https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Soboška bolnišnica z razvojno ambulanto za otroke s posebnimi potrebami

Rakičan, 18.12.2019 ob 14:30  

V Splošni bolnišnici Murska Sobota so danes uradno odprli razvojno ambulanto s centrom za zgodnjo obravnavo, ki se nahaja v pritličju stare porodnišnice.

Razvojna ambulanta s centrom za zgodnjo obravnavo v soboški bolnišnici deluje od letošnjega julija. Razširjena individualna in timska obravnava se osredotoča na otroka in celotno družino.

Zelo pomembna novost, ki ju prinaša novi pristop pri obravnavi otrok s posebnimi potrebami, sta vključitev otrokove družine in multidisciplinarno ter transdisciplinarno timsko sodelovanje pri njegovi obravnavi. 

V razvojni ambulanti s centrom za zgodnjo obravnavo razširjeno individualno in timsko obravnavo nudijo zdravnik specialist pediater, fizioterapevt, diplomirana in srednja medicinska sestra, zdravstveni administrator, delovni terapevt, logoped, socialni delavec, specialni pedagog, psiholog in po potrebi drugi strokovnjaki. 

Za potrebe razširjene razvojne ambulante so renovirali prostore v pritličju stavbe stare porodnišnice. Na voljo je sedaj 6 sodobno opremljenih ambulant, ki so enostavno in prijazno dostopne tudi za tiste gibalno najbolj ovirane. Direktor soboške bolnišnice dr. Bojan Korošec je ob tej priložnosti dejal, da so otroci naše največje bogastvo, zato so v bolnišnici zavestno šli v projekt prenove prostorov stare porodnišnice za namene novega centra. Izrazil je prepričanje, da bo s predanostjo in voljo tamkajšnjih zaposlenih zagotovo dosežen skupen cilj - pomagati otrokom v vseh razvojnih področjih. »Otroški možgani, tudi ranjeni ali poškodovani so sposobni velikih sprememb. Če ima otrok v razvoju pravilno spodbudo in podporo lahko napreduje, če tega nima, bo izid slabši. Zato smo tukaj, da otrokom pomagamo v teh zgodnjih letih krepiti njihov razvoj na vseh razvojnih področjih. Trudili se bomo še naprej, da bodo imeli dobre možnosti za razvoj, družine pa vso našo podporo,« pa je povedala zdravnica, specialistka pediatrije, Valentina Golob, ki je zdravniško delo v razvojni ambulanti prevzela v letošnjem juliju. Otvoritev so s simpatičnim nastopom popestrili člani društva Sožitje, predpraznično vzdušje in utrip prihajajočih praznikov pa so s petjem pričarali dijaki Srednje zdravstvene šole Murska Sobota pod mentorstvom profesorja Edvarda Jakšiča. 

Zelo pomembni novosti, ki ju prinaša novi pristop pri obravnavi otrok s posebnimi potrebami, sta vključitev otrokove družine in multidisciplinarno ter transdisciplinarno timsko sodelovanje pri njegovi obravnavi. Centri oziroma razširjene razvojne ambulante se povezujejo z vrtci, osnovnimi šolami, centrom za socialno delo in drugimi. Tako so vsi deležniki, ki obravnavajo otroka s posebnimi potrebami in njegovo družino, povezani v celoto, ki nudi sistemsko oporo družinam. 

Dejavnost razvojne ambulante v soboški bolnišnici sega v leto 1975, ko je ledino na tem področju začel orati zdravnik, specialist pediatrije, Miroslav Tobias, nato pa nadaljevala zdravnica, specialistka pediatrije, Leonida Kous. V Sloveniji je vsako leto v zgodnjo obravnavo na novo vključenih okoli 400 otrok s posebnimi potrebami, skupno pa je take obravnave v predšolskem obdobju deležnih 1200 otrok. V lanskem letu so v soboški bolnišnici v 3.134 obravnavah pregledali 498 otrok in v letošnjem letu (obdobje januar-16. december) so v 4.827 obravnavah pregledali 549 otrok. 

Več fotografij v spodnji galeriji... 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.12.2019 ob 17:25 Aligator gost

      Korošec,še malo pa ideš pa,pa!

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.12.2019 ob 18:55 gost

      Čestitamo ! Tile otroci in seveda vsi ki rabijo posebno nego ,si tole pravgotovo krvavo zaslužijo. Osebju želim srčno sočutno delo.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.12.2019 ob 9:32 Nacika gost

      Srecno in uspesno delo osebju in otrokom.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.12.2019 ob 21:30 alojz K gost

      Korošec in Maček ta verjetno umrla kar v pisarnah saj ne ispustita vajeti iz rok niti za smrtno silo .

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.