https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Podelili hude mačke najboljšim filmom letošnjega Grossmanovega festivala

Ljutomer , 21.07.2019 ob 16:00  

V soboto 20. julija se je v Ljutomeru zaključil 15. Grossmanov festival fantastičnega filma in vina. Častna gosta festivala sta bila režiser Sam Firstenberg in igralka Christina Lindberg.


Letos je bilo na festivalu prikazanih rekordnih 35 celovečernih filmov, 12 dokumentarcev in 43 kratkih filmov iz 36. držav. Izmed vseh prikazanih filmov je v tekmovalnem programu sodelovalo 6 celovečercev, 7 glasbenih dokumentarcev in 28 kratkih filmov. Na zaključni prireditvi so bile nagrade podeljene v kategorijah Slakov Hudi maček, hrupni maček, hudi maček in častni hudi maček. Prireditev je vodil beljgijski režiser Stephane Everaert.

Zmagovalni film Male delavnice groze je letos postal Smrtni greh, ki ga je zrežirala Vanja Lea Kocen. Nagrada občinstva za najboljši celovečerec je romala v roke madžarskega režiserja Károlya Ujj Mészárosa, za film X – Izkoriščani/X - A rendszerből törölve. Nagrado Vinski šampion hudi maček za najboljše vino je letos prejela Vinoreja Kaučič za Muškat otonel (polsuho, letnik 2018).

Med glavnimi nagradami je bila najprej podeljena nagrada Slakov hudi maček za najboljši kratki film. Žirijo so sestavljali Mikko Aromma, direktor festivala Night Visions, filmski distributer in producent, režiser Michael Panduro, znan po nagrajenih videospotih za skupine, kot so Napalm Death, Cephalic Carnage in Saint Vitus ter režiser in soustanovitelj agencije Jinga Films Julian Richards, ki je za filme, kot so Darklands, Last Horror Movie in Summer Scars prejel številne nagrade. Nagrado Slakov hudi maček je prejel izraelski film Moj prvi/My first time, režiserja Asafa Livinija. Ista žirija je podelila tudi nagrado Melis DArgent. Gre za nagrado Evropske federacije festivalov fantastičnega filma za najboljši evropski fantastični film. Nagrado je preje španski film Upi, izpod rok režiserja Raula Mongeja.

Žirijo za nagrado Hrupni maček za najboljši glasbeni dokumentarec so sestavljali publicist, aktivist in koncertni organizator Igor Vidmar, Jérôme Vandewattyne, režiser glasbenega mockumentarca SpitnSplit, ki je prejel hrupnega mačka na Grossmannu 2017 in Harald Warneke, filolog in filmski strokovnjak s številnimi izkušnjami na področju filmske produkcije. Nagrado je prejel danski film Allinovi/The Allins, ki ga je režiral Sami Saif.

V žiriji za nagrado Hudi maček za najboljši celovečerec so bili častni gost letošnjega festivala, režiser Sam Firstenberg, ki se je s filmi, kot so Maščevanje ninje, Ninja III: obsedenost, Maščevalna sila in Ameriški ninja vpisal med legende akcijskega filma, Romain Roll, direktor BIF-marketa, filmske tržnice Bruseljskega mednarodnega festivala fantastičnega filma in Roberto San Sebastián, režiser komične grozljivke Deviška noč, ki je prejela hudega mačka za najboljši celovečerec na Grossmannu 2017. Glavno nagrado festivala je prejel Indijski celovečerec Tumbbad, ki je delo režiserjev Rahija Anila Barveja in Adesha Prasada.

Častnega hudega mačka za izjemne prispevke k žanrski kinematografiji sta prejela častna gosta festivala, igralka Christina Lindberg in režiser Sam Firstenberg.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.