https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

FOTO: Razglasili najboljša pomurska podjetja v letu 2018

Murska Sobota, 20.11.2019 ob 9:00  

Včeraj, 19. novembra, so v Gledališču Park v Murski Soboti razglasili najboljša pomurska podjetja v letu 2018. Dogodek že tretje leto zapored organizirata Pomurska gospodarska zbornica in tednik Vestnik. Slavnostni govorec na prireditvi je bil slovenski premier Marjan Šarec.

 

Projekt  Pomursko podjetje leta je zadnji dve leti od kar ga podeljujejo, požel izjemen odmev v regionalnem poslovnem okolju in spodbudil podjetja, da so na pravi poti. Projekt je tudi tokrat bil zamišljen kot izbor, pri katerem so bila podeljena priznanja najuspešnejšim pomurskim podjetjem v posameznih kategorijah, ki so uspešna tako na regijski, nacionalni kot tudi svetovni ravni.

Slavnostni govornik slovenski predsednik vlade Marjan Šarec je dejal, da je vesel in počaščen, da je ob tem slovesnem dogodku lahko znova v Pomurju, ter obenem čestital vsem nominirancem.

Kot je dejal, postaja Pomurje vedno bolj pomemben del gospodarskega zemljevida Slovenije, ki ni več odrinjen in pozabljen del kot nekoč, marveč kaže z vsakim dnem večji napredek in razvoj.

»Verjeti v tisto kar počneš in če ti spodleti na enem področju, ne obupaš, ampak greš naprej in iščeš nove rešitve« je o tokratnih uspešnih zgodbah Pomurja dejal Šarec.

Pomurska podjetja leta 2018 so:

Zmagovalec v kategoriji mikro podjetje je postalo podjetje Snopje, proizvodnja in storitve d.o.o., ki se ukvarja z gradnjo naravnih hiš, grajenih iz naravnih materialov. Ostala nominiranca sta bili podjetji Linox Solution, tovarna tehnološke opreme d.o.o. in El-Eks, varne inštalacije d.o.o..

V kategoriji malo podjetje je nagrado dobilo podjetje VIRS d.o.o., specializiran dobavitelj opreme za varjenje in rezanje, ki se ukvarja z avtomatizacijo in robotizacijo. Med ostalima nominirancema sta bili podjetji Osem d.o.o. in Aluvar Izdelava kovinskih izdelkov d.o.o..

V kategoriji srednje veliko podjetje je slavilo podjetje Rosenbauer d.o.o., ki proizvaja gasilska vozila in opremo, pred podjetjema Saubermacher Slovenija d.o.o. in Codex d.o.o..

Zmagovalec v kategoriji veliko podjetje je postalo podjetje Elrad International d.o.o., ki se ukvarja z razvojem in proizvodnjo elektronskih naprav. Ostala nominiranca sta bili podjetji Panvita Mir d.d. in Carthago d.o.o..

V kategoriji naj zaposlovalec je slavilo gradbeno podjetje Pomgrad d.d., pred podjetjema Arcont d.d. in Farmtech d.o.o..

Naj podjetje po izboru bralk in bralcev Vestnika pa je postalo podjetje Oljarna Kocbek, ki s svojo 90. letno tradicijo in znanjem ustvarja kakovostna in edinstvena bučna olja, ki so cenjena tako doma, kot tudi po svetu.

Na dogodku je potekala tudi okrogla miza na temo Razvojne priložnosti pomurske regije, ki so se je udeležili ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, generalni direktor podjetja Medicop Peter Podlunšek in ustanovitelj ter direktor Podjetniškega centra Pegasus Robert Ličnik.

Okroglo mizo je povezoval Timotej Milanov. Beseda je tekla o izzivih in problematikah slovenskega gospodarstva in podjetništva, o birokratskih ovirah, problematiki podnebnih sprememb, težavah v kmetijstvu ter demografski sliki z vedno večjim deležem starejšega prebivalstva in upadanja zanimanja za kmetijstvo med mladimi.

Spregovorili so tudi o koriščenju naravnih virov v Pomurju, spet se je porajalo vprašanje glede hidroelektrarn na reki Muri ter koriščenja geotermalne energije. Pogovarjali so se tudi o prehrani, zlasti pridelavi in prodaji kakovostnih lokalnih izdelkov, ki so tudi med potrošniki vedno bolj cenjeni; o neizkoriščenem potencialu turizma, zlasti term ter o ideji o uvedbi pokrajin.

Goste sta nagovorila tudi Adriana Gašpar, direktorica Podjetja za informiranje ter Robert Grah, direktor Pomurske gospodarske zbornice, ki sta spregovorila o uspešnih podjetjih v Pomurju ter krepitvi gospodarske moči, zaposlovanju in uspešnem prestrukturiranju pomurskega gospodarstva.

