https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Prekmurski igralec Evgen Car v Murski Soboti predstavil svojo avtobiografijo

Murska Sobota, 06.02.2020 ob 17:55  

V sredo, 5. februarja, je v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota, v počastitev slovenskega kulturnega praznika, potekala predstavitev avtobiografije Evgena Carja Moja zgodba s podnaslovom "Samo norček misli, da ga morajo imeti vsi radi".


Ob predstavitvi avtobiografije prvega akademsko šolanega dramskega igralca iz Prekmurja in dramskega pisca Evgena Carja je potekal literarni večer, kjer sta se z gostom pogovarjala akademik in predsednik Pomurske akademsko znanstvene unije (PAZU) dr. Mitja Slavinec ter latinistka in jezikoslovka dr. Klaudija Sedar. Knjigo Evgena Carja je izdala Pomurska akademska znanstvena unija (PAZU).

Kot je povedala Sedarjeva, se v knjigi prepletajo utrinki gledališkega in privatnega delovanja, ki je povezan z družino v Prekmurju, kakor tudi spomini na otroštvo. V gledališču je igralec preživel več kot 50 let in je eden izmed pomembnih Prekmurcev, ki je v igralstvu pustil svoje sledi.

Sedarjeva, ki je tudi urednica knjige, je dejala, da avtobiografija umetelno popisuje in prepleta ta dva svetova, ki sta ga skozi življenje najintenzivneje zaznamovala. Je prisrčna in poučna zgodba, ki bralca hkratno skozi devet poglavij vodi po osebni in poklicni poti, vse od domačih goric do gledališkega odra in nazaj.

Dramski igralec, rojen v Dobrovniku v kmetijsko-vinogradniški družini, je v svoji igralski karieri odigral preko 130 vlog, gledalcem pa bo ostal v spominu predvsem po svojih komičnih umetninah. Slovensko občinstvo si ga je najbolj zapomnilo z monodramo Poredušov Janoš, za katero je poskrbel tudi s knjižno izdajo.

Igralec je začel nastopati takoj po študiju dramske igre na AGRFT-ju, in sicer v Drami SNG Maribor, kateremu je bil zvest 12 let, nato pa je med leti 1980 in 2007 deloval v MGL v Ljubljani. Za svoje delo je leta 1980 prejel nagrado Prešernovega sklada.

Mitja Slavinec je o Carju dejal, da je s svojim članstvom izjemno obogatil delovanje in ugled Pomurske akademije, saj ga ob številnih akademskih vrlinah krasijo tudi povsem človeške odlike, ki jih sogovornik takoj začuti. »Pogovor z njim je zmeraj zelo prijeten, njegova široka razgledanost pa sogovorniku, do katerega izkazuje izjemno prijaznost in spoštljivost, širi obzorja in ga spodbuja k razmisleku. Enako bo začutil bralec Moje zgodbe,« je dejal Slavinec.

Tone Partljič pa je v spremni besedi o knjigi dejal, da je Car sam zapisal svojo »srčno« izpoved, ki je ravno zato toliko bolj dragocena in bi ji lahko rekli tudi osebnoizpovedni roman.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.