https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Predaja zgodovinsko pomembne steklenice v Zdravilišču Radenci

Radenci, 03.10.2019 ob 9:00  

Prejšnji petek so ob svetovnem dnevu srca v Zdravilišču Radenci pripravili številne aktivnosti.

Ob svetovnem dnevu srca so v petek, 27. septembra, v Zdravilišču Radenci pripravili številke aktivnosti za hotelske goste, zaposlene in obiskovalce z namenom ozaveščanja, kako zelo je pomembno, da skrbijo za ta najpomembnejši organ v telesu. Obiskovalci dogodka so bili tako deležni bogatega programa, ki je potekal ves dan. Na različnih lokacijah v Zdravilišču Radenci so lahko pili blagodejno mineralno vodo iz Radencev bogato s CO2, strokovnjaki so z njimi delili nasvete o vajah za zdravo srce in jim pomagali pri pripravi zdravih napitkov. Naučili so se lahko tudi oživljanja, si izmerili krvni tlak in spoznali številne druge uporabne stvari, ki so pomembne pri skrbi za srce.

Zdravje je dobrina, na katero marsikdaj pozabimo, dokler se ne pojavi bolezen. Svoji izkušnji s tem pa sta pod geslom "srčne zgodbe" delili tudi voditeljica Oriana Girotto in nekdanja Miss Slovenije, danes pa uspešna podjetnica Tadeja Ternar.

»Moja starša sta bila mlada, brezskrbna in zdrava, ko sta dobila hčerko - mene, z veliko srčno napako. V Italiji so poskušali odkriti, kaj je narobe, a jim ni uspelo. Na srečo moja mama prihaja iz Ljubljane in je uredila pregled pri tamkajšnjem vrhunskem specialistu, ki me je takoj operiral, saj je prepoznal hudo obliko pulmonalne stenoze. Moja operacija je bila izpostavljena kot zdravstveni primer, prisotni so bili vsi študenti in imela sem veliko srečo, da so me zdravili v Sloveniji, saj danes lahko zaradi tega normalno živim naprej,« je svojo zgodbo o prirojeni srčni napaki delila Oriana in dodala, da jo na operacijo ves čas spominja brazgotina, ki pa si je ne bi nikoli odstranila. »Spominja me na moje drugo rojstvo,« pravi. O skrbi za srce pravi, da ne pretirava v ničemer, poskuša se izogibati nezdravi prehrani in v življenju početi to, kar jo veseli, da se čim bolj izogiba stresu.

Podoben nasvet, ko gre za skrb za zdravo srce, ima tudi Tadeja Ternar. »Človek mora delati to, kar ima rad, da je srečen in se obkrožiti z ljudmi, ki prinašajo dobro, pozitivno energijo. S tem je posledično manj izpostavljen stresu. Tudi to zagotovo pripomore k bolj zdravemu srcu,« je prepričana Ternarjeva, ki se sicer poskuša izogibati nezdravi prehrani, ukvarja se tudi s pilatesom. »Sicer pa je moj cilj, da vsak dan podpišem s čim več trenutki sreče. Rada sem nasmejana in v dobri družbi, negativcem se izogibam,« še dodaja.

Praznovanje Svetovnega dneva srca v Zdravilišču Radenci je obeležil še en poseben dogodek, in sicer svečana predaja zgodovinsko pomembne steklenice Radenske iz rok Iztoka Altbauerja, direktorja Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč, Zdravilišču Radenci. »Ko danes stojim v tem prelepem prenovljenem Salonu zdravja v Zdravilišču Radenci, vem, da sem se odločil prav. Vesel sem, da bo ta posebna steklenica svoj novi dom našla prav tukaj,« je povedal.

Steklenico, ki jo je podaril, je njegova družina nevede hranila v kleti hiše v Rušah, kjer so živeli s starimi starši. »Tam sva jo sredi sedemdesetih odkrila skupaj z očetom, jaz pa sem jo nato odnesel s sabo v Ljubljano. Dolgo je stala pri meni na polici in verjetno je zato njena nalepka že precej zbledela. Na njej je sicer še vedno jasno videti datum opravljene analize vode, in sicer 17. maj 1924, steklenica pa je po obliki sodeč iz obdobja po letu 1936, saj so takrat začeli uporabljati znak treh src. Spodaj desno je komaj še viden tudi žig Vatikana, saj je bila Radenska nekoč uradna voda na papeškem dvoru,« je pojasnil Altbauer in dodal, da steklenica predstavlja veliko več, kot je videti z očmi. »Predstavlja delček zgodovine edinstvene mineralne vode iz Radencev, ki je še danes del življenja Slovencev in vesel sem, da se je vrnila v svoj dom, v Zdravilišče Radenci, kjer bo zdaj ponosno stala na ogled tudi drugim,« je zaključil.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.10.2019 ob 9:49 sokol gost

      Uspešna podjetnica Tadeja Ternar ?

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.10.2019 ob 13:09 DF gost

      Znano je da je radenska voda slabo kvalitetna. Vsi pesticidi se preko podtalnice odtekajo v muro. Najboljša voda je v lendavskih goricah ki so dvignjene. Zato tudi kvalitetno vino kot je moja frankinja.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.10.2019 ob 23:22 gost

      Ej ti pofukani df tebe bom negi dobil ti prisežem in te ti bom to noro glavo v rid ftekna razmis.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.10.2019 ob 7:58 DF gost

      Čuj ti prlek. Lahko me najdeš pri tvoji. Ji fali 22cm. Gudek.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.