https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Murski Soboti potekala zaključna prireditev Nepopustljivo srce

Murska Sobota, 04.10.2019 ob 6:05  

Center za zdravje in razvoj Murska Sobota, Splošna bolnišnica Murska Sobota in Nacionalni inštitut za javno zdravje s podporo Mestne občine Murska Sobota so pripravili zaključno prireditev Nepopustljivo srce, ki je potekala v Gledališču Park v Murski Soboti.


Zaključna prireditev je bila namenjena predstavitvi pomembnih novosti o zgodnjem prepoznavanju, celostnem zdravljenju in ustrezni samooskrbi bolnikov s srčnim popuščanjem, ki so jih skozi projekta Epidemiologija srčnega popuščanja v Sloveniji: prevalenca, hospitalizacije in umrljivost ter Program ozaveščanja in opolnomočenja o srčnem popuščanju proučevali njuni izvajalci.

Srčno popuščanje je kronično zdravstveno stanje, ki je najpogosteje posledica ishemične bolezni srca in arterijske hipertenzije. Zaradi boljše obravnave akutnih stanj v kardiologiji in staranja prebivalstva se, tako kot drugje v razvitem svetu, tudi v Sloveniji soočamo z naraščajočim bremenom srčnega popuščanja. Bolniki imajo nespecifične simptome in znake, ki povzročajo slabšo z zdravjem povezano kakovost življenja. Izhod srčnega popuščanja je slabši kot pri večini malignih obolenj, bolniki so pogosto v stiku z zdravstveno službo, bodisi v ambulantni ali bolnišnični obravnavi.

Splošna bolnišnica Murska Sobota kot projektni partner izvaja več temeljnih raziskovalnih projektov, med katerimi je tudi Epidemiologija srčnega popuščanja v Sloveniji: prevalenca, hospitalizacije in umrljivost. Razdeljena je bila na dva dela: retrospektivno epidemiološko raziskavo pri hospitaliziranih osebah in prevalenčno epidemiološko raziskavo SOBOTA-HF, v katero je bilo vključenih 2861 naključno izbranih prebivalcev mesta Murska Sobota (vključujoč Rakičan), starejših od 55 let. Po prejetju vabila so se lahko udeležili presejalnega pregleda v laboratoriju SBMS ali v laboratoriju Zdravstvenega doma Murska Sobota. Oddali so vzorec venske krvi za določitev koncentracije n-terminalnega odlomka možganskega natriuretičnega propeptida tipa B (NT-proBNP) ter izpolnili kratek vprašalnik. Vsi, ki so imeli povišano koncentracijo NT-proBNP, so bili povabljeni na diagnostični pregled. Enako vabilo je prejel tudi naključni vzorec preiskovancev z normalno koncentracijo NT-proBNP. Diagnostični pregled je vključeval ultrazvok srca, odvzem venske krvi in urina, zdravniški pregled, elektrokardiogram visoke ločljivosti, meritev gleženjskega indeksa, meritev pljučne funkcije, meritev telesne sestave, teste telesne zmogljivosti in vprašalnike.

Doc. dr. Jerneja Farkaš Lainščak, dr. med., spec. javnega zdravja iz SBMS in Nacionalnega inštituta za javno zdravje je predstavila namen in cilje projekta, nato še njegov potek in ključne izdelke; dr. Daniel Omersa, dr. med., v času projekta zaposlen na NIJZ kot mladi raziskovalec, je predstavil nacionalno epidemiološko breme srčnega popuščanja in kaj to pomeni za splošno javnost, predvsem za izvajalce zdravstvenega varstva ter odločevalce; prof. dr. Mitja Lainščak, dr. med., spec. interne medicine, spec. kardiologije in vaskularne medicine je predstavil rezultate raziskave SOBOTA-HF.

Na zaključni prireditvi Nepopustljivo srce je bil predstavljen tudi Program ozaveščanja in opolnomočenja o srčnem popuščanju.

Poleg tega so bili v okviru Programa predstavljeni štirje ambasadorji, in sicer dr. Aleksander Jevšek, Vijola Bertalanič, Ema Mesarič in Angela Novak, ki so s svojim delom, zgledom in načinom življenja pripomogli k temu, da je Program zaživel in dosegel svoje cilje. Vzpostavljena je bila tudi mreža petih institucij s področja zdravja in zdravstva, socialnega varstva, nevladnih organizacij v lokalni skupnosti z namenom omogočanja boljšega dostopa do informacij o srčnem popuščanju ciljnim populacijskim skupinam.

Program ozaveščanja in opolnomočenja o srčnem popuščanju, ki je namenjen tako bolnikom kot njihovim svojcem ter strokovni in širši javnosti, je predstavil Peter Beznec, direktor Centra za zdravje in razvoj Murska Sobota, ki je bil nosilec Programa. Beznec je izpostavil tudi pomen ozaveščanja, na katerem je program temeljil, ter celotno kampanjo Nepopustljivo srce, v okviru katere so bile izvedene zgoraj omenjene aktivnosti in dogodki.

  Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.