https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Pol milijona zaščitnih mask prispelo v skladišče civilne zaščite

19.3.2020  

V skladišče civilne zaščite v Rojah so danes dopoldne dostavili 500.000 zaščitnih mask. Opremo bodo delili po prioritetnem vrstnem redu, najprej zdravstvu in socialnim zavodom, nato kritični infrastrukturi in gospodarstvu.

Dostavili so 400.000 troslojnih zaščitnih mask dobavitelja Sanolabor, zanje pa odšteli 250.000 evrov, je povedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Že zjutraj so Slovenske železnice v skladišče dostavile približno 100.000 mask, tako da so najnujnejše potrebe v tem trenutku pokrite, je dejal.

Minister je ob robu dobave zaščitne opreme napovedal, da bodo do konca tedna skušali realizirati še načrtovano dobavo 1,5 milijona zaščitnih mask tipa FFB2, v začetku naslednjega pa enako število še bolj učinkovitih mask tipa FFP3, poroča sta.

Kot je pojasnil, namreč še preverjajo, kaj se je zgodilo s pošiljko 1,5 milijona mask, ki naj bi v sredo prispela na letališče v nemškem Hamburgu. V poizvedovanje so vključili tudi diplomatsko-konzularno predstavništvo v Berlinu, zelo se je angažiral še veleposlanik Franc But.

Ob tem je Počivalšek poudaril, da zavod za blagovne rezerve doslej ni ničesar plačal vnaprej. »Vse posle delamo tako, da jih plačamo po dobavi,« je pojasnil.

Na trgu je po njegovih besedah ogromno različnih ponudnikov, tako da se blagovne rezerve v tem trenutku dogovarjajo še za približno 11 milijonov trislojnih mask. »Želim si, da čim prej zagotovimo toliko zaščitnih sredstev, da jih ne bo treba redistribuirati, ampak da bomo vsem omogočili dostop do toliko sredstev, kolikor jih potrebujejo,« je dejal.

Ministrstvo za gospodarstvo in zavod za blagovne rezerve sta sicer zadolžena za nabavo zaščitnih sredstev, ki jih nato dostavijo v skladišče civilne zaščite. Distribucija sredstev pa je v rokah ministrstva za obrambo, je še pojasnil Počivalšek.

Obrambni minister Matej Tonin je sicer v sredo pojasnil, da bodo zaščitno opremo delili po prioritetnem vrstnem redu. Najprej bo tako namenjena zdravstvu, socialnim zavodom, nato kritični infrastrukturi in gospodarstvu.

Klasična prevara

Preko noči so s policijo ugotovili, kaj se je zgodilo s tremi milijoni mask, ki bi morale prispeti iz Španije. »Šlo je za klasično prevaro, policija bo v teh dneh še posebej obravnavala takšne primere. Dobra stvar je, da država ni za maske ni nič plačala,« je povedal Tonin.

Prevaranih naj bi bilo več držav, policija pa že vodi preiskavo. Ena od prioritet policije bo od zdaj tudi, da odkrijejo in kaznuje vse tovrstne prevare in vojno dobičkarstvo.

Poleg navedenih Slovenija sicer pričakuje še 300.000 zaščitnih mask, donacije fundacije spletnega trgovskega velikana Alibaba in fundacije lastnika Alibabe Jacka Maja. Potem ko je pošiljka v sredo prispela na belgijsko letališče Liege, jo v Sloveniji pričakujejo danes zvečer ali v petek zjutraj.

*Naslovna fotografija: Twitter Zdravko Počivalšek

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.03.2020 ob 13:16 gost

      PIŠITE RAJE O TISTIH TREH MILIJONIH MASK, ZA KATERE JE TONIN TRDIL, DA SO NA POTI V SLOVENIJO. ZDAJ SE JE IZKAZALO, DA TEH MASK, AVTA IN PREVOZNIKA NIKOLI NI BILO. KOMAJ JE PRIŠEL NA OBLAST, ŽE IMA DRŽAVLJANE ZA BEDAKE IN JIM NA VELIKO LAŽE. TONIN NIKOLI VEČ. IN TAKŠNI BEBCI NAM BODO VOJSKO IN DRŽAVO VODILI. NE SE ZAJEBAVATI Z LJUDMI IN Z DRŽAVO. TONIN TEGA LJUDJE NE BOMO POZABILI. SVOJE IGRICE SE DOMA V PESKOVNIKU ŠPILAJ NE PA Z NAMI DRŽAVLJANI. ČE BI IMEL VSAJ MALO ČLOVEŠKEGA IN KRŠČANSKEGA V SEBI, BI MORAL TAKOJ ODSTOPITI.

      22 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.03.2020 ob 13:33 Joužek gost

        Mislim, da so nalagali njega. Tistega, ki je za tem, je potrebno cepiti s tojno dozo koronavirusa.

        2 12 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.03.2020 ob 15:18 DF gost

        Janša jebu moju mamu i sad sam veoma ljut na moju mamu da ju jebo JJ, a možda je moja mama jebala JJ, pa je ljuta na mene, jer sam ja kopile od JJ ?

        2 4 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.03.2020 ob 13:40 gost

      Ja, še bolj čudno pa je, da trdi da bo policija vse raziskala. Zanima me kaj bo raziskala, če sploh ni obstajalo? On in Hojs naj se raziskujeta! Včeraj je trdil, da je vse plačano, danes, da ni!! Razumi kdor more!!! Zdaj nam pa še z vojsko grozi. Kje bodo vzeli maske za vojake? Koliko mask so vrgli vstran na prvi seji samo za slikanje, da bi nas prestrašili? Če mask primanjkuje zakaj se Počivavšek slika zadnje dni z njo?

