https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

96 potrjenih okuženih, sankcije za kršitelje karantene

12.3.2020  

Aktualnega stanja v zvezi s pojavom koronavirusa so danes ob 18. uri dali minister za zdravje Aleš Šabeder, poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat in predstojnik Katedre za infekcijske bolezni in epidemiologijo Janez Tomažič.


Virus se nezadržno širi

Šabeder je dejal, da so danes podpisali odredbo, s katero razglašajo epidemijo nalezljive bolezni korona virus oz. covid 19, ki je začela veljati od 18. ure naprej. Po najnovejših podatkih je potrjenih 96. okužb, od 30.58 testiranih. 

Novi koronavirus se nezadržno širi, v državah EU primanjkuje zaščitne opreme. Prehajamo v 2. fazo; bolnike, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo, bodo sprejemale tudi regionalne bolnišnice. Za sprejem bolnikov so tako že aktivirali tudi regionalne bolnišnice.  

 Odpovedani vsi specialistični pregledi

Od ponedeljka, 16. marca, so v vseh bolnišnicah odpovedani vsi specialistični pregledi, operativni posegi, razen tistih stopnje nujno in zelo hitro. Ne bodo pa odpovedali onkoloških storitev in obravnave nosečnic.

Zdravstveni sistem bo v tem času, razbremenjen koordinacije. 

Nasilje do osebja

Ljudje z znaki okužb še vedno ne spoštujejo pravil, saj ne pridejo na vstopne točke, opažajo tudi nestrpnost in celo nasilje do osebja.

Šabeder je dejal, da bodo javnost obvestili o sankcijah za vse, ki kršijo karanteno in ogrožajo druge.

Čim manj druženja

Epidemiolog Tomažič je povedal, da je bistvo njihovega predloga, da se javno življenje ustavi za 14 dni. Svetuje čim manj druženja, saj se stanje glede širjenja novega koronavirusa vsak dan eksponentno slabša.

Aktivirali bodo državni načrt

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je napovedal, da bo po prejetem predlogu ministra aktiviral državni načrt za ukrepanje ob pojavu epidemije.

 

Potrjeni primeri po regijah:

Celje 7
Koper 4
Kranj 1
Ljubljana 48 (nazadnje 44)
Murska Sobota 3
Maribor 7
Novo mesto 25 (nazadnje 20)
Nova Gorica 1

Potrjeni primeri po starostnih skupinah:
0-15: 4
16-29: 23
30-49: 26
50-59: 22
60 in več: 21 

Infektologi UKC Ljubljana so pozvali k zaustavitvi javnega življenja v Sloveniji.

 

 

Več sledi....

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.03.2020 ob 18:26 KJE STE ZDAJ KOMUNISTI gost

      Kje ste zdaj komunisti in levičarji, zajebali ste zdravje slovenskega ljudstva in za to se vam bo sodilo. Hrvaška, ki ima desno sposobno vlado imajo 19 okuženih v Sloveniji pod vašim nesposobnim vodstvom pa jih je 90 okuženih. Ko bo na žalost moral zaradi vas umreti prvi Slovenec se bo vložila kazenska ovadba in boste odgovarjali ljudstvu.

      4 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.03.2020 ob 19:04 Lendavski nadvojvoda gost

        Precej tega mi je jasno v življenju,da pa je med nami človek tvojega nizkega nivoja,razčlovečenec maloumni desni,to pa ne.

        8 4 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.03.2020 ob 18:35 gost

      pomaga trava

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.03.2020 ob 19:34 kuna gost

      Ni potrebno širiti panike. Ampak določeni ukrepi bi pa lahko bili sprejeti prej. Če drži številka 14 dni, potem je vseeno, gor ali dol, ali prej ali poznej. V tem primeru pa, ker imamo "brezvladje", je bilo najprej podeliti mandat za sestavo vlado, šele nato , na drugi dan smo dobili prvi "pozitiven" primer. Zdaj, ko čakamo potrditev vlade, pa se dogaja spet nekaj podobnega. Danes tiskovka, zahvala premjeja v odhodu in potem se čaka na jutrišnjo potrditev nove vlade, ki so ji dodelili moratorij do ponedeljka. Vmes pa luknja. Oziroma luknje, ki se pojavljajo cel čas. Ni panike, zaenkrat. Ampak malo prej sem slišal po radiu izjavo Pivčeve, da ZAENKRAT ŠE NI TEŽAV Z OSKRBO ŽIVIL. Se pa globoko zaveda(mo), da je naša samooskrba ~30%. Obremenjuje pa se z viški mleka, ki bodo šli v predelavo za blagovne rezerve. A mleko pa uvažamo po drugi strani.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.03.2020 ob 20:38 .............. gost

      To se še nikdar ni zgodilo, Janša na vlado - prepoved športnih srečanj, odpoved pouka, študija, počasi zapiranje vsega, kar ima odklenjena vrata, princ teme je le prišel z njim pa vsi iz gozdov.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      12.03.2020 ob 21:34 gost

      Te Šestan de si pa meno roke ker dobi dosti denarja za stalno pripravljenost kar je brezi veze

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      13.03.2020 ob 9:08 beluš gost

      Toga slinavoga Šebedra Janša ne bo menjal ? Te vrag je proti ukinitvi plačila dopolnilnega zavarovanja tak kak tisti ,ki so glasovali proti ukinitvi ,ker so podplačani iz strani zavarovalnic .

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.