https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V evangeličanski cerkvi potekalo svečano bogoslužje ob 100-letnici združitve

Murska Sobota, 25.08.2019 ob 21:00  

Danes je v Evangeličanski cerkvi Marina Luthra v Murski Soboti potekalo evangeličansko bogoslužje ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki so se ga udeležili tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, premier Marjan Šarec in predsednik državnega zbora Dejan Židan.

Slavnostno je spregovoril predsednik Pahor, zbrane sta nagovorila tudi častni škof Geza Erniša in nadškof Alojzij Cvikl, ki je združitev označil kot dar, izziv in priložnost.

Predsednik Borut Pahor je povedal, da so vsi praznični dogodki ob 100-obletnici, tudi govori in maše, močno in iskreno nagovarjali k sožitju. Poudarjali je dolžnost za ohranitev lastne narodne istovetnosti in odgovornost za spoštovanje istovetnosti drugih.

Tudi evangeličanski škof Geza Filo je pozval k sožitju. "Želimo strpno sosedstvo, prijateljstvo, sodelovanje in mir z vsemi. Le s strpnostjo, toleranco in medsebojnim sodelovanjem se je mogoče boriti za narodov blagor."

Filo se je dotaknil tudi reformatorjev Primoža Trubarja, Jurija Dalmatina in drugih v želji, da naj bo liturgični jezik vsakomur razumljiv in da naj vsak jezik slavi Boga tako, kot je to zapisano v Svetem pismu.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

    Fotogalerija