https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Murski Soboti se bo začela prenova Slovenske ulice

Murska Sobota, 18.09.2019 ob 12:30  

Konec meseca septembra bodo v Murski Soboti začeli s celovito prenovo Slovenske ulice.


Murskosoboški župan dr. Aleksander Jevšek je danes s podpisom pogodb z izvajalci gradbenih in elektroinštalacijskih del ter z izvajalcem strokovnega nadzora najavil nadaljevanje del v okviru projekta »Prenova mestnega središča – 1. faza«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. 

V sklopu projekta »Sobota, kot si jo želimo« in v fazi priprave Trajnostne urbane strategije Mestne občine Murska Sobota je bilo zbranih veliko želja ter predlogov občank in občanov, ki so bile upoštevane pri izdelavi projektne dokumentacije. Idejna zasnova prenove je bila izbrana na javnem natečaju, ki ga je Mestna občina Murska Sobota razpisala skupaj z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije. Ocenjevalna komisija je izmed pet prijavljenih projektov izbrala zmagovalno natečajno rešitev, katere avtorji so dr. Matej Blenkuš, Darja Matjašec, Nejc Florjanc, Primož Žitnik, Dominik Košak, Pia Kante, Katja Mali, Zala Babič, Urška Cvikl in Rok Sraka.

Po besedah avtorjev idejne zasnove gre za sodoben pristop k prenovi odprtih javnih površin, ulic, pločnikov in površin za kolesarje. To območje bo namreč postalo kombinacija parka, odprtih javnih površin ter ceste s prednostjo pešcev in kolesarjev, s posebnim režimom za motorna vozila.  V prihodnjih dneh se tako nadaljuje prenova mestnega središča, katere cilj je odprava degradiranosti območja in vrnitev življenja v najožje mestno jedro Murske Sobote. Prvi del prenove je stekel v preteklih dveh letih na Trgu zmage, v tej fazi pa bo celovito urejena najpomembnejša mestna površina – južni del Slovenske ulice.  

Predviden zaključek konec leta 2020

Ta povsem prenovljen javni prostor bo prinesel novo kakovost za srečevanja, spoznavanja in doživetja Murske Sobote. Predviden zaključek del je konec leta 2020.  Župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek je prenovo mestnega središča umestil v kontekst širših razvojnih prizadevanj mesta in del načrta za spreminjanje Murske Sobote v mesto za prihodnost: »Pomemben del naših razvojnih ambicij je usmerjen v povečanje kakovosti javnega prostora – odprtih, človeku in mestnemu utripu prijaznih javnih površin. S prenovo bomo mestnemu središču dvignili utrip, da bo v zavesti in življenju naših občank in občanov ter vseh obiskovalcev Slovenska ulica postala srce Sobote.«

Gre za popolno prenovo mestnega središča in enega največjih celovitih posegov v ta prostor v zadnjem obdobju v Murski Soboti. Celotno območje velikosti približno 1,2 ha bo deležno kompleksne preureditve v granitni tlak. Prenova bo potekala od križišča s Slomškovo ulico do krožišča pri Hotelu Zvezda. Slovenska ulica se bo popolnoma prenovila in spremenila po njeni celotni širini (od stavbe do stavbe).

Obstoječa drevesa bodo preseljena k Soboškemu jezeru

Na ulici bo vzpostavljen umirjen enosmerni promet z možnostjo enostranskega bočnega parkiranja. Celotna ulica bo urejena v enem nivoju, torej brez višinskih razlik. To pomeni, da ne bo več cestnih robnikov, ki bi ločevali pas za cestišče od kolesarske steze ali prostora za pešce. Asfalt se umika bolj prijaznim materialom: kocke iz pohorskega tonalita na površinah za motorni promet in plošče iz pohorskega tonalita na ostalih površinah. S tem bo omogočeno prosto, a hkrati varno gibanje za pešce in kolesarje, ki bodo na Slovenski ulici imeli prednost. Namesto obstoječih dreves, ki bodo kmalu po pričetku del v celoti presajena k Soboškemu jezeru, bo zasajen nov dvojni drevored s kar 93 drevesi. To pomeni, da bo Slovenska ulica po novem imela kar 7-krat več dreves. Pod krošnjami dreves bo postavljena tudi nova urbana oprema.

