https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Potujmo trajnostno: Primeri dobrih praks kot spodbuda za spremembo potovalnih navad

06.11.2019 ob 14:37  

Številni projekti po Evropi se posvečajo načrtovanju mest, z namenom, da bodo bolj privlačna pešcem in kolesarjem ter da bodo izboljšala kvaliteto življenja tamkajšnjim prebivalcem. Pri tem pa se načrtovalci srečujejo s problematiko vse manj razpoložljivega prostora v mestih in spreminjajočih se zahtev glede urbanizma.

Pri reševanju te problematike lahko veliko pripomore povečan delež uporabe javnega prometa. Za optimalno uporabo le-tega pa je potrebno dobro zasnovano, močno in učinkovito omrežje javnega prometa, optimizirane delovne ure in časovni intervali, dostop brez ovir ter konkurenčne cene vozovnic. Slednje je možno doseči tudi s pomočjo subvencij javnega prevoza.

Razvojna agencija Sinergija je partner v projektu DEMO-EC oziroma Vključevanje trajnostnega upravljanja mobilnostni v evropska mesta, katerega cilj je prav to, da stremimo k večji uporabi javnega transporta, so-uporabi avtomobila, kolesarjenju in hoji ter s tem delamo mesta vzdržljiva in trajnostna. Povečano uporabo trajnostnih mobilnostih sredstev želijo spodbuditi z vplivanjem na že razvite politike, z vključevanjem in izboljšanjem politik, ki jih razvijajo in pripravljajo mesta po Sloveniji in občine v Pomurju, saj so prav slednje ključni faktor pri vzpostavljanju in izvajanju mobilnostih ukrepov.

Številni primeri dobrih praks na globalni ravni

Partnerji projekta DEMO-EC so se srečali 29. in 30. oktobra v Moravskih Toplicah, kjer so prediskutirali aktualne projektne vsebine, večji del srečanja pa je bil namenjen spoznavanju dobrih praks v partnerskih državah. V svoje vrste so povabili Marka Peterlina iz Inštituta za politike prostora, ki je predstavil dva dolgoročna programa, in sicer Urbani sprehodi – Janes Walk, ki spodbuja skupnostni pristop k urbanemu razvoju s peš turami, ki jih vodijo državljani, ter Pešbus in Bicivlak (Walking bus and Bike train), ki spodbujata aktivno potovanje v šolo.

Poleg primerov dobrih praks, ki so jih predstavili partnerji iz tujine, je Katja Karba iz RA Sinergija predstavila kampanjo Igra Prometna kača, ki je v Sloveniji požela velik uspeh. Gre za zabavno kampanjo za spodbujanje pešačenja in kolesarjenja v šoli, namenjeno otrokom med 4. in 12. letom starosti. V izbranem dvotedenskem obdobju so otroci dobili nalepko trajnostne mobilnosti, ki so jo namestili na transparent vsakič, ko so za prihod v šolo hodili, kolesarili ali uporabljali javni prevoz. Rezultati so pokazali, da se je delež otrok, ki v šolo prihajajo trajnostno, izboljšal, in to tudi po koncu izvedene kampanje.

Na terenu spoznali primere dobrih praks v Pomurju

V Murski Soboti so si partnerji ogledali Mobilnostno-informacijski center, Turistično-informacijski center in Hranilnico prekmurskih dobrot. Gre za dober primer, kjer turisti in obiskovalci ne enem mestu, in to na strateško pomembni lokaciji (v središču mesta, blizu glavne avtobusne postaje, železniške postaje) dobijo potrebne turistične informacije, mobilnostne informacije, hkrati pa si lahko sposodijo kolo, kupijo lokalne izdelke in spijejo kavo.

Parterji so se ustavili tudi v paviljonu EXPANO, regijskem promocijskem centru, ki se nahaja v neposredni bližini Murske Sobote, ob Soboškem jezeru. Helga Lukač iz Razvojnega Centra Murska Sobota, ki upravlja Expano, je predstavila paviljon ter njegovo vpetost v ukrepe trajnostne mobilnosti. Expano je z vseh smeri povezan s kolesarskimi potmi, ki kolesarjem in pešcem omogočajo varen dostop do paviljona. Ob paviljonu je na voljo sistem izposoje koles ter so-uporabe avtomobila, polnilnice za električna vozila, neposredno do paviljona pa je možno priti z mestnim avtobusom Sobočanec.

O projektu DEMO-EC

Projekt podpira program Interreg Evropa in se financira iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Vodilni partner je regionalna razvojna agencija Aufbauwerk Region Leipzig iz Nemčije. Partnerstvo predstavlja še pet partnerjev. Poleg Razvojne agencija Sinergija iz Slovenije so to še Mesto Leipzig iz Nemčije, Zveza občin, regij in pokrajin Aragón iz Španije, Občina Genova iz Italije, Mesto Liberec iz Češke in občina Milanowek iz Poljske.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.