilo 6343 kandidatov (lani 6356) iz 84 šol, ki so maturo opravljali iz 33 različnih predmetov. S preskusi so začeli v začetku maja s pisanjem eseja iz materinščine. Konec maja so pisali izpit iz angleščine in drugi del izpita iz maternega jezika. Do sredine junija so potekali pisni izpiti iz preostalih predmetov, v drugi polovici junija pa ustni izpiti. Po šolah bodo dijake z uspehom na splošni maturi seznanili danes. Od 7. ure pa si lahko dijaki svoje rezultate pri posameznih predmetih s pomočjo šifre ogledajo tudi na spletu.

Uspehi dijakov na pomurskih srednjih šolah

Tudi letos so ljutomerski maturantje dosegli odličen rezultat na maturi. Četrti letnik je obiskovalo 94 dijakinj in dijakov, k splošni maturi na spomladanskem roku je pristopilo 92, 91 jih je bilo uspešnih, ena pa žal neuspešna. Splošna matura je tako opravljena 98,9 %. Povprečno število pridobljenih točk vseh, ki so pristopili k spomladanski maturi je 21,12. K maturi so pristopili tudi 3 dijaki maturitetnega tečaja, uspešni so bil vsi, s povprečnimi 20,7 točkami. 3 maturanti, kar je 3,3 % od vseh, ki so pristopili k maturi, so dosegli prag 30 in več točk, kar pomeni, da so postali zlati maturanti.

Zlati maturanti pomladanske splošne mature 2019 so Niko Farič, Luka Lukač in Nuša Hozjan.

Na Gimnaziji Murska Sobota je k spomladanskemu roku splošne mature pristopilo 95 dijakov. Najbolj sta se izkazala Nina Perdigal, ki je dosegla 33 točk in Žiga Mekiš Recek, ki je dosegel 30 točk. Dijaki, ki so dosegli 23 in več točk je bilo 20. Trije dijaki mature žal niso popravili in bodo spet pristopili v jesenskem roku. Na GMS je bil tako dosežen uspeh 96,8 %.

Na Dvojezični srednji šoli Lendava je bila 92,3 % uspešnost. K splošni maturi je pristopilo 12 dijakov, en je bil žal neuspešen. Čeprav zlatih maturantov niso imeli, sta dva dijaka dosegla 29 in 28 točk.

Na Ekonomski šoli Murska Sobota je k spomladanskemu roku splošne mature pristopilo šest maturantk, ena je bila žal neuspešna.

    Fotogalerija