"Rezultat dobre kondicije v podjetjih je večletna zaporedna rast gospodarskih kazalnikov in rast zaposlovanja, ki je na meji razpoložljivega števila iskalcev zaposlitve. Podatki, da imamo trenutno v regiji že več kot tretjino delovnih mest s povprečno neto dodano vrednostjo večjo od 55 tisoč evrov in da ta presegajo slovensko povprečje za dobro petino, ter da imamo panoge, v katerih je povprečja plača za več kot 10 odstotkov nad povprečjem panoge, pove vse o krepitvi gospodarske moči in uspešnem prestrukturiranju pomurskega gospodarstva, « je uspešnih podjetniških zgodbah, ki dokazujejo da znajo in zmorejo, dejal Robert Grah.

Adriana Gašpar je predvsem poudarila težavo glede bega mladih generacij iz Pomurja ter primanjkljaja novega znanja in gonilcev razvoja v domačih podjetjih. Kot je dejala, prav tako primanjkuje tudi delavcev za strežbo, kuhanje, varjenje, vodovodna ter druga dela, mladi se več ne odločajo za dela ker so premalo cenjena in plačana. 

"Če bomo znali ponovno povzdigniti te poklice, smo lahko samozadostni. Če bodo ljudi za svoje delo dostojno plačali, ne bodo šli nikamor. Vsak poklic je časten, " je dejala Gašparjeva. 

Slovesnost je povezovala Mojca Pehant, dogodek pa so glasbeno popestrili skupina Noreia z svojim irskim pridihom.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.11.2019 ob 9:43 gost

      Seveda Pomgrad. Kdo pa drugi. Delavci delajo samo 6 ur po pet dni v tednu, v odličnih klimatskih pogojih ( pozimi in poleti okrog 24 stopinj Celzija ), vedno v bližini doma, plače odlične za slovenske razmere - najnižja več kot 800 evrov, ........ Ni, da ni. Živel Polanič in kompanija.

      9 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.11.2019 ob 10:10 Bodi nominiranec Ti gost

      V redu. Mogoče je nekaj resnice v komentarju. Vseeno mislim, da je kar veliko pretiravanja. In zlobe.

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.11.2019 ob 10:19 gost

        O kaki zlobi ti to? S čigave strani? Kaj v komentarju ne drži?. Boš tako prijazen in boš napisal?

        4 2 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.11.2019 ob 10:48 gost

      Nehajte srati s temi povprečnimi plačami. S temi povprečji skrijete vso svinjarijo, ki se dogaja pri plačah. Edino merilo je najnižja in najvišja plača za 176 ur dela.

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.11.2019 ob 10:51 gost

      Na koncu boste ti vsemogočni privatniki še rekli, da imate tako zelo radi ljudi, da jim iz same ljubezni dajete delo in niti ne pomislite na svoj dobiček. Tako visoke plače jim dajete, da ste zaradi tega v izgubi??

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.11.2019 ob 11:02 gost

      POMGRAD je pa res svetovno podjetje. Novinarji in " svetovni podjetniki " kaj je z vami narobe?? DENAR??

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.11.2019 ob 11:14 gost

      Če ste tako " ZELO USPEŠNI " kako to, da med 100 podjetji!!!, ki najbolje plačujejo svoje delavce, ni niti enega iz Pomurja. Pametnjakoviči z Grahom na čelu dajte odgovor!!!!

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.11.2019 ob 12:14 Franc--upokojenec gost

      Sem že večkrat napisal bedaki vsi ki se preseravlete na fb. Država naj napravi red ! Naj sprejme zakon da bo delavec dobil več kot sedaj! Nej ka samo serjemo Polanič pa Pol. On da vse skladno z zakonom ,naj se zakon spremenij ,da se dobijček more deliti med delavce! samo tole je firma privat in sami odrejajo koliko in kako bodo nagrajevali delavce.Vsi na njihovem mestu bi delali enako !!!!!! Če pa ti seveda ne paše , pa lahko greš drugam ! Tam se sigurno cedi med in mleko !????

      3 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.11.2019 ob 13:12 gost

        Franček si pomisli na to, da bo tudi za tvojo penzijo sfalilo, če bodo TVOJI PRIVATNIKI slabo plačevali svoje delavce, dobiček pa v svoj žep dali? DOBIČEK PRIVATNIKU prinašajo tudi njegovi delavci!!!! Si s svojim IQ to sposoben razumeti?

        7 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.11.2019 ob 13:27 gost

        Višji minimalni plači najbolj nasprotujejo GZS ( kjer so zbrani samo privatniki ), SDS, Nova Slovenija, SD. Levico, ki se edina bori za boljši jutri malega človeka pa vsi z novinarji vred na križ pribijate. Je pa Levica kljub nasprotovanju ostalih dosegla, da je minimalna plača 670 evrov, po novem letu bo 700 evrov. Delodajalci v Sloveniji so imeli lani 4,2 milijardi evrov dobička, niso pa bili pripravljeni minimalne plače dvigniti za več kot 15 evrov. Franček ( Stanko?? ) ti to kaj pove? Vsa čast tistim delodajalcem, ki svoje delavce dobro plačujejo. Ni mi jasno zakaj taki kot si ti nenehno zagovarjate tega Polaniča. Ste njegova rodbina ali ste samo narobe cepljeni?? Zakaj lahko privatniki izven Prekmurja bolje plačujejo svoje delavce kot ti v Prekmurju pri istih dejavnostih??????? Še to za tebe kot zagovornika Polaniča: njegova Panvita je v zadnjem desetletju dobila 32 evrov subvencij. In on ni zmožen bolje plačati svojih delavcev???

