https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Proslavili 50. obletnico Mostu prijateljstva

Gornja Radgona, 12.10.2019 ob 13:00  

Danes, 12. oktobra, je v Gornji Radgoni na Mostu prijateljstva potekala meddržavna slovesnost, obeležitev petdesete obletnice odprtja mostu. Most, ki predstavlja simbol prijateljstva, miru in sodelovanja med dvema narodoma in mestoma ob reki Muri, je tako bil, za nekaj časa zaprt za ves promet, saj je na njem potekala pomembna zgodovinska proslava in spomin na dogodke, ki so se dogajali na tem območju v zadnjih petdesetih letih.


Spomnimo, pred 50. leti, 12. oktobra 1969, sta predsednika Josip Broz Tito in Franz Jonas odprla ta meddržavni most čez reko Muro. Ta pomembna povezava med obema mestoma, slovi po razgibani preteklosti in ima poleg gospodarskega in družbenega, tudi simboličen pomen, saj predstavlja geografsko, sociološko in jezikovno povezavo obmejnih dveh mest in držav. Most je dolg 111 in širok 13 metrov in je rezultat skupnega dela takratnih avstrijskih in jugoslovanskih inženirjev in delavcev ter je tako postal simbol prizadevanja in reševanja sporov.

Zbrane so na tokratnem dogodku, praznovanju 50. obletnice, med drugim nagovorili župan Gornje Radgone Stanislav Rojko, župan Bad Radkersburga, Heinrich Schmidlechner, deželni glavar avstrijske Štajerske Herman Schützenhofer in minister za zunanje zadeve Republike Slovenije, dr. Miro Cerar. Zbralo se je veliko pomembnih osebnosti tako na slovenski, kot na avstrijski strani.

Deželni glavar avstrijske Štajerske Herman Schützenhofer je orisal zgodovino mostu, ter poudaril pomen nadaljnjega medsebojnega sodelovanja med obema državama. Predvsem je spomnil na dogajanje v času osamosvojitve Slovenije. "Doživel sem tako otvoritev mostu leta 1969 kot tudi junij leta 1991, ko sta Slovenija in Hrvaška sprejeli odločitev, da zapustita, takratno  Jugoslavijo in ustanovita svoje demokratične republike. Nikoli ne bom pozabil podob razstreljenega cerkvenega stolpa tukaj v Gornji Radgoni. V nadaljevanju sta Nemčija in Avstrija, kot prvi državi priznali samostojnost Slovenije in takrat se je tudi jugoslovanska narodna armada umaknila od tu," je dejal.

Zbrane je nagovoril tudi slovenski minister za zunanje zadeve, dr. Miro Cerar. "Z velikim veseljem stojim danes tu na tem mostu prijateljstva, na mostu, ki nas povezuje že več kot 50 let. Ta most povezuje dve državi, dve mesti, dve kulturi, dva jezika in na simbolni ravni predstavlja prijateljsko povezavo med dvema sosednjima državama in predvsem med ljudmi," je dejal. Kot je v nadaljevanju povedal je spremljal zelo lep in pomemben dogodek, ki dokazuje, da imamo s sosednjo državo Avstrijo in sosednjo deželo avstrijsko Štajersko vzdržljive skupne vezi. Zahvalil se je avstrijski strani za njihovo solidarnost, razumevanje in pomoč v času osamosvajanja Slovenije, ter poudaril, da smo sedaj skupaj v Evropski uniji, kjer nas družijo vrednote demokracije, pravne države, solidarnosti in medsebojnega spoštovanja.

"Smo del Schengenskega območja, kjer je Slovenija odgovoren varuh Schengenske meje in seveda za to upamo, da bo v prihodnje ta meja odprta, kot je bilo tudi prvotno zamišljeno in da bodo ljudje znotraj območja lahko prosto prehajali iz ene države v drugo," je dejal. Poudaril je tudi pomen slovenske narodne skupnosti v Avstriji, ki je pomembna za med-prijateljsko sodelovanje ter pomen večjezičnosti in kulturnosti. Obenem je v šali dejal in spomnil na jutrišnjo medsebojno nogometno tekmo Slovenija - Avstrija, kjer si Slovenija seveda želi zmage, ampak da to ne pomeni, da ni kombinacije, da se nebi obe reprezentanci uvrstili na evropsko prvenstvo, tako slovenska kot avstrijska.

