https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Letos vsaj 13.500 nadzorov okoljskih in gradbenih inšpektorjev

14.02.2020 ob 6:00  

Inšpekcija za okolje in naravo, gradbena, geodetska in stanovanjska inšpekcija, ki delujejo v okviru Inšpektorata za okolje in prostor bodo v letošnjem letu izvedle vsaj 13.500 inšpekcijskih nadzorov.

Kot so zapisali na Inšpektoratu za okolje in prostor bodo v dvajsetih usmerjenih akcijah izvedenih več kot 2000 nadzorov. Usmerjene akcije bodo potekale na področjih, kjer se je v prejšnjih letih pokazala potreba za uvedbo tovrstnih nadzorov oziroma na področjih, kjer se želi preveriti skladnost zavezancev s predpisi npr. zaradi uvedbe novih zahtev v zakonodaji, oziroma v primerih, ko je z oceno tveganja zaznana večja neusklajenost z zakonodajo. Akcije potekajo sočasno na področju cele države in so časovno omejene.

Gradbena inšpekcija si je v letu 2020 zastavila šest usmerjenih akcij. Dve sta usmerjeni v preprečevanje nastanka nedovoljenih gradenj oziroma nedovoljenih objektov. V eni bodo preverjali ali je bilo za gradnjo oz. objekt, za katerega inšpektorat ni dobil prijave, pridobljeno gradbeno dovoljenje oziroma ali je objekt skladen z izdanim gradbenim dovoljenjem, v drugi pa bodo izvedli nadzore gradnje objektov, na katere so bili opozorjeni s pobudo.

Tudi letos bodo izvedli akcijo nadzorov nad vgrajevanjem gradbenih proizvodov. Usmerjena akcija nadzorov nad prijavo začetka gradnje pa bo usmerjena v nadzor, ali se gradnja, za katero je predpisana prijava začetka gradnje, izvaja na podlagi popolne prijave, predpisane dokumentacije za izvedbo gradnje in imenovanja nadzornika.

V okviru akcije nadzorov nad delom udeležencev pri graditvi objektov se bo preverjalo, ali udeleženci pri graditvi objektov izpolnjujejo z zakonom določene pogoje za opravljanje svojega dela. V sklopu akcije bo opravljen tudi nadzor nad označitvijo in zaščito gradbišč.

Cilj usmerjene akcije nadzorov nad gradnjo, uporabo in izpolnjevanjem bistvene zahteve univerzalne graditve in rabe objektov v uporabi je preprečitev uporabe objektov brez uporabnih dovoljenj, zagotavljanje izpolnjevanja bistvene zahteve univerzalne graditve in rabe objektov, ugotovitev, ali objekti zagotavljajo dostopnost grajenega okolja, odprava obstoječih grajenih ovir in preprečitev nastanka novih grajenih ovir.

Geodetska inšpekcija bo izvedla dve akciji nadzora: akcijo nadzora nad geodetskimi podjetji, ki bo usmerjena v zagotavljanje izpolnjevanja pogojev podjetij in v njih zaposlenih posameznikov za opravljanje geodetske dejavnosti, in akcijo nadzora nad evidentiranjem nepremičnin v katastru stavb in registru nepremičnin v letu 2020.

Stanovanjska inšpekcija bo v letu 2020 izvedla akcije nadzorov nad upravniki, nad poslovanjem prodajalcev stanovanj in enostanovanjskih stavb ter nad rednimi pregledi dvigal in njihovim vzdrževanjem v večstanovanjskih stavbah.

Nadaljevala se bo usmerjena akcija nadzora čezmejnega pošiljanja odpadkov, ki jo okoljski inšpektorji izvajajo skupaj s predstavniki Finančne uprave RS in Policije ter tujih nadzornih organov, predvsem na mejnih prehodih.

Nadaljevala se bo tudi akcija poostrenih nadzorov imetnikov okoljevarstvenih dovoljenj, ki jo skupaj izvajajo inšpektorji za okolje Inšpektorata RS za okolje in prostor, Inšpektorata RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Urada za kemikalije ter energetski inšpektorji Inšpektorata RS za infrastrukturo.

Inšpektorji za okolje bodo v sodelovanju s policijo izvedli tudi akcijo nadzora vožnje v naravnem okolju. Prednostno se bo nadzor izvajal na območjih, ki imajo naravovarstveni status.

V januarju so inšpektorji za okolje že izvedli usmerjeno akcijo ravnanja s komunalno odpadno embalažo pri izvajalcih javnih služb zbiranja komunalnih odpadkov.

Ker se je v letu 2019 pojavil problem nakopičenih količin odpadne električne in elektronske opreme pri izvajalcih javnih služb, bo Inšpekcija za okolje in naravo v letošnjem letu izvedla akcijo nadzora nad petimi nosilci skupnih načrtov glede zbiranja in obdelave teh odpadkov. 

Ker sta vodni telesi podzemne vode Murska kotlina in Dravska kotlina v slabem kemijskem stanju in sicer zlasti zaradi nitrata, bodo okoljski inšpektorji ciljno pregledali tudi pomembnejše vire nitrata Dravske in Murske kotline.

Izvedli bodo tudi akcijo nadzora nezakonitih ravnanj s prostoživečimi živalmi ter akcijo nadzora visokonapetostnih transformatorjev, ki so nameščeni v območju povečanega varstva pred sevanjem.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.