https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: S »Tlakovci spomina« bodo ohranili spomin na žrtve holokavsta

23.08.2019 ob 13:00  

Po tem, ko je predsednik Slovenije, Borut Pahor položil venec k spomeniku žrtvam druge svetovne vojne in žrtvam rasnega, nacionalnega ter ideološkega nasilja iz obdobja po drugi svetovni vojni v Lendavi in njeni okolici se je udeležil še spominske pietetne slovesnosti, ki je potekala v Muzeju meščanstva Lendava.

Zbrane je najprej nagovoril župan Občine Lendava, Janez Magyar ter Boris Hajdinjak, direktor Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, ki je povedal kako se je začela zgodba umetniškega projekta Tlakovci spomina (Stolpersteine) ter izrazil zadovoljstvo, da se je občina Lendava pridružila Mariboru in Ljubljani, ki bo s "spotikavci" simbolno ohranjala spomin na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov. Kmalu se jim pa bo pridružila tudi Murska Sobota. 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je tako ob tej priložnosti predal listino o prevzemu častnega pokroviteljstva nad umetniškim projektom Tlakovcev spomina (Stolpersteine) v Sloveniji, ki jo je prevzel Boris Hajdinjak. Umetniški projekt »Spotikavci - tlakovci spomina« koordinirata Judovski kulturni center Ljubljana in Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor. Projekt sledi evropskim prizadevanjem za ohranjanje zgodovinskega spomina na vse žrtve nacionalsocializma v obdobju 1933–1945 oziroma na največji genocid v zgodovini človeštva – na holokavst.

Predsednik Borut Pahor je v svojem nagovoru dejal, da ne smemo pozabiti lekcije zgodovine ter dogodkov, ki so se takrat dogajali in dodal, da vsak pripada neki manjšini in stopiti v bran manjšini pomeni stopiti v bran sožitju. To dokazuje tudi mesto Lendava, kjer živi več manjšin na istem prostoru in s projektom "spotikavcev" bodo še naprej ohranjali spomin na preteklost vseh žrtev in zgodovinskih dogodkov.

Tlakovce spomina bodo v Lendavi položili 17. septembra 2019 pred hiše nekdanjih judovskih lastnikov, ki so bili žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov. Poslej bodo simbolno opominjali na njihovo trpljenje ter neprecenljiv prispevek in pečat, ki so ga zapustili mestu.


Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.08.2019 ob 13:14 lolita gost

      z vsem spoštovanjem do gospe Erike, ampak naj ne bi pokazala dokolenk.NI damsko.

      6 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.08.2019 ob 14:16 Jonaš gost

      Kaj se je ta Pahor preselil? Zdaj je že hujši od Kučana. Na vsaki pasji procesiji se pojavi. Edino v Prekmurju še ga niso nagnali.

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.08.2019 ob 21:04 Jonaš - tebi gost

        Ni problem Pahor, jes se pijtam ge je bil Šarec in njegov strijc njeva sta na saki pasji veselici. Slišal sem, da se bojita Orbana, Lendava je zraven Madžarske in znalo bi se marsikaj zgoditi. Beltinci so daleč vstran pa so morali zaradi strahu Šarca take preglede obiskovalcev delati, bole kak da je ameriški predsednik prišel v Slovenijo. Pahor sam pešači po Prekmurju, pa se je mi nič ne zgodi, te Šarec pa tak v strahu, samo kake blindirane avte si je kupil, narod pa nima kaj za jesti zgodovinski pregovor pravi: BOJ SE HLAPCA, KI ZAJAHA KONJA.

        3 3 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.08.2019 ob 15:19 mostje gost

      Horvateka so tűdi pozvali ?Bogme nindri ne svalij te glavonja

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.08.2019 ob 21:45 Lendavski nadvojvoda gost

      Mostje,nikša ves,nič,še manj od Amena,Pa takši bo mi kritiziral gospoda H.poslanca ....

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.