Župana obeh mest, Stanislav Rojko in Heinrich Schmidlechner, sta dejala, da si želita še več nadaljnjega skupnega sodelovanja ter različnih projektov med obema mestoma, ki so ali še bodo v teku. Predvsem, si želita novih mostov oziroma povezav, kot so morebiti železniški, cestni ali pohodniški most.

Slovesnost so spremljali glasbeni nastopi iz obeh držav. Zadonele so slovenska, avstrijska in evropska himna, v izvedbi pihalnega orkestra obeh mest, prisotni pa so lahko prisluhnili tudi nastopoma otroških pevskih zborov iz Osnovne šole Gornja Radgona in Osnovne šole Bad Radkersburg.

Med izvajanjem evropske himne so otroci v zrak spustili petdeset balončkov, ki so simbolizirali petdeseto obletnico odprtja mostu.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.10.2019 ob 14:19 gost

      V JUGOSLAVIJI SMO GRADILI, V SLOVENIJI RUŠIMO IN PRODAJAMO ŽE ZGRAJENO.

      31 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.10.2019 ob 15:02 gost

      SPET SE SLIKAJO V PRVIH VRSTAH, DA JIH NI SRAM MED LJUDSTVO ITI.

      11 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.10.2019 ob 16:03 gost

        SIROMAČEK JOŽEK NAPIŠI VSAJ PET VZROKOV Z DOKAZI ZAKAJ MI GA MORALO SRAM BITI. Z DOKAZI!!!!!!!1

        8 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.10.2019 ob 18:24 Strijc Džouže gost

      Ni treba nobenih dokazov, rezultat na naslednjih volitvah bo povedal vse, še ena instant stranka SMC bo šla po gobe 😭😭😭smraduljo Cmerarček bo poiskal rešitve 😭😭😭😭

      1 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.10.2019 ob 18:46 gost

        OD DESNIČARJA PRIČAKOVATI DOKAZE JE RES PREVEČ OPTIMISTIČNO. ČE JANŠA IN ŽUPNIK TAKO POVESTA, TE PA ŽE ZNA BITI GELI?????? KAKŠNE VOLIVCE IMA JANŠA, SE JE PRED NEKAJ DNEVI POKAZALO V LJUBLJANI. SAMI STARČKI, KATERE JE V VEČINI ŽE NAPADLA DEMENCA. JAZ BI SE TAKIH VOLIVCEV SRAMOVAL, VAM PA VSE PRAV PRIDE.

        5 2 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.10.2019 ob 19:17 Strijc Džouže gost

      Budalo malo caps lock izklopi v bodoče! Kak drugo nisem ne desničar ne levičar ampak realist. In za mene so Bratuškova, tvoj ljubljeni Cmerar in podobni pogrebniki slovenske prihodnosti. Teleta prikoritniška jebo vam pas mater!!😠😠😠

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.10.2019 ob 19:26 gost

        TVOJI KOMENTARJI DOLGE MESECE NAZAJ DOKAZUJEJO, DA SE NE SPOMINJAŠ KAJ SI PISAL - TO JE NAJBOLJŠI DOKAZ DEMENCE. ZA BRATUŠKOVO SEM ŽE VEČKRAT ZAPISAL, DA BI ZARADI VSEGA, KAR JE STORILA NAROBE, MORALA BITI V ZAPORU DOLGA DESETLETJA. PRODALA BANKE, ZELO DOBRA PODJETJA ZA DROBIŽ, .......... ZA CERARJA PA NAPIŠI KAJ JE ZAJEBAL, KER ENOSTAVNO TEGA NE VEM. JANŠE, KI JE NAJVEČ ZAJEBAL V NAŠI DRŽAVI, PA NITI OMENJAŠ NE. ZAKAJ LE? KER JE TVOJ . PIŠEM PA NAMENOMA TAKO, DA BOSTE SLEPI LAŽJE VIDELI.

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.10.2019 ob 19:38 Strijc Džouže gost

      Df kaj Janša te je nategnil od zadaj na suho to je domnevam njegov greh??😂no ne da ga zagovarjam daleč od tega. No pa ti politični analitik naštej Janševe grehe in pa dobre stvari Cmerarčka tvojga toplega prijatla lol

