https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

FOTO: Pokopališče školjk – skriti kotiček na slovenski obali

Ankaran, 25.8.2021  

V zalivu Svete Katarinine med Ankaranom in Luko Koper se nahaja del obale, kjer lahko najdete ogromno različnih školjk in polžkov. Školjčna sipina ali pokopališče školjk, kot ga imenujejo domačini, je idealna lokacija za krajši izlet na slovenski obali.

Školjčna sipina v zalivu Sv. Katarine je dolga 170 m, na njej pa se najdejo najrazličnejše školjke in polžki. Strokovnjaki so tu odkrili več kot 230 vrst mehkužcev. Školjčne sipine so v Evropi zelo redke, poleg sipine v zalivu Sv. Katarine obstaja le še ena v Španiji, ki pa je manjša in manj pestra.

Sipina je nastala po letu 1990, ko je Luka Koper ob gradnji drugega pomola poglobila morsko dno. Ob tem so prečrpavali mulj iz morskega dna na bližnjo lokacijo poleg izliva Rižane v Jadransko morje.

Iz kupov mulja je dež postopoma spral blato in ostale so le apnenčaste lupine mehkužcev. Med najlepšimi so školjka srčanka, pokrovača, ladinka in polžje hišice čokati volek, rožiček, bodičasti volek in pelikanovo stopalce. Školjk je iz leta v leto manj zato je ta košček obale vredno obiskati, dokler je še na voljo.

Sama lokacija školjčišča je dokaj skrita. Če prihajate iz avtoceste ali smeri iz Kopra potem malo pred Ankaranom zavijete levo proti zalivu Sv. Katarine. Zaliv se namreč nahaja približno kilometer vzhodno od Ankarana. Pot vas bo pripeljala do brezplačnega parkirišča ob športno rekreacijskem centru Katarina.

Foto: Google Zemljevidi

Pred seboj boste videli manjši zaliv - marino, kjer so privezi za barke domačinov. Pokopališče školjk se nahaja na levi strani marine, približno tri minute peš iz parkirišča. Najbolje ga je obiskati v času oseke, saj ga tako lahko dosežete čez skale v plitvini, dostop pa je možen tudi po gozdni poti.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.08.2021 ob 5:26 Damir gost

      Parkirišče ni več brezplačno

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.08.2021 ob 9:10 Darja Jarc gost

      Školjke je prepovedano nabirat!

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.08.2021 ob 10:58 Tamen gost

      Školjčišče je že v klavrnem stanju, precej je poteptano. So namreč zelo krhke, vsaka stopinja jih drobi. Več kot vas bo prišlo, prej bodo zdrobljenene v prah...

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.