https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

MLADI

Krkina priznanja in nagrade za mlade raziskovalce GFML

20.9.2019  

Farmacevtska družba Krka je tudi letos na znanstvenem simpoziju podelila Krkina priznanja in nagrade mladim raziskovalcem. Med nagrajenci je bilo 19 dijakov Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer (GFML), ki so se na razpis prijavili z 12 raziskovalnimi nalogami.

Na 49. Krkin razpis se je prijavila kar 49 nalog iz slovenskih srednjih šol, 12 od teh so pripravili dijaki GFML. Letos je bilo podeljenih tudi več nagrad, in sicer 26, naši dijaki so odnesli kar 4.

V dopoldanskem delu se je na simpoziju predstavilo 15 nagrajenih nalog. Zanimive in raznolike ideje, ki so jih predstavili dijaki, so dokazale, da je srednješolska raziskovalna dejavnost na visokem nivoju in da imamo v Sloveniji obetaven podmladek mladih znanstvenikov. In temu sledimo tudi na gimnaziji v Ljutomeru.

Simpoziju je sledila slavnostna podelitev Krkinih nagrad in priznanj, ki sta jih podelila predsednik uprave in generalni direktor Krke ter predsednik Častnega odbora Krkinih nagrad Jože Colarič in dr. Aleš Rotar, član Krkine uprave, direktor Razvoja in proizvodnje zdravil ter predsednik Sveta Sklada Krkinih nagrad.

GFML-jevci, ki so prejeli Krkine nagrade:

Kaja Zupančič: Imobilizacija lipaze na GMA poliHIPE monolit in uporaba za hidrolizo 4-nitrofenil butirata

Neža Zanjkovič: Odstranjevanje Cu2+ iz modelnih vodnih raztopin z magnetnim nanoadsorbentom na osnovi razvejanega aminopolimera polietilenimina

Niko Farič in Blaž Gubič: Priprava in površinska funkcionalizacija tankih silikonskih filmov s hitozanomm

Urška Sever: Funkcionalizacija PE/PP folij s koloidno formulacijo na osnovi hitozanskih nanodelcev z ujetimi naravnimi ekstrakti

Foto: Arhiv Krke, d. d., Novo mesto

 

GFML-jevci, ki so prejeli Krkina priznanja:

Ivo Prelog in Primož Škafar: Mikroplastika v morski soli

Ana Maučec: Vsebnost vitamina C v zamrznjeni in vloženi papriki

Ana Rajh in Katarina Šebok: Ali prekmurski sladki pelin vsebuje artemisinin?

Brina Godec: Vezava kurkumina na pektinske aerogele

Klara Dragović: Vpliv kanabinoidov na paciente s fibromialgijo

Nik Slavic in Domen Ritonja Kralj: Možnost pojava metabolnega sindroma med sedemnajstletniki na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer

Tina Sovič, Maša Maučec in Nikita Bogdan: Razširjenost metljaja (Fasciola hepatica) v Prlekiji

Klemen Novak in Aleks Rautar: Prisotnost bakterij na rezalnih deskah v odvisnosti od materiala rezalne deske, vrste uporabljene hrane in vrste čiščenja

Za dijake je sodelovanje na prestižni prireditvi z možnostjo ogleda Krkinega proizvodnega obrata Nodol 2, ki je sledil simpoziju in slavnostni podelitvi, nagrada in posebno doživetje.

Na Krki pravijo, da z nagradami in s priznanji želijo spodbuditi in razvijati ustvarjalne ideje dijakov. Obenem želijo izraziti tudi priznanje mentorjem, ki dijakom omogočajo prve stike z raziskovalnim delom. Tako je zahvalo za mentorje letos prejela profesorica na GFML Mateja Godec. Nagrajenka je povedala: »Zahvala, ki sem jo prejela, mi pomeni zelo veliko. Tudi za vsako nagrado in priznanje, ki ga prejmejo moji dijaki, sem izjemno vesela, saj vse to kaže, da delamo dobro. Raziskovalne naloge mi predstavljajo izziv, ob njih se tudi sama naučim veliko novega. Lotevam pa se jih predvsem zato, ker menim, da se dijaki z raziskovanjem izjemno veliko naučijo in pridobijo kup veščin ter znanj, ki jih z običajnim poukom ne dobijo in se jih pravzaprav niti ne zavedajo. To zavedanje pride kasneje in velikokrat šele od študentov dobim takšne povratne informacije. In najlepše pri vsem je, da marsikatere raziskovalne naloge in uspeha ne bi bilo brez mojih nekdanjih dijakov in dijakinj, ki so danes doktorji različnih znanosti in mi pri tem delu pomagajo kot somentorji mladim raziskovalcem. Za to sodelovanje se jim iskreno zahvaljujem.«

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.