https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Jevšek sklical krizni sestanek s predstavniki vseh institucij v občini

13.3.2020  

Župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek je danes, v veliki sejni dvorani, sklical krizni sestanek s predstavniki vseh institucij v občini, ki so pristojne za izvajanje preventivnih ukrepov in organiziranje pomoči ob včeraj razglašeni epidemiji s koronavirusom.


Župan je sestanek sklical z namenom čim boljše organiziranosti in sodelovanja ter komunikacije med institucijami in z javnostmi in s tem čim učinkovitejšega izvajanja ukrepov v boju proti širjenju koronavirusa med prebivalstvom.  Ob tem je poudaril, da vse institucije v prvi vrsti upoštevajo navodila Ministrstva za zdravje ter Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

 Sestanka so se poleg vodstva občine udeležili:

  • poveljnik regijske Uprave RS za zaščito in reševanje,
  • namestnik poveljnika Občinskega štaba Civilne zaščite Mestne občine Murska Sobota,
  • direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota,
  • načelnik Upravne enote Murska Sobota,
  • direktor Policijske uprave Murska Sobota,
  • direktorica Zdravstvenega doma Murska Sobota,
  • namestnica vodje območnega Rdečega križa,
  • predsednik in poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Murska Sobota,
  • poveljnik in predsednik Gasilske zveze Murska Sobota,
  • predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje,
  • ravnatelj Vrtca Murska Sobota in
  • predstavnica ravnateljic osnovnih šol v Murski Soboti,
  • direktorica Centra za socialno delo Murska Sobota ter
  • sekretar Škofijske Karitas.

 

Sodelujoči so sprejeli naslednje ukrepe:

 1. Župan je v skladu s svojimi pooblastili aktiviral občinski štab Civilne zaščite z namenom vodenja in koordinacije aktivnosti vseh vključenih institucij v ožjem sestavu, z možnostjo širitve.

 2. V primeru motenj pri dobavi humanitarne pomoči (dostava obrokov na dom) je na Mestni občini Murska Sobota na razpolago telefonska številka: 02 525 16 77. Občani se lahko obrnejo tudi na Škofijsko Karitas: 02 538 111 50,  EHO Podpornico: 041 705 003 ali Območno enoto Rdečega križa: 02 512 45 20.

Pri čemer posebej poudarjajo, da gre izključno za oskrbo z obroki prehrane v nujnih primerih.

3. Glede na dejstvo, da v nekaterih humanitarnih organizacijah delujejo starejše osebe, ki spadajo v skupino najbolj ogroženih, Mestna občina Murska Sobota poziva k sodelovanju z nevladnimi organizacijami mlajše prostovoljce (študenti, dijaki), ki svojo pripravljenost prijavijo neposredno humanitarnim organizacijam (Karitas, Rdeči križ, EHO podpornica)

4. Občane pozivajo k doslednemu upoštevanju preventivnih ukrepov in sledenju navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Še posebej je v tej fazi pomembno čim manj druženja med prebivalstvom.

5. V Zdravstvenem domu Murska Sobota, Kopališka ulica 24 deluje vstopna točka za  odvzem brisa ob sumu na okužbo s koronavirusom za celotno regijo (področje zdravstvenih domov Lendava, Ljutomer, Gornja Radgona in Murska Sobota). Občane pozivajo, da dosledno upoštevajo navodila in na vstopno točko NE PRIHAJAJO posamično in nenapovedano, ampak najprej po telefonu pokličejo izbranega osebnega zdravnika ali dežurno službo, ki mu bo podal vsa potrebna nadaljnja navodila.

6. Vsi vrtci, javni in zasebni, bodo s 16. marcem zaprti. Dejavnost prenehajo opravljati tudi vsi varuhi predšolskih otrok na domu, ki so vpisani v register varuhov predšolskih otrok. Vrtci in varuhi predšolskih otrok bodo dejavnost predvidoma lahko nadaljevali s 30. marcem 2020. V obdobju od 16. marca do 30. marca 2020 je torej prepovedano delovanje vseh vrtcev in opravljanje varstva predšolskih otrok na domu.

