https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Radencih potekal 10. Pomurski in 6. mednarodni simpozij o kronični rani

Radenci, 21.10.2019 ob 11:00  

V petek, 18. oktobra, je pod organizacijo Splošne bolnišnice Murska Sobota in Strokovnega društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Pomurja v hotelu Radin v Radencih potekal jubilejni 10. Pomurski in 6. mednarodni simpozij o kronični rani. Letošnji poudarek je bil na izzivih, ki jih predstavlja oskrba bolnikov s kronično rano.


Letošnji jubilejni simpozij o kronični rani je usmerjen v izzive prihodnosti, obravnava kronično rano - diabetično stopalo in poudarja pomen timske obravnave bolnikov s kronično rano. Na simpoziju je tudi letos sodelovala vrsta eminentnih domačih in tujih strokovnjakov s področja medicine, zdravstvene nege in izobraževanja. Simpozij je bil razdeljen na tri vsebinske sklope: Kronična rana – diabetično stopalo, Izzivi na področju oskrbe kroničnih ran, Pomen timske obravnave. Simpozij se je zaključil s povzetki desetletnih aktivnosti priprave simpozijev in večletnega delovanja skupine za oskrbo rane.

Podeljena so bila priznanja najbolj zaslužnim, ki so na tem področju orali ledino, izobraževali in prenašali znanje in izkušnje na mladi rod. Priznanja so prejeli: člani Delovne skupine za oskrbo kronične rane, vodja Delovne skupine za oskrbo kronične rane Marija Kohek, Marija Flisar, Brigita Kovačec, Jasna Meško, Ivan Prelog, dr. Dražen Popović, prim. Ciril Triller, Zorancho Trpkovski, asist. dr. Alenka Kovačič, Daniela Mörec, Emilija Kavaš, Dragica Jošar. 

Oskrba kronične rane predstavlja na področju kakovostne in varne obravnave bolnikov za izvajalce zdravstvene nege velik izziv. Zagotavljanje kakovosti in varnosti je eden od prioritetnih ciljev na področju zdravstvene nege v Splošni bolnišnici Murska Sobota, kjer stremijo k doseganju dobrih kazalnikov kakovosti; eden od njih je tudi preprečevanje razjede zaradi pritiska in oskrba kronične rane. Delovna skupina za oskrbo kronične rane je bila v soboški bolnišnici ustanovljena leta 2006. S sistematičnim delom, celovitim, multidisciplinarnim pristopom, izdelavo smernic enotne strokovne doktrine in obravnave v bolnišnici so člani delo skupine razširili na multidisciplinarni tim celotne regije ter s tem v veliki meri prispevali tudi k razvoju zdravstvene nege v Splošni bolnišnici Murska Sobota, v lokalnem okolju in v slovenskem prostoru. 

Skupaj s Strokovnim društvom medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Pomurja ter z Zdravniškim društvom Pomurja so organizirali deset Pomurskih simpozijev na temo oskrbe kroničnih ran, z multidisciplinarnim pristopom ter ob vsakem simpoziju tudi izdali strokovno publikacijo oziroma zbornik. Tudi v prihodnje si bodo prizadevali za nadaljevanje dobrega sodelovanja pri oskrbi bolnikov s kronično rano na vseh nivojih zdravstvene oskrbe.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.10.2019 ob 19:16 bolnik gost

      Ivan Prelog največji antitalent za kronične rane. Vsi ostali ste orali svojo nesposobnost naj pa ledino. Vsem priznanja za mejšanje lufta in nestrokovnost.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.