https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Cerkveno sodišče župnika spoznalo za krivega

09.12.2019 ob 19:00  

Metropolitansko cerkveno sodišče je Andreja Zrima spoznalo za krivega spolnega nasilja.

Na spletni strani ljutomerske župnije so objavili obvestilo metropolitanskega cerkvenega sodišča:

"Gospod Andrej Zrim, duhovnik murskosoboške škofije, je bil v skladu z navodili Kongregacije za nauk vere v izvensodnem upravnem kazenskem postopku spoznan za krivega zaradi spolnega nasilja nad mladoletnimi in odraslimi osebami. Naloženi so mu bili določeni ukrepi, med drugim opravičilo žrtvam in župnijskemu občestvu, prepoved vračanja v župnije službovanja brez škofovega izrecnega dovoljenja in prepoved javnega maševanja, dokler ne bo uspešno zaključena ustrezna terapija."

V preteklosti je Zrim že bil obtožen fizičnega napada na osebo, mlajšo od 14 let. Leta 2000 je med službovanjem v Gornji Radgoni močno oklofutal otroka, ki je obiskoval 6. razred na Osnovni šoli Gornja Radgona. To naj ne bi bil edini primerek, a tožilstvo je obravnavalo le en primer. Andrej Zrim je takrat dogodek priznal in ga hkrati zagovarjal kot katehezo. V Slovarju slovenskega knjižnega jezika pod besedo katehezo najdemo: metodična obravnava kakega zaključenega verskega vprašanja (pisati, sestavljati kateheze), poučevanje verouka.

Foto: arhiv Pomurec.com

Kar smo o Zrimu že poročali, si lahko preberete tukaj.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.12.2019 ob 23:04 piki gost

      Kaj tukaj natolcujete o fantu iz Gornje Radgone? To je bilo 20 let nazaj. Mimogrede v bivšem sistemu, ki ga nekateri še sedaj zelo poveličujete je učitelj učenca tako mahnil, da se je odbil od stene. In bog ne daj, da bi slučajno starši prišli v šolo, ker bi potem imeli opravka z milico in udbo.

      16 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.12.2019 ob 10:10 Javni sektor gost

      Da se mojega otroka dotakne bi zadnjic imel k...... in roke. Pa udba gor ali dol. Vseeno bi mi bilo tudi ce me ubijejo. Ali njemu kukala majka

      6 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.12.2019 ob 12:33 piki gost

        Se vidi, da si še mlad in ne poznaš toliko opevanega bivšega sistema. Učitelj te je mahnil in ne enkrat ampak tudi večkrat, da si padel po tleh. Niti slučjno, da bi se kdo kaj pritoževal. Sicer je pa tako, ker poznam takratne razmere, da noben ni dobil zastonj. VSI so si jih zaslužili. Če smo kakšno fasali smo doma bili tiho, ker drugače je še ata kakšno dodal. In je bil red in spoštovanje. Se spomnim, ko so najstniki šli po mestu in so bili malo galsnejši. Je prišel nasproti miličnik in prvega mahnil, da sta dva padla po tleh. Vsi najstniki so jo ucvrli, koliko so jih nesle noge. Kaj pa danes mularija počne po mestih in v parkih??? In znani incident na urgenci v bolnišnici. Takrat nihče na kaj takega niti pomislil ni. Če bi se pa že zgodilo pa tudi ne bi bilo glob in sodišča. Miličniki so si jih pripeljali na postajo in se z njimi "pogovorili". Vmes je "govoril" tudi pendrek in NIKOLI noben več ni počel neumnosti.

        17 2 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.12.2019 ob 11:55 gost

      Tega župnika trbej oklofutati! Če nej sposoben delati in se = razdajati= te je nej za duhovnika sposoben ! Joj kako bo pa sedaj se preživljal ker več nima maš!?

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.12.2019 ob 13:01 gost

      točno tako kot so že nakateri zapisali,so nas Tovariši in Tovarišice,ne učiteljice,tako okolofotali ,da je zvonilo v ušesih,pa ni bil nihče prijavlen od prosvete,ker si pol še doma ,konkretno dobil..Sedaj pa če,ga je pred 20 leti flocno,ga je verjetno zato,ker je bil ta fant problematičen,ne samo pri verunauku,še v šoli..In če je to spolni napad,da te nekdo oklofuta???...No ok,bom pa začel tožit,tovariše in tovarišice ,ki so nas klofutali ..Aja,pa vsakega ,ki me je grdo kdaj pogledal hahahahahahah :D

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      10.12.2019 ob 21:44 gost

      Hmmm, naveza Lotmerk-Krapje-Mota pa molči. Očitno jim paše, da se tukaj nihče ni osredotočil na sam članek in se vprašal, kdo stoji za tem. Če je vse skupaj res, kar večina sploh ne verjame, bi morali oškodovanci in tisti, ki so vedeli za to in celo na cerkvenem radiju vehementno udrihali po obtoženem, to zadevo prijaviti na policijo. Drugače so odgovorni, da prikrivajo kaznivo dejanje. V Sloveniji veljajo slovenski zakoni in NE vatikanski.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.12.2019 ob 18:36 gost

      Rekli smo, da se država ne vmešuje v cerkev, tako se tudi cerkev ne v državo. V cerkvi veljajo vatikanski zakoni, to da je župnik udaril ali pocukal veroučenca je sprejemljivo, saj so nas naši predragi udbovski tovariši nas tudi, kar se pa tiče spolnega nasilja, je pa seveda ne dopustno, vendar se pa ob tem dogodku bojim , da za njim stojijo druge zadeve... ampak to ve res samo sam Bog.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.12.2019 ob 20:12 gost

      Točno tako, kot si povedal. Čedalje glasneje se govori, da je v ozadju vse drugo. Oziroma nekoč že davno sem slišal, da se pri denarju vse začne in vse konča. Tako, da.... Spolno nasilje je pač najbolj priročna obtožba. Sicer pa RKC pretresajo škandali. Komaj se nekaj malo poleže že je nova zadeva. Zanimivo, da pri Evangeličanih ni nobenih škandalov. RKC pa vedno polni naslovnice v medijih.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      12.12.2019 ob 19:03 gost

      Gospod ŠKOF ,kdaj boš pa rešil med našim župnikom in z našo Lidijo.Rana še ni zacelila.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.12.2019 ob 20:49 gost

        Tudi tebi se tvona "norost" ni zacelila, celo še bolj se ti odpira, ker pišeš takšne bedarije.

        1 3 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      13.12.2019 ob 13:07 gost

      Res je take bedarije se ne bi smele omenjati kajti taka dejanja kar sta v javnosti razkrila gospod Kuhar in mursko-soboški kaplan treba čimprej pomesti pod preprogo pred vrata škofije.Žal pri tej zadevi niti BOG

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.