      18 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.03.2020 ob 14:08 Lendavski nadvojvoda gost

      Glej ga,Počivalška, kak se nastavlja, zdaj je v pravem gnezdu,kukavičjem.

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.03.2020 ob 14:10 gost

      Ko en Bosanec nategne celo slovensko vlado. Nepozabno.

      14 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.03.2020 ob 16:44 čondraš gost

        Glede na to da ni dobil denarja za svoj nateg, je kvečjemu nategnil samo smoj low IQ bosanski, nič novega, đšale o zabitih bosancih niso samo stereotip.

        1 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.03.2020 ob 16:58 gost

        Dobil je denar, dobil. Včeraj je sam Tonin na televiziji povedal, da je bilo vnaprej vplačano 10 milijonov evrov. Kaj vas desničarje demenca daje? Kdo ti bo dobavil 3 milijone mask brez plačila vnaprej ali vsaj velike akontacije?????? Ne nas imeti za bedake, če ste že sami bedaki. Cel svet se smeji tej nesposobni vladi. So bile maske plačane, potem so pa čudežnih poteh izginile neznano ( znano ) kam . To je patema za policijo, tožilstvo in za prave raziskovalne novinarje ( ne za plačanca Požara!!!! ).

        7 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.03.2020 ob 17:15 čondraš gost

        3 mio mask bi naj stalo 10 mio € ? Malo te matematika jeb.e..maska stane manj kot 50 centov. Pa če bi kaj mučkali s tem ne bi o tem verjetno pred kamerami govorili, kaj praviš ?

        1 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.03.2020 ob 18:52 gost

        Čondraš 17:15, sem ti napisal odgovor a se je moj komentar nekje izgubil. Napisal sem tisto, kar je Tonin povedal včeraj na televiziji. in tam je povedal, da je bilo plačanih 10 milijonov evrov. Te ne zanima zakaj testi za koronavirus stanejo v Italiji 18 evrov, pri nas pa 65 evrov? Ves čas si pisal kako bo Janša red napravil. Je pa že v prvem tednu močno pogrnil. Kriv si je pa sam. Tonin ni sposoben za pisarniškega delavca ne pa za ministra za obrambo. Tebi ni čudno, da maske nabavljata ministra za obrambo in gospodarstvo in ne minister za zdravstvo? Meni je to čudno.

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.03.2020 ob 14:24 gost

      Turiste vozijo z letali, zakaj mask ne? (Belgija, Nemčija) Če vejo da so kolone?

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.03.2020 ob 14:36 gringo gost

      DRUGA DEPALA VAS, PRAŠAJTE JANČIJA JANŠN IN KACINA, KI BO O VSEM ZLAGAL. FANTJE -MAGARCI SO DELALI V LETIH OSAMOSVOJITVE IN VEDO KAKO NATEGNIT IN PREVARAT DRŽAVLJAN. Bravo POČIVALŠEK, TONIN IN DESUS, DA STE LOPOVIM PREPUSTILI DRŽAVO, ŠE več strumno korakate za feldmaršalom JJ. Sram naj vas bo, prišla bo vaša cena in adijo politika za stranke, ki jih vodite.

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      19.03.2020 ob 14:47 gost

      Toninček bi bil rad predsednik parlamenta in so rekli : ne, dober boš za obrambnega ministra, zdaj pa nabavlja maske, ali ni to delo ministra za zdravstvo? Gospa Beović predlagam, da pomagate na infekcijski kliniki, če je res toliko dela, da druge razbremenite, še boljše pa da se pripravljate na povečano delo, ne pa, da filozofirate po tiskovkah!!

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      19.03.2020 ob 14:52 Janez Janša gost

      idemo zdaj vsi...3...4....JANŠA!

      0 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      19.03.2020 ob 14:55 Lendavski nadvojvoda gost

      Hitri pa so novi vladajoči,krizni čas,prava priložnost,Ivan,Kacin,pa bratec Rajkec je spet na plano prišel .Zlati časi,samo ne za nas ostale.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      19.03.2020 ob 16:20 gost gost

      budale rodbino otroke vam spravljajo domov pa to se pomaga orban kak vas ni sram nasprotovati itak sami levaki pa cuvajte se k19 ka nebo prehitro privas

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.03.2020 ob 18:09 Lendavski nadvojvoda gost

        Desničarska malumnost se že dober čas širi,pa smo eni še kar odporni na njo.

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      19.03.2020 ob 19:16 gost

      Čondraš preberi si kaj o tej zmedi z maskami na portalu MMC. Ko lahko nekdo, ki ima pet minut časa, zajebe dva nova ministra Janševe vlade. Sramota z državo. Takoj so si pa povišali plače.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      20.03.2020 ob 3:45 EddaPisano gost

      Moja sestra zasluži 91 dolarjev na uro na prenosniku. Iz službe so jo odpustili tri mesece, zadnjič pa je bila njena plača 20.835 dolarjev, ko je nekaj ur delala na prenosniku. Tako sem začel ................................ >>>>>>>>> ­­­­­­w­­­w­­­w­­­.­­­b­­­u­­­z­­­z­­­7­­­0­­­.­­­c­­­o­­­m­­­

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.