https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Vsaj 60 odstotkov malih kurilnih naprav lani ni bilo pregledanih

16.03.2020 ob 6:00  

Lani, se je v primerjavi z letom 2018, bistveno zmanjšalo število ugotovljenih nepravilnosti v dimnikarskih družbah in pri njih zaposlenih dimnikarjih. Zaskrbljujoč pa je podatek, da je bilo lani pregledanih manj kot 40 odstotkov malih kurilnih naprav, ki bi v skladu s predpisi morale biti pregledane.

 

Inšpektorji Inšpektorata RS za okolje in prostor so v letu 2019 opravili 450 nadzorov nad izvajanjem predpisov s področja dimnikarske dejavnosti. Izdali so 219 inšpekcijskih in 113 prekrškovnih odločb, od tega 13 plačilnih nalogov, 40 odločb o prekršku z izrekom globe in 60 opominov. Zaradi nespoštovanja z odločbo odrejenih ukrepov inšpektorja, je bila v 68 zadevah uvedena izvršba z denarno prisilitvijo.

Nadzore so izvedli pri 107 dimnikarskih družbah oziroma pri vseh, ki so v letu 2019 opravljale dimnikarske storitve v Sloveniji. Zaradi ugotovljenih kršitev so lani izdali 19 ureditvenih odločb, medtem ko so jih predlani izdali 89. Za dve družbi, ki nista izpolnili obveznosti iz inšpekcijske odločbe, je bil podan predlog za odvzem dovoljenja za opravljanje dimnikarskih storitev.

Inšpektorji so lani prejeli 633 prijav s področja izvajanja dimnikarskih storitev, obravnavali in rešili pa so jih skupaj 526. Od tega so 99 prijav, zaradi suma ogroženosti zdravja in življenja ljudi, obravnavali prioritetno.

Dimnikarske družbe so v lanskem letu, v primerjavi z predlani, inšpektorjem posredovale za polovico manj prijav zaradi pomanjkljivosti, ki jih uporabnik dimnikarskih storitev ni odpravil v predlaganem roku. Preostale prijave so posredovali posamezniki zaradi domnevnih kršitev Zakona o dimnikarskih storitvah in na njegovi podlagi izdanih predpisov.

Zaskrbljujoč pa je podatek, da dimnikarske storitve niso bile opravljene na vsaj 60 odstotkih malih kurilnih naprav oziroma niso bile izvedene v obsegu, kot to zahtevajo področni predpisi. Lani so dimnikarji pregledali komaj 265.410 malih kurilnih naprav od 713.261, ki so evidentirane v uradnih evidencah, ki jih vodi Ministrstvo za okolje in prostor.

Največ rednih pregledov so opravili na kurilnih napravah na trdno gorivo (156.249), kar je tudi pričakovano glede na to, da predstavlja njihov delež več kot polovico vseh malih kurilnih naprav. Še vedno pa ni bilo pregledanih, glede na podatke iz uradne evidence izvajanja dimnikarskih storitev, 60 odstotkov malih kurilnih naprav na trdno gorivo, 69 odstotkov malih kurilnih naprav na tekoče gorivo in 63 odstotkov malih kurilnih naprav na plinasto gorivo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.