https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Ministra Počivalšek in Palkovics o sodelovanju Slovenije in Madžarske

20.11.2019 ob 6:00  

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in madžarski minister za inovacije in tehnologijo Laszlo Palkovics sta se v torek, 19. novembra, srečala na delovnem obisku v Mariboru in Lendavi.

Kot je povedal Počivalšek je to že tretje srečanje med ministroma v tem letu, kar kaže na dobro sodelovanje med državama na vseh področjih. Obisk oziroma srečanja sta ministra začela v dopoldanskem času, ko sta se v Mariboru udeležila slovensko-madžarskega poslovnega srečanja o avtomobilski tehnologiji.

Po srečanju sta se ministra pogovarjala o nadaljnjem sodelovanju med državama, predvsem na področju digitalizacije, zelene tehnologije in investicij na obeh straneh meje. Z lendavskim županom Janezom Magyarjem pa tudi o razvoju gospodarstva v Lendavi.

»Oba sva se strinjala, da moramo spodbujati sodelovanje obmejnih območij, Porabja in našega Prekmurja, skupaj z obmejnim predelom Avstrije, za kar je zelo dobra osnova gradnja testne steze za električna in avtonomna vozila v Zalaegerszegu,« je povedal Počivalšek in dodal: »Sodelovanje bomo nadgradili tudi z januarskim srečanjem strokovnih skupin za sodelovanje pri tehnologijah, digitalizaciji, zeleni ekonomiji in razvoju obmejnih območij.«

Državi uspešno že sodelujeta na skupnem projektu v Afriki. Kot je povedal Počivalšek bomo lahko z boljšim sodelovanjem na vseh področjih začeli razbijati mejo med obema državama, tudi to, ki je nevidna in v naših glavah, saj smo fizično tako ali tako že odstranili.

Palkovics je tako kot Počivalšek poudaril pomen sodelovanja med državama, ob tem pa predlagal, da bi znesek za sodelovanje pri raziskovanju povišali na milijon evrov. Izpostavil je tudi to, da želita državi okrepiti sodelovanje med raznimi ustanovami z namenom, da bi skupaj pridobile več denarja iz evropskih skladov.

Spregovoril je še o položaju obmejnih območij na slovenski in madžarski strani, ki niso zanimiva za mlade. Poudaril je pomen ustvarjanje delovnih mest, ki bodo zanimiva za mlade, na obeh območjih in izrazil željo, da državi v prihodnje sodelujeta tudi na področju univerzitetnega in srednješolskega izobraževanja.

O srečanju je spregovoril tudi župan Magyar, ki je zadovoljen, da sta ministra podprla idejo, da bi Lendavo kot nekoč močno gospodarsko središče oživili. Pogovori so tekli predvsem v smeri revitalizacije zapuščenega industrijskega kompleksa Nafte v Lendavi pa tudi o izkoriščanju lokalnih geotermalnih virov in inovativnem brezogljičnem pridobivanju energije.

V pogovorih o revitalizaciji Nafte je Počivalšek povedal, da je lokacija zanimiva in da bo država naredila vse, da najde investitorja, ki bi tu vzpostavil proizvodno dejavnost, ki bo dala nova delovna mesta. Ob tem je dodal, da bo take investicije podprla tudi država: »Lendava je taka lokacija, kjer se lahko investitor nadeja maksimalne, to je 20-odstotne podpore naložbi.«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.11.2019 ob 8:39 EMIL.S gost

      A seveda nobena od sosednjih držav, slovenske vlade ne upošteva in ne sprejema, zdaj ste se začeli Madžarski vleči v rit. Tisto ka ste pa nedolgo govorili o Madžarski pa ste pozabili debili slovenski. Pa še najbolj glasen je bil ravno Šarec. Če bi jaz bil na Madžarski strani bi vas zdaj vse skupaj brsnil v rit.

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.11.2019 ob 9:35 gost

      Še več denarja v privatne žepe.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.11.2019 ob 15:32 Bači gost

      Jes ne vidim v madžarski pomoči v obmejnih krajih nič slabega, vask evro v teh krajih šteje. Vprašanje.je treba postaviti obrnjeno, zakaj država podpira samo center (Ljubljano) skoraj nič pa ne stori za obmejna področja, ki se.starajo in praznijo. Z Madžarsko je bil dogovorjen za leto 2020 spoj 380Kw dalnovoda in spoj železniške proge Lenti-Beltinci, Madžari se dogovora držijo, Slovenija pa je to pozabila raje se ukvarja ali ustanoviti državnega letalskega ptevoznika, ki bo imel.konstantno izgubo v višini 20 milijonov in bo vozil na progah. ki jih komercionalni prevozniki ne želijo pokrivati (Kosovo, Makedonija....). Ptedno kritiziramo Madžare se moramo sami pogledati.v.ogledalo. Ali smo.Slovenci.kaj storili.za promocijo naših rojakov živečih okoli Blatnega kostela(knez Kocelj, prva opismenjevalcs davno.pred Trubarjem, sveya Ciril.in Metod), ali smo.organizirali vsakoletni mednarodni forum, ki ne.bi stal.veliko, ali imamo tiristični produkt po.poti bratov.v Rim, kjer sta davno.pred.Trubarjem pravico Slovencev in.vseh slovanov imeti.bogoslužje.v materinem jeziku.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.11.2019 ob 19:45 Lendavski nadvojvoda gost

      Bači ,ni kaj.S tabo bi pa spil špricer,v spomin naših Slovenov.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.