https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Petarde niso igrače

Murska Sobota, 19.12.2019 ob 11:00  

Pomurski policisti so predstavili prizadevanja, s katerimi želijo v času božično-novoletnih praznikov vplivati na zmanjšanje kršitev in telesnih poškodb zaradi neprevidne, nepremišljene in objestne uporabe pirotehničnih izdelkov.


V prostorih Policijske uprave Murska Sobota je danes potekala novinarska konferenca, na kateri so Milan Nemeš, dr. med. specialist kirurg iz Splošne bolnišnice Murska Sobota, predstavnica Društva za zaščito živali Pomurja Ana Marija Žnidarič, samostojni policijski inšpektor Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Murska Sobota Boris Rakuša in Suzana Rauš, tiskovna predstavnica Policijske uprave Murska Sobota, predstavili prizadevanja pomurskih policistov, ki želijo v času božično-novoletnih praznikov vplivati na zmanjšanje kršitev in telesnih poškodb zaradi neprevidne, nepremišljene in objestne uporabe pirotehničnih izdelkov.

V času od 26. decembra do 1. januarja

Boris Rakuša je izpostavil, da petarde niso igrače, posledice poškodb pa se lahko nosijo celo življenje. 

Prodaja pirotehničnih izdelkovkategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le v času od 19. do 31. decembra.

Mladoletnikom do 14. oziroma 16. leta starosti je dovoljeno uporabljati pirotehnične izdelke kategorij 1 in 2 le pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le v času od 26. decembra do 1. januarja. Pri tem je potrebni upoštevati, da teh izdelkov ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve.

Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok, je od leta 2008 prepovedana.

Okrepljen nadzor, globa od 400 do 1.200 evrov

Policisti bodo dosledno ukrepali proti vsem, ki bodo kršili določbe o uporabi pirotehničnih izdelkov. Za navedene kršitve posameznika je predvidena globa od 400 do 1.200 evrov.

Policisti PU Murska Sobota izvajajo nadzore na cestnih povezavah, ki potekajo iz smeri Avstrije, Madžarske in Hrvaške in ugotavljajo morebitne prevoze pirotehničnih izdelkov v notranjosti države. Dosledno bodo ukrepali proti vsem, ki bodo kršili določbe o uporabi pirotehničnih izdelkov.

Na Društvu za zaščito živali Pomurja pozivajo, naj se pokanju petard in drugih pirotehničnih sredstev izognemo. Zaradi pokanja, ki ga povzročijo petarde, pri živalih povzročajo velik stres, predvsem strah, pogoste pa so tudi poškodbe živali.

Milan Nemeš, dr. med. specialist kirurg iz Splošne bolnišnice Murska Sobota je opozoril na poškodbe, ki lahko nastanejo ob nepravilni uporabi pirotehničnih sredstev. Najpogostejše poškodbe, ki so hude in dolgotrajne, so predvsem poškodbe prstov in rok pa tudi oči in obraza. Po besedah dr. Nemeša je v zadnjih letih poškodb manj.

Edina zanesljiva preventiva, da do poškodb ne pride, je po njegovem mnenju neuporaba pirotehničnih sredstev. "Zavedati se moramo, da lahko posledice nosijo tudi naključni ljudje," je dejal dr. Nemeš.

17 prijav, 6 kršitev

V času od 1. decembra 2018 do 10. januarja 2019 so policisti PU Murska Sobota prejeli 17 (leto prej 14) prijav v zvezi z uporabo pirotehničnih sredstev. Ugotovljenih je bilo 6 (4)  kršitev Zakona o eksplozivnih in pirotehničnih izdelkih in sicer: 1 opozorilo, 2 obdolžilna predloga zoper dva mladoletnika, 2 hitra postopka z izdajo odločbe o prekršku in podana je bila kazenska ovadba zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Povzročitve splošne nevarnosti po 314. členu  KZ-1. Policisti  so v navedenem  obdobju  zasegli  125  (leto  prej  123) kosov petard. V času do sedaj, v letu 2019 so  policisti prejeli 5 prijav v zvezi z uporabo pirotehničnih  izdelkov. Vendar  ob  prihodu  policistov na kraj se v teh primerih ni dalo izslediti storilce, nekateri prijavitelji pa niso vedeli povedati od kod prihajajo poki.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.12.2019 ob 15:52 gost

      Enkrat se že nehajte slikati in začnite delati in ukrepati.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.12.2019 ob 17:02 Brankoo gost

      Brezvezna predavanja. Pameten pirotehnike - pokanja in raket ne bo uporabljal, če že vse drugo odmislimo, med drugim škoda denarja, bedakom pa nič ne zaleže prepričevanje, ne bo spremenilo mišljenja ob izživljanju s pokanjem.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.12.2019 ob 21:25 prdaš gost

        Brankoo.......Škoda je tudi denarja za ognjemet ampak MOMS je to vse eno samo ,da bo bliskalo nekaj minut .Pa 150,000 € Gutaljevi in še bi se našlo

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.12.2019 ob 21:23 petarda gost

      To Nemeš ponavlja že pet lejt eno in isto vsako leto

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.12.2019 ob 13:00 alga gost

      vsako leto bla-bla-bla, pa nič ne hasne. prepovedat zadevo v celoti in bo mir. npo, niti takrat ne bo, ampak bo manj problemov, pa še izgibljat časa in denarja ne boste rabili za take-mislim objave policije, novinarjev....

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.