        15 3 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      20.11.2019 ob 13:28 gost

      popravek: ........32 milijonov evrov.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      20.11.2019 ob 13:46 pipi gost

      Tako je Polanič je dobo 32 miljona subvencij ,davle pa plače tak v Pongradi in Panvita Mir-u minimalne. Panvita Mir: Preverjeno 715€+prevozni stroški za 174 ur popoldanske in nočne Sramota vas ni nič sram popoldanske in nočne

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      20.11.2019 ob 13:52 Franc gost

      No pa mij njemi nič nemremo! Država naj napravi red !!!!Dičak jaz sem si izboril penzijo brez fb. zdaj na stara lejta se malo gor dejvlen. Njemi je država dala subvencije pa te nej ona odgovarja.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      20.11.2019 ob 13:54 gost

      Kaj misliš ti ,da je subvencije dobil za plače delavcev!? Ti res nimaš blage veze o .....!

      2 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.11.2019 ob 14:13 gost

        Ne mi s takšnimi otroškimi forami, da zaradi subvencij, ki jih je dobil, mi v trgovini kupujemo cenejšo hrano!!!!!!!!!!!

        9 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.11.2019 ob 14:20 gost

        Ti bom nekaj napisal, česar ti ne razumeš. V socializmu je država pomagala družbenim podjetjem in od tega smo imeli koristi vsi - od čistilke do direktorja in okolice, v katerem je podjetje delovalo. Danes v pajdaškem kapitalizmu država pomaga privatnikom in velikim kmetom in imajo koristi samo posamezniki, DELAVCI NIKAKOR NE. Delodajalci dobivajo tudi od Zavoda za zaposlovanje ( država ) precejšnje zneske, da zaposlijo delavca. Ne veš tega??

        12 2 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      20.11.2019 ob 17:05 VSI SO MAFIJA gost

      Vsi komentatorji ka se trgate naj vas potolažim vsi vkup v kompleti so povezana MAFIJA in če bi mij bilij pravna država bi polovico teh že moralo biti v čuzi, ker se je njihovo premoženje v tem kratkem času ogromno povečalo in bi jih nekdo moral vprašati kak in na kakšen način so prišli do tega premoženja. Zakaj enkrat ne izbirajo podjetnika, ki najboljše plačuje svoje delavce ? Vsa ta podjetja, ki so tu naslikani in navedeni so v vseh kriterijih do delavcev najslabši. Žalostno je ka jim štango drži komedijant Šarec, ki očigledno ima čas biti vse povsod zraven, samo svojega dela ne opravlja.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.11.2019 ob 18:23 gost

        PAVLINJEK, POLANIČ, PODLUNŠEK,.......... SO ŽE BILI TAKŠNI, KO ŠE ŠAREC PARLAMENTA OD ZNOTRAJ NI VIDEL. KRIVITE TISTE, KI SO TO OMOGOČILI.

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      20.11.2019 ob 17:24 gost

      Tako je moj predhodnik, dobro si napisal! Tej mladi ne razumejo in nočejo razumeti ,kako je bilo v prejšnjem sistemu! Danes žal nimaš pravic, imaš pa velike obveznosti , ker moraš delati za kapitalista , če hočeš da tudi sam preživiš!!! Krivda vsega je na državi !!!!

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.11.2019 ob 18:21 gost

        KRIVDA JE V SISTEMU, KI GA JE PRINESEL DESNI DEMOS IN ZA KATEREGA STE TAKO NAVDUŠENO VOLILI ALI PA STARŠI IN STARI STARŠI.

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      21.11.2019 ob 9:17 Gost orhideja gost

      Je ste pa pustili firmo Orhideja tudi ta firma je prejela pomursko subvencijo g.Grah kaj na njo ste pa pozabili ??????? Kama je pa spuhtel ta denar v privat žepe ker zgradilo se ni nič delavci na minimalci g.Grah dajte povejte pomurskim podjetnikom kako ste to spravili pod tepih .Podlunšek je napravil halooo v Dobrovniku pa imajo kaj črno orhidejo pa ta je v ovelenelem stanju

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      21.11.2019 ob 11:04 gost

      Ljudje, če boste spremljali samo Janševo - Orbanove medije, ne boste nikoli vedeli kakšna ogromna nepovratna sredstva in subvencije dobivajo nekateri podjetniki in veliki kmetje, delavcem pa dajejo minimalne plače.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.