https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Črenšovcih je potekal dan odprtih vrat podjetja Wienerberger

16.09.2019 ob 6:05  

V petek, 13. septembra, je podjetje Wienerberger v Črenšovcih pripravilo dan odprtih vrat, kjer so skupaj z investitorjem in izvajalcem Gradbeni inženiring DOM, Dominik Pintarič s. p. predstavili gradnjo sodobne opečne stanovanjske hiše.

Wienerberger je svetovni dobavitelj gradbenega materiala in infrastrukturnih rešitev. Je multinacionalni proizvajalec proizvodov iz gline za zid, fasado, streho, plastičnih in keramičnih cevnih sistemov ter betonskih in glinenih tlakovcev, ki v Sloveniji zaposluje skoraj 130 ljudi.

Temelj njihovega poslovanja je proizvodnja gradbenega materiala iz gline, ki se v Sloveniji aktivno proizvaja na treh enotah. V Ormožu je proizvodnja zidne opeke, v Borecih proizvodnja strešne kritine in v Lukavcih proizvodnja engob in glazur.

Dan odprtih vrat so pripravili v želji, da pokažejo, kako poteka suha, hitra, čista in energetsko učinkovita gradnja z materiali, ki služijo večim namenom in ki bodo služili tudi kasnejšim generacijam.

Sam objekt v Črenšovcih sta predstavila strokovnjakinja za trženje pri Wienerberger Adriatic Marja Dolamič ter projektant, inženir in investitor gradnje Dominik Pintarič. Na gradbišču je bil prisoten tudi mojster – zidar, ki je pokazal, kako poteka sodoben sistem gradnje.

Sam objekt je zgrajen z zidno opeko Porotherm 38 IZO Profi in pokrit z opečnim strešnikom Tondach Bobrovec. Zidne opeke Porotherm so izdelane iz naravne in trajnostne gline in imajo izjemne toplotne in akustične zmogljivosti ter boljšo mehansko in požarno odpornost. Tondach glineni strešniki so prav tako izdelani iz naravnih materialov in so ustrezni tako za prenovo tradicionalnih stavb, kot tudi pri moderni arhitekturi.

Sistema sodobne gradnje – Porotherm Profi in Porotherm IZO Profi

Pintarič se je kot pobudnik oziroma zastopnik sodobne gradnje, ob izboru materialov najprej odločal za Porotherm Profi opeko, po izračunu cene za Porotherm IZO Profi opeko pa je ugotovil, da ob upoštevanju da ga pri slednji fasada stane manj, na koncu velike razlike med njima ni, zato se je odločil, za gradnjo s Porotherm 38 IZO Profi opeko.

Kot je razložila Dolamičeva sta »sistema Profi in IZO Profi, sistema sodobne gradnje«. Razlika med obema je v tem, da je IZO Profi polnjen s kameno volno, ki ima odlične toplotne lastnosti, je negorljiva, kljubuje staranju, ne vpija vode in je paroprepustna. »Oba sistema pa se zidata z Dryfix.extra lepilom, to je poseben inovativni sistem gradnje, ki ga je razvilo podjetje Wienerberger,« je še dodala Dolamičeva.

In prav lepilo Porotherm Dryfix.extra je tisto, ki omogoča hitro, čisto in ekonomično gradnjo. Kako hitra je gradnja, nam je zaupal tudi investitor in izvajalec gradnje, ki je povedal, da je za gradnjo stanovanjske hiše, potem ko je že bila narejena AB plošča, torej za samo zidanje sten in NORMA stropa bilo potrebnih 7 do 8 dni.

In kako potekata gradnja in sam način nanosa lepila pri Porotherm IZO Profi opeki?

Gradnja poteka tako, da se prva vrsta opeke zloži na malto, ki mora biti točno na milimeter ravna. Zgornji sloj položene opeke se počisti z vodo, da se odstranijo prašni delci. Če se prašni delci ne odstranijo, se opeka slabše drži skupaj. Na očiščeno opeko se nato na zunanji dve rebri nanese lepilo. Nanj pa se položi druga opeka, s katere se pred tem prav tako odstranijo prašni delci. In postopek se nato ponavlja.

Sistem gradnje s Profi opeko je temu podoben, le da se tam lepilo nanaša na nekoliko drugačen način.

»S takim sistemom sodobne gradnje lahko gradimo tudi pri temperaturi do – 5 °C. To pomeni, da je gradbena sezona podaljšana vse tja do zime,« je še izpostavila Dolamičeva in kot zelo pomembno poudarila tudi to, da je: »samo gradbišče s tem veliko čistejše, saj ni dodatnega odpadnega materiala, s tem puščamo tudi manjši ogljični odtis na samih objektih in s tem tudi lahko rečemo, da v širšem pomenu res trajnostno gradimo.« 

Ob priložnosti so predstavili tudi novi opečni vogalnik, ki je že na trgu in še dopolnjuje ter v celovitem sistemu zaključuje sodobno opečno gradnjo. Vogalnik na sami zgradbi pa je še v izvedbi stiropora.

Bobrovec – tradicionalna in hkrati moderna strešna kritina

Kot že omenjeno je objekt pokrit s strešno kritino Tondach, ki ustreza najvišjim standardom moderne konstrukcije, je okolju prijazna, enostavna za obdelavo in odporni na UV. Strešniki so na voljo v večih različicah in v širokem razponu barv.

Investitor je izbral Bobrovec v Natur Color črni barvi. »Bobrovec je tradicionalna strešna kritina, ki je v tem pomurskem prostoru še kako doma,« je o izbranem strešniku povedala Dolamičeva.

Bobrovec je odlična izbira pri prenovi in sanaciji strehe še posebej pri zgodovinsko in spomeniško zaščitenih objektih. Ker pa klasika ne gre nikoli iz mode, je Bobrovec s svojim širokim spektrom oblik in barv primeren tudi za novogradnje in moderno arhitekturo.

Sama streha je grajena kot sistem. Kaj to pomeni, nam je zaupal Pintarič: »Sama streha je izvedena z leseno strešno konstrukcijo na katero je položena paroprepustna folija, narejen zračni most in pokrita z Bobrovcem.« Na sami zgradbi pa je Bobrovec prikazan v dvojnem pokrivanju.

Bi želeli izvedeti več?

Podjetje Wienerberger, kot ponudnik kvalitetnih proizvodov, nudi tudi kvalitetne rešitve. Nudijo brezplačne izračune materialov, strokovno svetovanje, tako pri izbiri strehe, kot tudi zidu in vseh ostalih rešitev, kar se tiče gradnje. Lahko vam pomagajo do pravih izvajalcev, lahko vas povežejo z arhitekti, da boste skupaj našli potem končno rešitev, s katero boste vi zadovoljni. Vse informacije najdete na spletni strani wienerberger.si.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija