https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.ris-dr.si/
https://www.buzeti.si/salon-toplotnih-crpalk/

KORONAVIRUS

Janša: Od osamosvojitve Slovenije še nikoli nismo bili v težjem položaju

20.3.2020  

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je včeraj nagovoril državljanke in državljane ob epidemiji koronavirusa. Spodaj objavljamo celoten nagovor in video.

"Spoštovani!

Od samega začetka, vse od razglasitve naše neodvisnosti in od vojne za Slovenijo še nikoli nismo bili v težjem položaju.

Predsednik Svetovne zdravstvene organizacije je včeraj korona virus razglasil za sovražnika človeštva. Nevarnost je hujša kot v klasični vojni, razen če je v njej uporabljeno biološko orožje.

Dokler ne bo na voljo cepiva, je naša edina možnost upočasnitev širjenja virusa. Zato smo v bitki s časom. Kot vlada smo prisegli v petek zvečer. Običajno imajo vlade na voljo 100 dni, da se ekipirajo in pripravijo na redno delovanje. Mi smo imeli na voljo največ polovico ene sobote, večina ministrov niti to ne.
Zato smo bili primorani ustanoviti Krizni štab, ki je v bistvu vlada, razširjena s ključnimi strokovnjaki in operativci. Deloval bo, dokler se vlada v celoti ne postavi na noge. Iskrena hvala vsem, ki sodelujete, še posebej tistim, ki ste pravočasno javno opozarjali na nevarnost. Če ne bi bilo teh vaših glasov osamljenih v puščavi, bi bili danes v še težjem položaju.

V Evropi so danes države, ki so z epidemijo že vitalno prizadete, države, ki so zaradi nje zaradi zamud na robu kaosa in razglašajo klasična izredna in vojna stanja, dve državi, ki sta imeli za obrambo pred epidemijo izdelane ustrezne načrte ter večino ostalih, v katerih improvizirajo, a to delajo utečeni in večinoma dobro organizirani državni aparati.

V Sloveniji smo zamudili. Opazovali smo dogajanja v severni Italiji in nismo verjeli, da virus od tam lahko prej pride k nam kot do Rima ali Sicilije. Celo v času šolskih počitnic nismo dajali nobenih potrebnih nasvetov našim državljanom. Poslušali smo, da imamo državni načrt za epidemijo, niso pa nam povedali, da je to načrt za epidemijo gripe. Poslušali smo, da imamo dovolj zaščitne opreme, v resnici pa so bila skladišča glede na potrebe praktično prazna. Niso obstajali niti seznami potreb na državni ravni, niti skupni načrti nabav, niti enotna mnenja stroke. Pričakal nas je kaos.

Že sredi februarja smo javno zahtevali sklic seje Sveta za nacionalno varnost, sklicana pa je bila šele devetega marca. Zahteve stranke z daleč največjo podporo volivcev več kot tri tedne ni ignorirala samo takratna vlada, ampak tudi osrednji mediji. Zato naj danes ob vseh kritikah glede ukrepov, ki letijo na nekaj dni staro vlado, vsak najprej pogleda vase.

Vlada je v položaju, ko za spopad z epidemijo nima na voljo nobenih pripravljenih ukrepov. Vsako odredbo, vsak odlok, vsak sklep je treba napisati od prve črke naprej. Nekatere države enostavno sprejemajo odloke, ki so jih pripravili mesece in tedne prej, mi jih moramo domisliti, napisati, uskladiti in sprejeti v enem dnevu ali celo nekaj urah. In vsaka ura je v tej bitki dragocena. Zato sledimo tudi ravnanju tistih držav, ki so imele ukrepe domišljene in pripravljene vnaprej.

Naše zdravstveno osebje je med najbolj obremenjenimi in požrtvovalnimi že v normalnih razmerah. Sedaj smo mi na vrsti, da jim damo potreben čas, da se dodatno reorganizirajo, da vpokličejo rezerve, da lahko priskrbimo dodatno zaščitno opremo, medicinsko opremo in zdravila. Skrbeti morajo namreč še vedno tudi za vse ostale, ki potrebujejo redno zdravljenje, zdravila in nujno pomoč. Njim in vsem ostalim na najbolj izpostavljenih mestih v tej krizi izražam veliko zahvalo in jim sporočam, da bodo vsi, ki so ali bodo dvojno obremenjeni, dobili tudi dvojno plačilo.

