https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Projekt Transdanube.Pearls v Pomurje prinesel nove mobilnostne in turistične storitve

15.06.2019 ob 10:47  

Na novinarski konferenci, ki je bila organizirana 12. junija 2019 v prostorih Centra Biofuture, Martjanci 36, Martjanci je RA Sinergija diseminirala ključne rezultate projekta Transdanube.Pearls v regiji Pomurje, Slovenija in na ravni celotnega projekta.


Vodja projekta Simona Roudi je uvodoma predstavila cilje in partnerstvo projekta Transdanube. Kasneje je predstavila glavne aktivnosti in rezultate, ki so bili izvedeni v okviru projekta Transdanube. Biseri v regiji Pomurje: SRTMP za Pomurje, Mobilno-informacijski center Murska Sobota, nova storitev trajnostne mobilnosti v regiji – nosilci za kolesa na avtobusih, ki vozijo proti madžarski meji, turistični paketi, vključujoči trajnostna prevozna sredstva in na novo ustanovljeno omrežje Danube. ZKTŠ Murska Sobota je predstavila kot upravljavsko organizacijo Pomurskega bisera in izpostavila priložnosti celotne regije Pomurje znotraj mreže Podonavski biseri.

Vzpostavitev mreže Podonavski biseri

Mreža Donavski biseri (Danube.Pearls) služi kot skupna platforma za destinacije v Podonavju. Njen namen je vzpostaviti skupne marketinške aktivnosti in s tem povečati prepoznavnost Donavskih biserov. Poleg tega teži k informiranju obiskovalcev in prebivalcev o možnostih trajnostnih prevozov/mobilnosti s promoviranjem uporabe avtobusa, vlaka, kolesa in okolju prijaznih ladij. Člani mreže bodo tudi v prihodnje razvijali nove trajnostne mobilnostne storitve in uporabnikom prijazne turistične informacije, ki bodo namenjeni tako turistom kot tudi lokalnemu prebivalstvu. S tem bo obiskovalcem Podonavja zagotovljena možnost potovati trajnostno ne le do in znotraj posamezne destinacije, ampak tudi potovati trajnostno od enega podonavskega bisera do drugega. S tem da so se vključili v mrežo, se partnerji zavezujejo, da bodo skupno zasledovali koncept trajnostne mobilnosti v turizmu tudi po koncu trajanja projekta in razvijali okolju prijazne, nizko emisijske, multimodalne in učinkovite mobilnostne rešitve. Mreža uradno prične delovati 1. julija 2019.

Mobilnostno-informacijski center Murska Sobota:

Ena pomembnih aktivnosti projekta Transdanube.Pearls je bila vzpostavitev mobilnostno-informacijskih centrov. Mobilnostno-informacijski centri postajajo pomembni generatorji sprememb potovalnih navad prebivalstva, saj s svojimi programi informirajo, osveščajo in izobražujejo prebivalce o pomenu trajnostne mobilnosti in spodbujajo uporabo okolju prijaznih prevoznih sredstev.

Mobilnostno-informacijski centri so točke, ki na enem mestu obiskovalcem ponujajo informacije o storitvah s področja mobilnosti in turizma,  ki so na voljo znotraj določene regije in tudi med regijami. Mobilnostno-informacijski center, ki pokriva celotno regijo Pomurje, je bil ustanovljen tudi v Murski Soboti. Upravljanje Mobilnostno-informacijskega centra v Murski Soboti je prevzel Zavod za kulturo, turizem in šport v Murski Soboti, deluje pa v okviru Turistično-informacijskega centra Murska Sobota na Slovenski ulici 41. Svoja vrata je uradno odprl 21. junija 2018.

Ponuja naslednje storitve: informacije o voznih redih vlakov, avtobusov, informacije o možnostih izposoje koles, informacije o možnostih kombiniranja prevoznih sredstev, turistične pakete, ki vključujejo uporabo trajnostnih prevoznih sredstev ter nudi informacije o možnostih potovanja po območju Bisera Pomurje ter do drugih Podonavskih biserov.

Nosilci za kolesa na avtobusih, ki vozijo proti meji z Madžarsko

Razvojna agencija Sinergija je v okviru projekta Transdanube.Pearls nabavila dva nosilca za kolesa za avtobuse. V sodelovanju z Avtobusnim prometom Murska Sobota d. d., ki je oba nosilca namestilo na svoja avtobusa, ki vozita po Pomurju, je tako v pomurski regiji vzpostavljena nova storitev, ki potnikom omogoča prevoz koles z avtobusi na javnih linijskih prevozih.

Vsak od nosilcev ima kapacitete za prevoz šestih koles. Avtobusa, ki omogočata prevoz koles, sta z izvajanjem nove brezplačne storitve pričela v začetku meseca oktobra 2018.

Trajnostno usmerjeni turistični paketi

V okviru projekta Transdanube.Pearls sta bila razvita tudi dva turistična paketa, in sicer enodnevni in petdnevni. Oba paketa vključujeta uporabo trajnostnih prevoznih sredstev, hkrati pa omogočata kupcem paketov, da v čim večji meri doživijo raznolikost Pomurja. Enodnevni paket se osredotoča na Mursko Soboto z okolico, vključuje kolesarjenje in obisk regijskega centra Expano, kjer obiskovalci lahko dobijo izkušnjo celotnega Pomurja. Petdnevni paket vključuje tudi nočitve v Pomurju, s pestrim izborom lokacij, doživetij in atrakcij, ob uporabi trajnostnih prevoznih sredstev in novih mobilnostnih storitev v Pomurju, pa bodo turistom ponudili nepozabno doživetje. Oba paketa sta na voljo preko ZKTŠ Murska Sobota, in sicer na spletni strani, kot tudi v Mobilnostno-informacijskem centru Murska Sobota.

Transdanube.Pearls: Na počitnicah potujmo trajnostno

Skupno 15 organizacij iz devetih evropskih držav in 24 pridruženih strateških partnerjev je bilo del projekta in se zavezalo k zasledovanju koncepta trajnostne mobilnosti v turizmu. Vodilni partner projekta je bila Agencija za okolje Avstrija. Od začetka projekta v letu 2017 so partnerji vzpostavili mobilnostno-informacijske centre vzdolž Donave in njenem zaledju, pripravili vrsto ukrepov za krepitev kapacitet za lokalne in regionalne deležnike ter izboljšali informiranost o mobilnosti in turizmu med lokalnim prebivalstvom in turisti. Poleg tega so bile z namenom izboljšanja načinov trajnostne mobilnosti izvedene pilotne aktivnosti. Te so zajemale vzpostavitev možnosti najema koles, nosilcev za prevoz koles na avtobusih, parkirnih sistemov za kolesa, kolesarskih poti in iskanje rešitev za zapolnitev vrzeli na področju reševanja problematike t.i. zadnje milje. Projekt Transdanube.Pearls je sofinanciran v okviru Transnacionalnega programa Interreg Podonavje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.