https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Bodo novi okoljski davki Magno iz Avstrije preselili v Slovenijo?

09.01.2020 ob 13:10  

Magna Steyr nasprotuje davku na izpuste ogljikovega dioksida, ki ga napoveduje nova modro-zelena avstrijska koalicija. Pri Magni so opozorili, da bi lahko proizvodnjo v tem primeru preselili v bližino Maribora, kjer od lani že obratuje njihova podružnica. "Vmes je le meja," je opozoril predsednik Magne Europe Günther Apfalter.


Za avtomobilsko industrijo so lahko višji okoljski davki usodni, zato jim odločno nasprotujejo, je dejal Apfalter. Opozoril je, da bi lahko v skrajnem primeru tudi zapustili Avstrijo.

"Ne gre pozabiti, da smo v bližini Maribora že zgradili partnersko tovarno, ki je vsekakor sposobna prevzeti dodatno delo," je dejal. Poudaril je sicer, da ne želi, da so njegove izjave razumljene kot grožnje: "Ne gre za grožnjo. Je pa slovenska tovarna od Gradca oddaljena le 75 kilometrov. Vmes je le geografska meja."

Spletni portal avstrijske državne radiotelevizije ORF ob tem navaja, da davek na izpuste ogljikovega dioksida podjetij, kot je Magna, v resnici ne bi neposredno prizadel. To med drugim dokazujejo primeri iz drugih držav. Poudarja, da se tovrstne dajatve namreč osredotočajo na izpuste v prometnem sektorju, ki nastanejo ne glede na lokacijo proizvodnje vozila.

Avstrijsko Industrijsko združenje je predlaganim vladnim ukrepom naklonjeno, saj med drugim prinašajo 21-odstotni upad davka od dohodkov pravnih oseb in za delavce ugodnejšo obdavčitev nižjih plač.

"Seveda prihajajo tudi ukrepi na področju ekologizacije, kar pa vidimo kot del rešitve in ne težave. V tem ne vidim nevarnosti za industrijo," je dejal predsednik štajerske podružnice združenja Georg Knill.

Foto: Magna Steyr

Nova avstrijska vlada, ki je prisegla v torek, je za glavno področje dela izbrala okolje in napovedala ekologizacijo Avstrije. Podrobni načrti sicer še niso določeni, šlo pa naj bi predvsem za to, da bi se davčne obremenitve na splošno sicer znižale, a okrepile za okoljske onesnaževalce.

V tem smislu namerava nova avstrijska vlada aktivno podpirati prizadevanja EU na tem področju in pri tem postati vodilna članica povezave. Prizadevala si bo tudi, da bo Avstrija dosegla ogljično nevtralnost do leta 2040, deset let pred ciljem EU.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.01.2020 ob 17:08 Risto Kubura gost

      Potem se bo tudi moj čukundeda tam zaposlil!!!!

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.01.2020 ob 19:33 ......... gost

      Vse sranje, ki je v Avstriji pripeljati v Slovenijo. mi itak cse požagamo, škodljive snovi pa "požderemo", tako vsaj pridemo v vesoljni nebeški svet. Prokleta švabska drhal in slovenski seljaki, ki jim ližejo dupe.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.