https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Bo dvorana v Državnem zboru poimenovana po Matiji Slaviču?

23.07.2019 ob 15:00  

Predsednik Državnega zbora Dejan Židan je predstavil prenovo male dvorane parlamenta, ki jo uporablja predvsem državni svet. Dvorana, stara 60 let, je bila potrebna prenove zaradi nefunkcionalnosti, tudi glasovalnih naprav. Pomurski poslanci pa bodo predlagali, da bi velika in mala dvorana parlamenta dobili ime: prva po Francetu Bučarju, druga po Matiji Slaviču.


Židan je v izjavi novinarjem v prostorih male dvorane danes spomnil, da stavba slovenskega parlamenta letos praznuje 60. obletnico. Mala dvorana je zadnji del parlamenta, ki ni bil v celoti obnovljen, ena najnovejših stvari v njej pa so bile glasovalne naprave, ki so zdaj stare 50 let. Ko so jih vgradili, so bile ene prvih glasovalnih naprav na svetu.

Obnova male dvorane se izvaja po načrtih iz let 2007 in 2008. Stala bo nekaj manj kot 1,4 milijona evrov, prenova pa je potrebna tudi zaradi približevanja slovenskemu predsedovanju EU, saj bo tedaj del aktivnosti predvidoma potekalo v tej dvorani. Po načrtih bo imela dvorana 90 sedežev, opremljena bo podobno kot velika dvorana. Služila bo kot rezervna dvorana za zasedanje poslancev.

Prenova se je začela pred slabim tednom, zaključila pa se bo predvidoma do konca novembra. Pomemben del dvorane bo restavriran, prostor bo ohranil osnovne gabarite, ker je tudi spomeniško zaščiten.

Po Židanovih besedah je v DZ prišlo do želje, da dvorane poimenujejo, zato bodo pomurski poslanci vsem poslanskih skupinam pisno predlagali, da malo dvorano imenujejo po Matiji Slaviču, ki je po Židanovih besedah "verjetno najbolj odgovoren za to, da je pred 100 leti prišlo do priključitve Prekmurcev k matičnemu narodu". Slavič, rojen 1877, je bil sicer teolog, duhovnik, prevajalec in pedagog ter nekdanji rektor Univerze v Ljubljani, poroča STA.

Foto: Državni zbor (Matija Sušnik)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.07.2019 ob 15:25 sobota gost

      Židan ma tikev debelo ka njemi kumaj čelada stogij na tikvači

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.07.2019 ob 15:45 DF gost

      Ne serite s temi poimenovanji. Kot letalisce Pucnika in ostale neumnosti, da ne bom nasteval. Ce pa ne morete brez poimenovanj pa naj bo to Dvorana plesastega Ivana Janshe.

      8 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.07.2019 ob 16:30 gost

      DF obstaja nekaj na svetu dobrega, da ti idiot nebi komentiral negativno --vseved-----idio.t

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.07.2019 ob 17:23 DF gost

        Si ti zmozen napisati dva stavka, v katerih ne bi uporabil besede idiot? Naj se ti pomurski poslanci borijo za boljse zivljenje vseh nas in ne za taksne neumnosti. Gre jim samo za politicne tocke in nic drugega. Kaj bo pomurski clovek imel od tega, ce bo to dvorana Ivana ali Jozeta ali Franca? POPOLNOMA NIC.

        8 5 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.07.2019 ob 18:27 IK gost

      Jes pa predlagan, ka se parlament preimenuje v Dom pravice Ivana Krambergerja.

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      23.07.2019 ob 19:58 PREK-MURE gost

