https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V spomin na romske žrtve genocida med 2. svetovno vojno potekal simpozij

01.08.2019 ob 13:00  

Danes je v Hotelu Zvezda potekal simpozij in spominska slovesnost ob svetovnem dnevu spomina na romske žrtve genocida v drugi svetovni vojni.


Tema letošnjega simpozija je bila "Genocid v drugi svetovni vojni in posledice genocida, ki so prisotne v različnih oblikah na območju nekaterih držav Evrope". Na simpoziju so svoje poglede predstavili: Jožek Horvat Muc, predsednik Evropske romske zveze in Zveze Romov Slovenije, prof. dr. Dragoljub Acković, generalni sekretar Evropske romske Zveze, doc. dr. Vera Klopčič, Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija, dr. Igor Šoltes, bivši evropski poslanec in mag. Orhan Galjus, podpredsednik Evropske romske Zveze.

Kot slavnostna govornica je spregovorila Lidija Divjak Mirnik, poslanka državnega zbora, ki je v svojem govoru poudarila, da je romska kultura in zgodovina pomemben del slovenskega prostora, čeprav se je potrebno zavedati, da je med romi v Sloveniji še vedno veliko revščine in socialne izključenosti.

Izključenost romskih skupnosti je poudaril tudi Jožek Horvat Muc, čeprav ravno romske skupnosti v Evropi predstavljajo najštevilčnejšo etično skupino. Dodal je še, da si želijo, da bi slovenska vlada oziroma politični vrh priznali 2. avgust kot dan genocida nad romi med 2. svetovno vojno. Na ta dan so leta 1944 nacisti v eni sami noči uničili romski del taborišča v Auschwitzu in pobili skoraj 3000 Romov in Sintov, med katerimi je bila večina žensk, otrok in starejših.

Po simpoziju so se s spominsko slovesnostjo in položitvijo venca k spominski plošči "V spomin romskim žrtvam holokavsta v 2. svetovni vojni 1941-1945" na dvorišču nekdanje Ekonomske šole spomnila žrtev genocida . S kulturnim programom sta dogodek popestrila Lukec & Sebastjan.

    Fotogalerija