Dovoljene izjeme – nujno varstvo otrok bo organizirano le za otroke, katerih starši bodo nujno potrebovali varstvo, ker bodo dolžni še naprej opravljati svoje delo. Za nujno varstvo otrok ne veljajo niti Zakon o vrtcih niti ostali predpisi, ki urejajo dejavnost predšolske vzgoje, saj gre za okoliščine višje sile. Starši bodo morali nujnost zagotavljanja varstva dokazati s potrdilom delodajalca. Vsa potrebna navodila bodo starši prejeli v Vrtcu oz. na njihovi spletni strani.

7. Podobno kot za varstvo v vrtcih bo občina v sodelovanju z vodstvi osnovnih šol v občini poskrbela za najnujnejše varstvo otrok v skladu z navodili, ki jih šole še pričakujejo od Ministrstva za šolstvo in bodo objavljeni na spletnih straneh šol.

8. Javne institucije vse vloge sprejemajo nemoteno po elektronski in redni pošti, so pa omejile poslovanje s strankami (Upravna enota, Center za socialno delo, občinska uprava). 

Tako do nadaljnjega na Mestni občini Murska Sobota NI uradnih ur  (v obliki osebnih obiskov v občinski stavbi. V tem času naprošajo stranke, da z mestno občino komunicirajo preko telefona (tel.št. 02 525 16 77), elektronske pošte (mestna.obcina@murska-sobota.si) ali po pošti (Mestna občina Murska Sobota, Kardoševa 2, 9000 Murska Sobota).  Prav tako bo zaprta blagajna in vložišče Mestne občine Murska Sobota.

Zaprte ustanove 

Javni zavodi v Mestni občini Murska Sobota sledijo navodilom pristojnih resornih ministrstev za posamezen javni zavod. V kolikor javni zavod nima pristojnega resornega ministrstva le-ta upošteva navodila ustanovitelja. Tako so medtem že zaprti Ljudska univerza Murska Sobota, Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota, Pokrajinski muzej Murska Sobota, odpovedani oz. prestavljeni so vsi dogodki Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota in  RIS Rakičan, EXPANO (razen gostinskega dela), vrata zapira tudi Mikk Murska Sobota.

Občanke in občane še enkrat pozivajo k upoštevanju ukrepov in navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje in pristojnih institucij, predvsem pa k samozaščiti in omejevanju stikov predvsem pa k racionalnemu in obzirnemu obnašanju in strpnosti.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.03.2020 ob 13:43 kj gost

      vse zapreti trgovine pekarne intd i država naj vse plača zaradi panike ki jih delajo mediji in pokvarjena vlada ki je končala svojo pot in z tem.virusum negdo dobro služi naj povejo kakšen je ta virus korona virus

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.03.2020 ob 16:17 Kemofarmacevt gost

      Jevšek, pa kaj je s tabo? Zakaj pa nisi poklical predstavnike Pomurskih lekarn? Tam vendar strokovno pomagajo zelo dostim ljudem. Nimaš čiste vesti. Če te pa vsak mesec in že 4 leta zapored dokazujejo, da ne veš, kaj počneš. Še bo mnogo slišati o tvojih nebulozah na posvetu o javnih lekarniških zavodih na posvetu o financiranju občin. Ti si navaden nakladač. Ponašaš se z nazivom dr., to te še bolj sramoti. Jevšek, občina ni policija. Megla se prodaja jeseni. Martin H.

      19 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.03.2020 ob 16:27 gorički gost

      Katastrofa od sobočkega župana. Par krat so ga napičili zdaj pa maščevanje. Glej spreobrnjenca. Pri svojih neje dejval nekih predlogov zdaj rit lijže Janši. Ja Jevšek, Zajc de dale direktor, tvoje sobočke lekarne pa lepo senjaj vsako noč.

      18 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.03.2020 ob 16:59 gost

      No kje je pa rdeča kravata?