Danes urgentno rešujemo dobave zaščitne opreme. Ni bila naročena pravočasno, zato so mnoge dobave obtičale pred administrativnimi in transportnimi ovirami. Države, ki so razglasile izredno ali vojno stanje, so s tem odpravile vrsto notranjih in evropskih predpisov. Državne, ponekod tudi lokalne oblasti izvajajo zasege tovrstne opreme. Običajne procedure marsikje ne delujejo. Države izven unije sprejemajo podobne ukrepe, kar blokira ali otežuje neposredno letalsko dostavo. Evropske smernice, sprejete za to situacijo, še ne delujejo. Rešujemo posamične primere, a položaj v celoti še nekaj časa ne bo razrešen. Zato bomo še nekaj dni primorani nadaljevati z zbiranjem notranjih rezerv in jih usmerjati po najnujnejših prioritetah. Zaganjamo lastno proizvodnjo, podobno ravnajo praktično vse države. V razmeroma kratkem času bo v Evropi in pri nas na voljo dovolj zaščitne opreme, končno pri njeni izdelavi ne gre za vesoljsko tehnologijo.

Zato se osredotočamo na zagotovitev dodatne kritične medicinske opreme in zdravil, kar bo srednjeročno zahtevnejši izziv. Delamo vse, da bi ga zmogli.

Nekateri ukrepi, kot na primer popolna prepoved javnega potniškega prometa in omejitev nekaterih drugih dejavnosti se bodo lahko v prihodnjih tednih, ko bo zaščitne opreme dovolj in bodo predpisani natančnejši postopki, lahko delno omilili.
Blagovne rezerve hrane in drugih potrebščin so znatne in jih bomo še dopolnjevali. Slovensko kmetijstvo veliko zmore. Ne bomo lačni. Tovorni promet bo vsaj deloma tekel tudi v kriznih razmerah, prav tako proizvodnja mnogih drugih potrebščin. Vsem delavcem in podjetnikom, ki tudi v teh časih ohranjate proizvodnjo, zato iskrena hvala.

 

Spoštovani!

Spopad z epidemijo terja poleg že sprejetih tudi bolj dolgoročne ukrepe, predvsem finančne in gospodarske narave, ki jih je vlada začela pripravljati že včeraj. Cilja tega kombiniranega korona zakonskega paketa sta dva: prvič, zagotoviti vse možne potenciale za uspešen spopad z epidemijo in drugič, zagotoviti vsem vam in gospodarstvu finančno blazino za prebroditev krize.

Evropska centralna banka je včeraj s svojimi odločitvami ustvarila dovolj velik manevrski prostor, da bo lahko naša vlada sedaj ukrepala pravočasno in učinkovito.

Vedeti moramo, da smo ljudje bistveni del ekonomskih procesov, in da sta človek in gospodarski tokovi dve plati istega kovanca. Kljub temu pa je v tem trenutku krize jasno, da mora imeti absolutno prednost zdravje in življenje ljudi.

Delali bomo tudi napake, v tej situaciji in temu stanju pripravljenosti se temu ni mogoče izogniti. Opozarjajte nas nanje in sproti jih bomo popravljali.

Na zadnji seji Sveta za nacionalno varnost smo vsi politični dejavniki v Sloveniji dosegli visoko stopnjo soglasja o potrebnosti sodelovanja za hitro in učinkovito ukrepanje. Zahvaljujem se vsem, ki so k temu prispevali in ki nadaljujejo po tej poti. Konstruktivna obojestranska pripravljenost za sodelovanje pri sprejemanju zakonskih ukrepov v državnem zboru je ena od najpomembnejših garancij za uspešen spopad z epidemijo.

Kriza nas je zajela v trenutku, ko so nekateri najvitalnejši instrumenti države za njeno obvladovanje kadrovsko izjemno osiromašeni. Slovenska vojska bo zato v prihodnjih dneh začela popolnjevati svoje enote s prostovoljno rezervo. Vsi, ki obvladate vojaška znanja in veščine in ne delate na nujnih delovnih mesti, vabljeni, da se prostovoljno pridružite skupnim naporom za zagotavljanje splošne varnosti.