      Daleč od tega da bi samo Mitja Slavič bil najbolj zaslužen za priključitev Prekmurja. Mitja Slavič je bil Prlek, v Narodnem svetu za Štajersko v Mariboru je bil referent za Prekmurje. Kot izvedenec se je leta 1919 udeležil tudi mirovne konference v Parizu, kjer je z dvema znanstvenima razpravama utemeljil zahtevo po priključitvi Slovenske krajine (Prekmurje in Porabje) k matični domovini. Še daleč od tega da bi bil ravno on najbolj zaslužen za priključitev Prekmurja. Toda ključni dogodki v tistem prelomnem času so bili drugi, glavno, pravo, najpomembnejše delo pa so opravili drugi možje, stebri slovenstva ob Muri. Do prelomnega dejanja je, ob zelo domišljenem pristopu dr. Matije Slaviča, izvedenca za Prekmurje, sicer Prleka, a po babici tudi Prekmurca, prišlo v Parizu, ko je bila z naknadnim sklepom vrhovnega sveta mirovne konference večina ozemlja, kjer je v Ogrski živelo večinsko slovensko prebivalstvo, to je današnje Prekmurje, naknadno priključeno novi skupni državi SHS. A žal ne vse ozemlje, kajti Porabje je, vsem prizadevanjem navkljub, ostalo zunaj meja nove domovine slovenskega naroda. Glavno in največje delo pa je bilo v prelomnih časih in že stoletja pred tem opravljeno tukaj, doma. Opravili so ga slovenski narodni buditelji – od Jožefa Klekla st. in njegovih sodobnikov do bolj ali manj znanih predhodnikov, od obeh Küzmičev do Košiča, Ivanocija, Küharjev, Baše, Klekla ml., Jeriča in mnogih drugih. Veliko so takrat postorili Jožef Klekl st. in somišljeniki, od veličastnega proslavljanja priključitve Prekmurja k matičnemu narodu, s ključnim shodom 17. avgusta 1919 v Beltincih, do širjenja veselih in spodbudnih novic (Prekjezeroletno robstvo konec jemle.) med ljudmi z Novinami in drugimi tiskovinami v prekmurskem slovenskem jeziku. TO SO ZAPISANA ZGODOVINSKA DEJSTVA VSE OSTALO JE NAKLADANJE.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      23.07.2019 ob 20:11 Dudul gost

      Najbouše bi nilou če bi bilij pod ZDA...Edna njuvih zveznih držav...

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      23.07.2019 ob 21:22 Milko gost

      Debelinko Židan, vedno bolj je debeli, naslednje leto se razplisne...debeluh

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      23.07.2019 ob 21:30 gost

      PIZDA TI MATERINA DF zdaj boš spet od politike moto-TELE RDEČE javi kje in kdaj da ti MENJAM OSEBNO .Cigo ČEFURSKI

      2 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.07.2019 ob 22:14 gost26 gost

        Kaj bi ti nedonošenček rad tepel mojega DF prijatelja tepel???? Boš imel posla z mano!!!! To se zavedaj!!!!

        6 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.07.2019 ob 5:14 lepec gost

        Ti veleum, ki groziš DF samo to ti bom rekel: Vagina ti čebula!!!!! Razlagaj si kakor hočeš in znaš!!!!

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      23.07.2019 ob 23:36 dx7 gost

      Sramotno je, da je napisano, da je bil Slavič, rojen 1877 sicer teolog, duhovnik, itn. Zakaj ta beseda "sicer"? Pošteno bi bilo: Slavič, rojen 1877 je bil teolog, duhovnik, prevajalec in pedagog ter nekdanji rektor Univerze v Ljubljani. Nekatere še vedno boli, da so bili in so še katoliški duhovniki veliki intelektualci in domoljubi.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.07.2019 ob 8:27 dx7 gost

        Čergoli, ........ bodi pošten in z enakimi vatli meri vse. To kar počnejo nekateri duhovniki, ter da se jih ščiti, je vredno vse obsodbe. Taki kot ti, pa žal mešate drek in ne zmorete enega objektivnega komentiranja o dogodku, ki s pedofilijo in posilstvom nima nobene zveze.

        8 1 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      24.07.2019 ob 6:11 komunajzar gost

      V SDS so sami biseri. Lahko bi poenem od njih poimenovali "Dvorana Eve Irgl"

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      24.07.2019 ob 13:53 gost

      Google zdaj plačuje od 130 do 180 USD na uro za delo na spletu od doma. To delo sem se pridružil pred tremi meseci in v prvem tednu te pogodbe sem zaslužil 8735 dolarjev. Ta služba je res neverjetna in mi daje velik delež dohodka vsak dan. Prepričan sem, da boste dobili najboljši rezultat. Več 0 tem lahko preberete tukaj ...... ⇛⇛⇛⇛⇛⇛⇛ www.WebJob99.Com

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      24.07.2019 ob 15:20 Kapelčan gost

      Kaj pa Dvorana puklastega Kima?

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      24.07.2019 ob 22:44 gost

      Pomurski narod bi imel več od tega ,da bi

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      25.07.2019 ob 13:41 kepa gost

      Neumnost, soba 1, 2. .....

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.