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.03.2020 ob 18:14 Ge Iv An gost

      Ka provocejraš gost? Znaš ka je te stil zaščitni znak luzerof. Vse de šle čuti.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      13.03.2020 ob 18:24 PL gost

      Spoštovani gospod Jevšek. So situacije v življenju, ko mora človek pozabiti na razprtije in svoje lastne interese ter v dobro ljudi, ki so vas izvolili, stopiti nasproti tudi javnim zavodom, ki v teh ključnih trenutkih skušajo storiti vse, prav vse, da bi POMURCI ostali zdravi in da bi epidemijo koronavirusa Covid-19 preživeli s čim manj izgubami naših / vaših najdražjih. Še dobro, da nam ni treba trošiti denarja in dragocenega časa za javna naročila za nabavo nujno potrebnih zdravil in farmacevtskih substanc (ki so še sploh dobavljive), brez katerih bi vsled velikim potrebam in povpraševanju težko držali glavo nad vodo, ko se situacija spreminja iz minute v minuto. Trudimo se, da bi dobil vsak, ki pride v katero od lekarn Pomurskih lekarn (tudi v Murski Soboti), prejel kar potrebuje. Dobro, da imamo zaenkrat dovolj obratnih sredstev za nabavo vsega potrebnega. To, da se vam ni zdelo vredno, da bi kateregakoli od predstavnikov javnega zavoda Pomurske lekarne povabili na sestanek, ki ste ga sklicali z namenom čim boljše organiziranosti in sodelovanja ter komunikacije med institucijami in z javnostmi ter s tem čim učinkovitejšega izvajanja ukrepov, razumem kot sporočilo, da nam v tej skrajni situaciji, kljub vsemu, kar se je v zadnjih letih dogajalo, popolnoma zaupate, da bomo težko nalogo, ki jo imamo pred sabo sposobni tudi brez vaše podpore in pomoči po pravilih stroke in človečnosti izvesti. Predpostavljamo, da bomo od vseh javnih ustanov, poleg zdravstvenega doma v Murski Soboti ostale z odprtimi vrati samo še lekarne Pomurskih lekarn. Za izkazano zaupanje se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

      15 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.03.2020 ob 18:35 Risto Kubura gost

        To kaže samo na to, da je njegov EGO večji kot pa splošna varnost oziroma vsesplošni interes. Skrajni čas za odstop!!!

        15 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.03.2020 ob 18:51 Čergoli gost

        Zelo korektno napisano s strani PL ampak za šerifa - vohljača to nima noben pomen. On dalje hrani svoj EGO.

        14 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.03.2020 ob 20:18 tüdi gost gost

        ka pa mate držati glavo nad vodo, saj pa vam vse plačamo, kar nabavite pa zračunate, po kakši koli cejni, zaj tak nemren nej madžarsko, nej na hrvaško po zdravila. Zdravila so pri nas oderuško draga. Zaj pa te še pravli toj bougi raji, ka še več trbej dati, ka je pač takšo stanje, kelko koli košta. Tu si prešti tij farmacevt, kak se tomi pravi : https://www.primorske.si/mnenja/kolumne/med-venero-in-marsom/iz-strahu-prebivalstva-kujejo-masten-dobicek

        2 3 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      13.03.2020 ob 19:06 zdravje gost

      PL lepo napisano. G. Jevšek si ne zasluži nobene besede, pozornosti. Mnogo občanov Murske Sobote si želi, da čim prej odide s funkcije. Slab župan. Nihče, prav nihče, občani, institucije, mu ne pritrjuje. Porazi vsled njegovega napačnega razmišljanja in vztrajanja občino preveč stanejo. G. Jevšek mora odgovarjati za slabe in nelogične poteze. Da o izgubi ugleda občine ne govorimo. G. Jevšek je praktično že bivši. Hvala Bogu.

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      13.03.2020 ob 19:49 Ges gost

      Glavno ka mi na norme moremo delate manjice v pisarne do doms

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      14.03.2020 ob 14:57 corona-beer gost

      Ne skrbite, Jevšek sam sebi dela škodo. On je politični mrtvak. Ste ga vidli, zdaj pri Janši se je zbudo. Predlaga, zavaja, populist, nevednež...

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.