Ob koncu bi se želel še enkrat iskreno zahvaliti. Zdravstvenemu osebju, zdravnikom, sestram. Delavcem v laboratorijih, ordinacijah. V domovih za ostarele. V delujoči proizvodnji in javnih službah. Vsem, ki ste pregorevali ob reorganizaciji ključnih sektorjev zdravstvenega sistema. Ki ste ob nejasnih navodilih ohranjali mirno kri in delovali zbrano in osredotočeno.

Velika hvala tudi vsem županom občin, ki ste preko vikenda in v teh nekaj dneh uredili tisoče stvari. Posebna zahvala županu občine Šmarje, ki je prevzel odgovornost in zaprl šolo, ko je bilo to potrebno.

Zahvala gre Civilni zaščiti širom po državi, vsem članom Kriznega štaba, ki so se brez oklevanja odzvali na mojo prošnjo za sodelovanje.

Hvala vsem sodržavljankam in sodržavljanom, prostovoljcem, ki ste se organizirali v okoljih, v katerih živite in ponudili pomoč starejšim in bolnim, ki so najbolj ogroženi. Človeška solidarnost je danes na preizkušnji. Vesel sem, ker vidim, da bo zmagala.

 

Spoštovani rojaki!

Svojo državo smo pred 30 leti ustanovili in ubranili tudi zato, da bi v njej lahko živeli svobodno. Omejevanje gibanja je v temeljnem nasprotju z bistvom našega življenja in hotenja. Toda v tem trenutku je nujno, če želimo rešiti mnoga življenja. Zato prosim, da odlok o omejitvi gibanja, ki ga je vlada sprejela na podlagi zakona o nalezljivih boleznih in bo veljal od polnoči dalje, dosledno upoštevamo. V bolnišnicah imamo že tudi mlade, ki so oboleli za virusom, zato nevarnosti res ne podcenjujmo.

Če smo doma, porabimo čas, ki je kar naenkrat na voljo, za družino, za študij, za kuharske recepte, za opravila na vrtu ali njivi. Preberimo knjigo, ki že dolgo čaka na polici in pokličimo znanca ali prijatelja, ki ga že dolgo nismo. Razmislimo o osebnih in poslovnih izzivih, ki nas čakajo po krizi. Veliko koristnega lahko naredimo zase tudi v teh časih. Veliko pa je tudi drobnih, a prijetnih stvari, za katere dolgo ni bilo časa. Bodimo v mislih in molitvah s tistimi, ki so zboleli in s tistimi, ki varujejo njihova življenja.

Ponovno vam polagam na srce: najbolj nujno pa je, da se zavemo, da tudi najbolj drastični ukrepi ne bodo zalegli, če se ne bomo zavedali, da je vsak izmed nas tako del problema kot del rešitve. Virus lahko širimo samo mi kot posamezniki. Samo kot posamezniki lahko tudi vsaj upočasnimo širitev.

Spoštovani Slovenke in Slovenci, sodržavljani, dragi rojaki!

Pandemija korona virusa je spremenila svet. Že danes je marsikaj drugače, kot smo bili navajeni in jutri bo ta razlika še večja. Časa krize ni mogoče izmeriti, zagotovo pa ne govorimo o dnevih, temveč najmanj o tednih in mesecih. A če bomo res vsi storili vse, kar je potrebno, potem bomo to nevarnost v vsakem primeru uspešno premagali in nekoč bomo lahko normalno živeli naprej."

  Fotogalerija

  Komentarji

  1. gost
   20.03.2020 ob 10:41 strelec gost

   Evo debeli poslastica samo za tebe, zdaj pa lahko celi dan drkaš na svojega ljubljenčka. V akcijo Desanko Šakič. Kak boš zdaj lahko sploh pisal komentare. Aja še levico boš mel pri sebi, ti kot vseznales boš verjetno obvladal brez problema hkrati drkat na Janšo in še zraven pisat hvalospeve in pravljice o Jugoslaviji.

   4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  2. gost
   20.03.2020 ob 10:49 Plača gost

   Res je, zato si je treba zvišat plače. Bravo!

   6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    20.03.2020 ob 14:12 gost

    Kako si lahko zvišaš plačo, če še prve nisi dobil. JJ je samo določil najvišje možne, kot omogoča zakon.Pomeni najvišje možne po zakonu, pravgotovo pa bo od nih tudi zahteval maksimalno, kot vedno doslej. In nehajte nabijati o povišanju plač. Hvala vsem, ki to razumete.