Posebej dobro bo poskrbljeno za ranljive skupine: s tem, ko bo celotna Slovenska ulica na istem nivoju in brez ostrih robov, bodo veliko pridobile družine z otroci, kolesarji, uporabniki skirojev ipd. ter seveda invalidi. S talnimi vodniki bo zelo dobro poskrbljeno tudi za slepe in slabovidne. Letni vrtovi na Slovenski ulici bodo postali veliko večji in prilagodljivi. Prav tako bo z novo ureditvijo zagotovljenih veliko novih možnosti za organizacijo prireditev, kar bo omogočala tudi posebna infrastruktura. Prenovila se bo komunalna, električna in telekomunikacijska infrastruktura. Povsem nova bo javna razsvetljava, posodobljena pa bo tudi meteorna odvodnja Slovenske ulice.

Celotna prenova mestnega središča je trajnostno naravnan projekt, ki poteka po principu krožnega gospodarstva, zato se bodo prav vsi še uporabni materiali ponovno uporabili.  V okviru javnega naročila so bili izbrani najugodnejši ponudniki za izvedbo del. Gradbena in druga obrtniška dela bo izvajalo podjetje Pomgrad d.d., elektroinstalacijska dela Blisk Montaža d.d., strokovni nadzor pa Atrij d.o.o. Gre za največjo investicijo MOMS v letu 2020, saj njena vrednost znaša 4,3 milijona EUR. Projekt je sofinanciran iz mehanizma Celostnih teritorialnih naložb Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). Celoten projekt bo sofinanciran s približno 70 odstotki nepovratnih sredstev, preostanek pa bo zagotovila občina.  Mestna občina Murska Sobota ta projekt načrtuje kot prednostno naložbo, s katero izboljšuje kakovost mestnega življenja in skrbi za oživitev mestnega središča.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.09.2019 ob 12:40 Inšpektor gost

      Ajde, začajmo šinfati LOL

      2 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.09.2019 ob 12:48 nej sobočanec gost

      lejko na načrte denete tisoče lidij, a sobota de še vedno mesto duhov. Za to je zaslužna brezidejna, apatična lokalna politika, kera vso kreativnost ponuca pri kanalizeranji javnih pejnez v prijateljske firme ala polanich doo

      30 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.09.2019 ob 12:55 gost

      BEDAK!!! nej sobočanec

      4 19 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.09.2019 ob 12:58 gost

      Kolarič de imel nadzor !? Pa de vse v pijzdi !!!! Ne vejte kama je pripelal kanalizacije pa vodovod !? V pijzdo vse!!! Sam je bil projektant pa v istoj osebi tudi nadzorni. Vse je za kurac!! Pa kak lejko tak nasedate???? pranje pejnez !!!!

      27 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.09.2019 ob 13:26 sobočanec gost

      V Soboti ni človeka več ali pa župančka,da bi v mesto vrnil življenje .Atrij pa da sploh ne govorimo nič .Imeli so nadzor nad Pomurskim vodovodom in je vse tako dobro narejeno ,da ljudje poleti imajo na mesto mrzle vode mlačno .

      19 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.09.2019 ob 13:32 gost

      Mesto prihodnosti brez delovnih mest, stanovanj, vrtcev, domov za starejše, otroških irišč, v samem betonu in kamnu, .......?? Samo, da firme ala Polanič in slični imajo delo in velik zaslužek.

      26 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      18.09.2019 ob 14:10 gost

      O USPEHU NAFTE NE BOSTE NIČ PISALI SOBOŠKI PISUNI. čE BI MURA ZMAGALA, BI TRIJE ČLANKI ŽE BILI. TU SE VIDI VSA VAŠA POKVARJENOST.

      10 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.09.2019 ob 15:55 moja mura gost

        DF Grinta za dizelaše naj piše Lendavski turbaški portal zakaj bi moral pisati Pomurec,com ?

        6 4 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      18.09.2019 ob 14:49 Risto Kubura gost

      Oooootudi najbolj sposoben je zraven - čudovito. To je Gargamel - banič!!!!!

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.09.2019 ob 14:55 gost

        On je pa res dobesedno LEVIČAR. Zanimivo, da je povsod zraven kjer gre za velike denarca. Mislim, da je to samo SLUČAJNO.

        12 1 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      18.09.2019 ob 15:16 Gost2345 gost

      Bokše dati vse ciganon....mo bole merno spal

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      18.09.2019 ob 19:16 legenda gost

      vsi ste glupi tupi ,pa za nasu lepu sootu se gre,jooooj smotani...

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.09.2019 ob 8:18 gost gost

        Kaj ti pomaga lepota, ko ni dela in kruha, po domače ko si lačen, to je posledica duhov v mestnem središču !

        6 0 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      19.09.2019 ob 8:15 gost

      Bedarija. Namesto ka bi stadion zrihtali oni rihtajo zrihtano ulico.

      1 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      21.09.2019 ob 9:57 Fiškališ gost

      Posadilo do 93 drejv, ka do lejko te Fazanerijo podrli.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.