https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Ob mednarodnem dnevu invalidov potekal posvet o zaposlovanju invalidnih oseb

Murska Sobota, 05.12.2019 ob 6:05  

V sredo, 4. decembra je v prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota potekal posvet z naslovom - Pomen vključevanja invalidov v aktivno politiko zaposlovanja in druge oblike vključevanja. Posvet sta organizirali Mestna občina Murska Sobota in Svet za invalide v okviru projekta "Občina po meri invalidov".


Srečanje je potekalo v okviru 3. decembra – mednarodnega dneva invalidov. Letošnje geslo združenih narodov ob mednarodnem dnevu je: »Spodbujanje invalidov k aktivnemu sodelovanju in prevzemanju vodstvenih vlog: udejanjanje Agende za trajnostni razvoj do leta 2030«.

Namen mednarodnega dne je promocija razumevanja problematike invalidnosti in prispevka, ki ga lahko daje integracija invalidov v vse aspekte političnega, socialnega, ekonomskega in kulturnega življenja vseh družb. Posvet je vodila Mira Nemec.

Invalidi so specifična skupina s posebnimi zahtevami glede zaposlitve. Potrebujejo primerna delovna mesta glede na invalidnost, potrebno pa je tudi ustrezno načrtovanje kariere s podporo strokovnih delavcev in celostno obravnavo s poudarkom na potencialih in ob upoštevanju omejitev, lastnih ciljev in zaposlitvenih možnostih.

Zbrane je pozdravil in nagovoril predsednik Sveta za invalide v Mestni občini Murska Sobota Branko Gornjec, ter poudaril potek včerajšnjega dogajanja, ki je bil namenjen predvsem informirati o možnostih zaposlovanja invalidov, izpostavil pa je tudi sodelovanje z Zavodom za zaposlovanje RS.

Slogan letošnjega leta je socialno vključevanje invalidov. Mestna občina Murska Sobota po besedah predstavnice občine mag. Rofine Bernjak, že deseto leto vodi projekt "Občina po meri invalidov".

V ta namen občina spodbuja in vodi različne aktivnosti, od odpiranja programov invalidskih organizacij in društev, gradnje objektov za gibalno ovirane in vključevanja v različna področja socialnega varstva, vse z namenom, da bi se invalidom zagotovila večjo kakovost življenja in večja socialno vključenost. Na področja zaposlovanja MOMS sofinancira program javnih del, pri tem odobrijo vse programe, v katerih izvajalci vključijo invalidne osebe.

O delovanju Zavoda za zaposlovanje RS in oblikah zaposlovanja invalidov nam je povedal Branko Baša. Še zmeraj ostaja največji delež brezposelnih invalidov kot tudi ostalih ravno na območju Pomurja. Registriranih brezposelnih je na območju Pomurja 11,9% ali 5.689 oseb, od tega 31,4% invalidov oz. 1.784 oseb.  

Največ brezposelnih invalidov ima dokončano osnovno šolo, glede na starostno strukturo pa so najtežje zaposljivi tisti s 50 leti ali več. V aktivno politiko zaposlovanja je vključenih 281 oseb oz. 16% vseh invalidov.

Med ukrepe Aktivne politike zaposlovanja, ki jih izvaja ZRSZ spadajo usposabljanje in izobraževanje, spodbujanje za zaposlovanje, kreiranje delovnih mest in spodbujanje samozaposlovanja (pri slednjem se novo vključevanje letos ne izvaja).

Iz Zavoda za zaposlovanje je zaposlitveno rehabilitacijo, ki se izvaja po Zakonu o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov, predstavila Martina Škorjanec. Zaposlitvena rehabilitacija so storitve, ki invalidu omogočajo, da se usposobi za delo, zaposli in zaposlitev obdrži ter v zaposlitvi napreduje. Izvajalci zaposlitvene rehabilitacije Območne službe Murska Sobota so URI Soča, OZARA, Racio Celje (za gluhe in naglušne) in URI Soča Ljubljana (za slepe in slabovidne).

Postopek zaposlitvene rehabilitacije (ZR) poteka tako, da oseba odda vlogo za pridobitev statusa invalida in za priznanje pravice do zaposlitvene rehabilitacije. Oseba je nato napotena v predhodno rehabilitacijsko oceno k izvajalcu ZR, obravnava pa sledi na rehabilitacijski komisiji. V letu 2019 (do oktobra) je bilo vključenih v ZR 182 oseb, zaposlilo se je 343 invalidov v običajnem okolju in 5 invalidov v programu podporne zaposlitve.

Podjetja, ki zaposlujejo invalide v Pomurju so Arcont IP d.o.o., Elektromaterial IPO d.o.o., GL Kompas Gornji Petrovci d.d., Pribinovina d.o.o. in Kortekstil d.o.o.. Zaposlitveni centri pa so Zavod Detel, ZC Ozara, Korenika, Pomelaj, Kocljevina, Vrtnarstvo AŽ, Zaposlitveni center BM, Zavod Skupaj, Zavod Mensana.

Izvajalci programov socialne vključenosti pa so podjetja: Detel Murska Sobota, Društvo za razvoj podeželja Pomelaj, OZARA Murska Sobota, PAPILOT Murska Sobota, Pribinovina Šalovci in ŽELVA d.o.o. Murska Sobota.

Do leta 2013 je bilo letno izdanih povprečno 30 odločb o nezaposljivosti, od leta 2013 naprej pa opažajo trend naraščanja. Tako je npr. oktobra letošnjega leta bilo izdanih 140 odločb o nezaposljivosti, kar izstopa gleda na celotno Slovenijo, odločbe o nezaposljivosti pa odobri rehabilitacijska komisija.

Mira Nemec iz URI Soča, Centra za poklicno rehabilitacijo, je predstavila program usposabljanja za invalidne osebe na konkretnih delovnih mestih in izbranih poklicih. Namen usposabljanja je, da invalidi razvijejo in pridobijo nove veščine, izkušnje, znanja in spretnosti, ob tem pa pridobijo tudi delovne navade.

Tako razvijajo in utrjujejo delovno osebnost in oblikujejo poklicno identiteto. Naučijo se sodelovanja, organiziranja dela in prevzemanja odgovornosti. Pri tem pa invalide spremljajo iz poklicne rehabilitacije z rednimi obiski in opazovanji na delovnem mestu in so jim v podporo in pomoč v raznih situacijah.

Dejavniki, ki vplivajo na zaposlitveni izid so predvsem osebni, med katere spadajo motivacija, interesi, pričakovanja, izobrazba, znanja, delovne izkušnje, osebnost, sposobnost prilagajanje, čustvene reakcije, nivo delovnega in socialnega funkcioniranja ter drugi. Cilj usposabljanja na koncu je zaposlitev, ki jo najdejo nekje 50-60% invalidom, vključujoč javna dela ali katere druge oblike zaposlitve. 

Na koncu posveta je sledil ogled razstave ročno narejenih izdelkov, izdelanih v programih zaposlitvene rehabilitacije na URI – SOČA ter druženje.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.