https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

FOTO: V Murski Soboti predstavili program Igrive arhitekture, namenjene mladim

Murska Sobota, 10.2.2020  

V ponedeljek, 3. februarja, je v Murski Soboti v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota potekala otvoritev razstave o programu Igrive arhitekture, ki poteka že deseto leto in uči najmlajše o prosotru, arhitekturi in oblikovanju.


Igriva arhitektura je aktivni program vzgoje in izobraževanja otrok in mladine o prostoru, arhitekturi in oblikovanju na področju vse Slovenije. Prostor in arhitektura nas obdajata vse življenje, dajeta okvir vsem našim dejavnostim, zato ni nikoli prezgodaj za ozaveščanje in izobraževanje o pomenu kakovostno grajenega prostora. Preko projekta tako mladi spoznavajo poklic arhitekta.

Center arhitekture Slovenije s programom Igrive arhitekture, za vrtce, osnovne ter srednje šole prireja delavnice, tehniške in kulturne dneve in tematske izobraževalne sprehode. Ozaveščajo o pomenu kakovostne arhitekture, prostora in oblikovanja. Ponujajo kakovostna strokovna izobraževanja, svetovanja in pomoč pri pedagoškem delu.

S sodobnimi metodami učenja z izkušnjo podpirajo razvoj kritičnega in ustvarjalnega mišljenja, ponujajo pa tudi kakovostne in zanimive postopke za razumevanje prostora, arhitekture in oblikovanja. Projekt je prilagojen različnim starostnim skupinam in otrokom s posebnimi potrebami, pri zasnovi delavnic pa upoštevajo načela trajnosti in skrbi za okolje.

Do danes je v okviru projekta Igriva arhitektura sodelovalo že več kot 250 strokovnjakov iz cele Slovenije, z namenom širjenja kroga sodelujočih otrok pa so, v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo in Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije, pripravili Priročnik za izkustveno učenje o poklicih z naslovom Material + Roka = Izkušnja, ki nam ga je predstavila arhitektka Barbara Viki Šubic.

V priročniku so predstavljene delavnice, ki preko izbranih materialov (betona, mavca, kamna, kovine, lesa, tekstila in umetne mase) predstavijo lastnosti teh materialov, njihovo uporabo v poklicih, sodobne interpretacije in tradicijo njihovega obdelovanja. Priročnik je namenjen predvsem pedagogom v osnovnih šolah ter drugih izobraževalnih ustanovah, ki podajajo praktična znanja.

Celoletni častni pokrovitelj programa, je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, program pa je leta 2013 prejel tudi Plečnikovo medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture. Razstava o njihovem delu poteka po celotni Sloveniji in se seli iz kraja v kraj.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.02.2020 ob 6:30 Risto Kubura gost

      Kje pa je DF****

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.