https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

S kočijami 21. stoletja do prepoznavne turistične ponudbe

31.07.2019 ob 14:00  

RIS Dvorec Rakičan je v okviru projekta Horse Based Tourism - HBT: Svet konj - nova dimenzija trajnostnega razvoja za pristno doživljanje naravnih in kulturnih biserov čezmejne regije, razvil kočijo 21. stoletja.


Ustvarjanje privlačne čezmejne turistične destinacije

S februarjem 2018 se je pričelo izvajanje dvoletnega čezmejnega projekta Horse Based Tourism - HBT, ki vključuje dva slovenska in dva madžarska partnerja. Projekt se izvaja v okviru bilateralnega Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Madžarska.

Glavni skupni cilj projekta je ustvarjanje privlačne čezmejne turistične destinacije z visoko kvalitetno in prepoznavno ponudbo, ki turiste in obiskovalce preko inovativnih programov doživetij, osnovanih na podlagi konjeniškega in kočijaškega turizma, vabi na odkrivanje naravne in kulturne dediščine programskega območja.

Kočijaški turistični programi

V okviru čezmejnega projekta HBT so projektni partnerji že oblikovali butične kočijaške turistične programe, ki so namenjeni širši ciljni skupini (družine z majhnimi otroki, večje zaključene skupine, starejše osebe, posamezniki, gibalno ovirane osebe, "team building" skupine, ipd.).

Trajnostni in inovativni turistični programi temeljijo na aktivnostih s konjem, osrednji element pa predstavlja vožnja v sodobno zasnovani kočiji, pri čemer neizkušenost oz. odsotnost jahalnega predznanja ne predstavlja ovire za odkrivanje naravne in kulturne dediščine v družbi konj. Partnerji so v okviru projekta oblikovali 15 tovrstnih turističnih programov.

Tri sodobno zasnovane kočije

Vsi programi temeljijo na aktivnostih s konji. Osrednji element  njihovih programov so tri, sodobno zasnovane kočije, ki so jih tri partnerske organizacije razvile in izdelale s pomočjo razvojnih  strokovnjakov. HBT kočije so inovativne v svetovnem merilu, saj takšnih trenutno še ni nikjer drugje.

RIS Dvorec Rakičan s kočijo 21. stoletja

RIS Dvorec Rakičan, kot projektni partner, je ob strokovni podpori in upoštevajoč sodobne trende s poudarkom na okolju prijaznih pristopih, razvil model sodobne kočije 21. stoletja, ki je namenjen večjim skupinam turistov (do 17 potnikov). Koncept celovitega razvoja kočije vključuje sodobne varnostne prvine, kot tudi elemente udobja, ki premagovanje daljših razdalj in odgovarjajo zahtevam sodobnih, edinstvenih in avtentičnih doživetij željnih turistov. Posebnost izvedbe predstavlja ločen kočijaški prostor, ki omogoča krmiljenje kočije v razponu 180 stopinj, pri čemer se celotni krmilni del vrti, ter udoben in sodobno opremljen potniških del s pokrito streho. Pilotni model kočije je opremljen z mehanizmom spuščanja, ki omogoča varno nižanje in višanje potniškega dela, s čimer je gibalno oviranim potnikom, omogočen lažji vstop in izstop. Sodobno kočijo med drugim odlikuje tudi nizko težišče, IKT oprema za potnike in uporaba sodobnih, predvsem pa lahkih materialov – vožnja s kočijo je tako prijetna tudi za konje.

Muzej Helikon z bogato zgodovino poštnih kočij

Projektni partner Muzej Helikon je pri razvoju sodobnega modela kočije upošteval bogato zgodovino poštnih kočij, saj so na območju Madžarske redne poštne prevoze opravljali od 40 –ih  let 18. stoletja. Zunanjost nove kočije tako obuja spomine na bogato dediščino poštnih kočij, hkrati pa je opremljena s tehničnimi rešitvami 21. stoletja (npr. nameščene sončne celice) in današnjim potnikom z vožnjo v tradicionalni vendar sodobni kočiji zagotavlja edinstveno in udobno izkušnjo.

 Foto: Muzej Helikon

Zavod Nazaj na konja s kočijo Pavlina

Zavod Nazaj na konja je novo kočijo poimenoval Pavlina, po Pavlini Staraschini, ki je bila prva trgovka v Cirkovcah. Kočija Pavlina je pionirka, saj se spogleduje s preteklostjo, vendar pa njena sodobna zasnova zagotavlja udobje 21. stoletja - tudi osebam s posebnimi potrebami.

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.