https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Ob gregorjevem ozaveščali o pomembnosti ohranjanja ptic

09.03.2020 ob 9:00  

Ob slovenskem dnevu zaljubljenih, so člani Pomurske sekcije Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije v sklopu akcije Gregorjevo ali "Ptički se ženijo", v soboto 7. marca, pripravili stojnice in kratke oglede.

Stojnice so bile pripravljene v Beltincih, Murski Soboti in Ljutomeru, kjer so člani predstavili društveno delo, zanimivosti iz ptičjega sveta ter naravovarstva, katere dogodke organizirajo v tekočem letu, ob tem pa so razdelili tudi društvene revije, brošure in drugi izobraževalni material, ki ga izdaja DOPPS.

 

Vsako uro so se obiskovalci stojnic lahko odpravili skupaj z ornitologi v bližnji park ali okrog Soboškega jezera ter si tako na terenu ogledali ptice in poslušali njihovo oglašanje. Ob tem opozarjajo tudi na dejstvo, da so številne populacije ptic v strmem upadu, predvsem tiste, ki so vezane na travnike in stare visokodebelne sadovnjake.

Med glavnimi razlogi za njihovo izginjanje je intenzifikacija kmetijstva (intenzivno gnojenje, prezgodnja košnja, krčene mejic in dreves), spreminajne nižinskih travnikov v njive ali zaraščanje. Velik problem predstavljajo tudi pesticidi, ki uničijo insekte, ki so glavna vrsta hrane mnogim pticam.

Sicer je Gregorjevo praznik, ki se praznuje 12. marca, na god sv. Gregorja. Šega ima korenine v predkrščanski dobi, vendar se je pri ljudeh uveljavilo prepričanje, da predstavlja prihod pomladi, saj se je po starem koledarju praznovalo na prvi spomladanski dan, ko je svetli del dneva postal daljši. Po ljudskem izročilu se na ta dan ‘ženijo ptički’, zato je praznik povezan tudi z zaljubljenci.

Sedaj postajajo sončni žarki vedno močnejši, narava se počasi prebuja, v naravi pa lahko že prisluhnemo, živahnemu žvrgolenju ptic, katerega je žal vse manj. 

 
 
Foto: Dopps

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.