https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Soboški bolnišnici se obeta izredni upravni nadzor

05.12.2019 ob 8:00  

Minister za zdravje Aleš Šabeder bo zaradi očitkov o domnevno neskladnem ravnanju odobril izredni upravni nadzor nad upravljanjem Splošne bolnišnice Murska Sobota, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje.

K uvedbi izrednega upravnega nadzora so Šabedra pozvali v Sindikatu zdravstva Slovenije, kjer opozarjajo na sodbo delovnega sodišča, po kateri je bolnišnica nezakonito odpustila uslužbenko pravno-kadrovske službe in sindikalno zaupnico Tatjano Petek, zdaj pa jo morajo znova zaposliti ter ji povrniti vse stroške.

Direktor bolnišnice Bojan Korošec je za STA sporočil, da so sodbo prejeli, a ker še ni pravnomočna in izvršljiva, je ne morejo komentirati. Se pa nameravajo nanjo pritožiti. »Menimo namreč, da smo v danem trenutku v letu 2018 glede na informacije in podatke, ki so nam bili na voljo, v primeru tožnice ravnali pravilno, v skladu z zakonodajo in kot dober gospodar,« je zapisal. Bodo pa spoštovali dokončno odločitev sodišča.

Petkovo so odpustili marca 2017, ko je v bolnišnici potekala kriminalistična preiskava zaradi domnevno nezakonitih izplačil nadomestil za neizrabljeni dopust v letih 2015 in 2016, zaradi česar je bila pozneje vložena kazenska ovadba proti direktorju in nekaterim sodelavcem.

Ob razkritju izplačil so na ministrstvu za zdravje potrdili, da je bilo izplačilo vsaj za direktorja in strokovnega direktorja nezakonito, v bolnišnici pa so trdili, da so jih izplačali po nasvetu takratne vodje pravno-kadrovske službe Petkove. Ta je navedbe zanikala in kot dokaz objavila pošto, v kateri je vodstvo bolnišnice opozarjala na nezakonitosti.

Petkovo so potem premestili na drugo delovno mesto, ker naj ne bi ustrezala novi sistematizaciji. Vodstvo pa ji je očitalo, da odgovornost vali na upravo zaradi »maščevanja, ker po novi sistematizaciji ni več vodja pravno-kadrovske službe«. Prekinitev delovnega razmerja so v bolnišnici utemeljevali s tem, da naj bi »javno blatila bolnišnico in njeno vodstvo ter razlagala o domnevnih nepravilnostih«.

Ob teh dogodkih je sindikat zdravstva Slovenije zaradi sumov zlorabe uradnega položaja zahteval odstop Korošca, a ga je zavrnil kot neutemeljenega, poroča STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.