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.10.2019 ob 19:52 gost

        ZDAJ PA RES VIDIM, DA SI ŽE GLOBOKO V DEMENCI. NAJMANJ 15 KRAT SEM NA TEM PORTALU NAŠTEL JANŠEVE GREHE, TUDI TI SI JIH PREBRAL, ZDAJ SE PA NEVEDEN DELAŠ. IN TAKŠNI DEMENTNEŽI VOLITE JANŠO. NA KRATKO TI BOM NAPISAL KAR JE DOBREGA ZA LJUDI NAPRAVIL CERAR - ODVZEL JE PA LJUDEM TO JANŠA OZIROMA NJEGOVA VLADA - : VRNIL LJUDEM EN PRAZNIK - DELA PROST DAN ( 2, JANUAR ), MOČNO POVIŠAL MINIMALNO PLAČO, VSEM UPOKOJENCEM DAL DODATEK ZA REKREACIJO, VRNIL ŠTIPENDIJE, KI JIH JE JANŠEVA VLADA VZELA, MOČNO POPRAVIL ZPIZ - 2 - PRECEJ POVIŠAL POKOJNINO ZA 40 LET DELA, ODMRZNIL PLAČE V JAVNEM SEKTORJU, V PEDIATRIJI OMOGOČIL AMBULANTE, KI JIH JE JANŠEVA VLADA UKINILA, PRECEJ POVIŠAL SOCIALNE PREJEMKE, ..................... VELIKO JE ŠE TEGA, NAPISAL SEM SAMO NEKAJ OD TEGA, KAR SEM SE TRENUTNO SPOMNIL.

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      13.10.2019 ob 20:07 Lendavski nadvojvoda gost

      Gost,ne delaj si skrbi okoli Janševih,itak ne razmiju kaj pametnega,kak teleta v štali ,ali pa "sitnozuba stoka " z pastirjem v duuguj janki ...

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      13.10.2019 ob 20:11 Strijc Džouže gost

      In zato smo tam kjer smo Slovenistan banana republika....glavno da so podpore večje, delavec pa naj crkne na minimalcu....lendavski naddrek je pa itak forumaški car😭😭😭😭

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.10.2019 ob 20:23 gost

        STRIJC TI SI OBIČEN JANŠEV DREK BREZ SVOJE PAMETI. BOLI TE OZ. JANŠO IN ŽUPNIKE BOLI SOCIALNA POMOČ, KER BI RADI IMELI HLAPCE BREZ PRAVIC. NA GOOGLU IMAŠ ZAKON O TEM KDO IN V KAKŠNEM ZNESKU LAHKO DOBI SOCIALNO POMOČ IN ZA KOLIKO ČASA - JANŠEVE OVCE ENKRAT SI ŽE PREBERITE TA ZAKON!!!!!!!!! V AVSTRIJI JE SOCIALNA POMOČ 683 EVROV. ZDAJ SE PA POGEJ.

        5 3 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      13.10.2019 ob 20:12 Lendavski nadvojvoda gost

      Še enkrat povem,strijc Džouže,ima prikrite ,neizživete želje po dobrem ,trdem,od zadaj.Strijc Džouže bo špilal žensko.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      13.10.2019 ob 20:40 gost

      KAJ PA JE DOBREGA NAREDIL ZA PREKMURJE HORVAT. NIČ ŠE TOVARNO MURA JE POMAGAL ZAPRAVITI IN VI PODPIRATE TEGA POSLANCA. V ZAPOR BI MORAL A VI PAMETNJAKOVIČI GA VOLITE KAKOR TUDI JANŠO. SRAMOTA, SRAMOTA.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.10.2019 ob 10:25 Ivan brez zemlje gost

        Kaj imajo politiki s poslovanjem gospodarske družbe, ti kronični janšitičar? Pa bilo kakšni, ali z leve ali z desne...

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.10.2019 ob 10:43 gost

        Ivan............., takim nerazgledanim kot si ti, je brez pomena nekaj razlagati, ker s svojo pametjo tega tako ne morete razumeti. Zakone pišejo politiki, direktorje na pomembne položaje postavljajo politiki, politični sistem so napravili politiki, najboljša podjetja so prodali politiki, nepovratna sredstva in subvencije podjetjem delijo politiki, .......... in od vsega začetka naše države je tu zraven Janez Janša, večkratni minister, dvakratni predsednik vlade, večni poslanec. Celo rumeno modro Ustavno sodišče je takrat zapisalo, da je Janša preveč pomemben za slovensko demokracijo, da bi sedel v zaporu ( prof. dr, Petrič, ki je zdaj svetovalec predsednika Pahorja pri vsej svoji starosti - človek, ki se je vedno obračal po vetru ).

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      13.10.2019 ob 22:17 Strijc Džouže gost

      še enkrat za debile ne podpiram Janše!

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      18.10.2019 ob 12:15 gost

      Cmerara v MURO ,škoda da je majhna voda in bo tudi pogin rib od takega SMRADA

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.