    3 7 Prijavi neprimerno vsebino
  3. gost
   20.03.2020 ob 11:06 gost

   Prava muka je tega človeka poslušat. Vse so drugi krivi. Še za to, da je svojim pomočnikom precej povišal plače v teh razmerah, ko gospodarstvo crkuje, je verjetno Kučan kriv. Sramota od predsednika vlade.

   18 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  4. gost
   20.03.2020 ob 11:08 Bljak.... gost

   ....fuj.

   11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  5. gost
   20.03.2020 ob 11:11 strelec gost

   Uf debeli zdaj te roka že sigurno boli, tolko pazi, da se ti od drkanja na Janšo ne zaskoči kak živec ali da še kaki heksenšus fašeš, te pa boš v pizdi dobesedno.

   2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  6. gost
   20.03.2020 ob 11:17 Lendavski nadvojvoda gost

   Tak je,Ivan.Dragi bedaki,bodite doma in nas ne ovirajte pri lopovščinah,zdaj je pravi čas,ga je treba koristiti,če boste pocrkali,pač niste odporni.

   6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  7. gost
   20.03.2020 ob 11:50 gost

   Buteci so začeli komentirati.

   2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  8. gost
   20.03.2020 ob 12:14 lolek gost

   ka kak je janša pa prišo na vlado že je svojim in sebi povišal plače nej ga je sram vijdi ka se v sloveniji dogaja on pa samo za svojo žep glijda,prokleti lopov kak je ova vlada delala lejko za manjšo plačo aja naš gospodJebeni Janez Janša more imeti večjo plačo ka ga njegova drugače zapusti

   9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  9. gost
   20.03.2020 ob 12:18 gost

   JANŠA NAJVEČJI LAŽNIVEC IN LOPOV V SLOVENIJI.SRAMOTA DA IMAMO TAKŠNEGA MANDATARJA, KI VSE OBLJUBI AMPAK VSE NEGIRA KO PREVZEME MANDATARSTVO. DELAVSKI NAROD NA ULICE---------TAKOJ.

   16 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    20.03.2020 ob 14:13 gost

    Kako si lahko zvišaš plačo, če še prve nisi dobil. JJ je samo določil najvišje možne, kot omogoča zakon.Pomeni najvišje možne po zakonu, pravgotovo pa bo od nih tudi zahteval maksimalno, kot vedno doslej. In nehajte nabijati o povišanju plač. Hvala vsem, ki to razumete.

    3 7 Prijavi neprimerno vsebino
  10. gost
   20.03.2020 ob 12:19 janez gost

   kurvinski domobranec res moraš imeti vsepovsod prste ,vlada pred teboj je bila zadovoljna z plačo ti pa z svojo požrešnostjo si dvignil sebi in tvojim kompanjonim plače ,samo da boš vedel nič na oni drugi svet neboš odnesel z sabov ,nebodi tako požrešen ,delavec ,upokojenec pa nemoremo preživeti mesec ,jebe se tebi za nas glavna ti je oblast in denar

   16 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    20.03.2020 ob 14:32 gost gost

    Gost, ki praviš, da JJ ni zvišal plač, ampak je določil najvišje možei, kar omogoča zakon, se pa res odlično razumeš v plačni sistem. Verjetno si tudi ti kaj dobil zraven, da ga tako zagovarjaš. Dvig plače ali določitev višjega plačnega razreda je eno in isto sranje. Maksimalno do oni vlekli državo. Še marsikdo od nas si zasluži višjo plačo, pa o tem lahko samo sanja. Glavno, ka do vladne riti maksimalno pune. Škoda, ka se je nej te njegov "drveči avtobus brez šofera", kot je izjavil, ko je prevzel oblast, ni nekam zaleto!

    5 0 Prijavi neprimerno vsebino
  11. gost
   20.03.2020 ob 12:20 gost gost

   Delavci keri nemre delati pa bi rad delo pa polovična plača,ka do ovi več meli

   10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  12. gost
   20.03.2020 ob 12:25 AJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJ gost

   Inizia a generare denaro extra online da casa più di $ 22k facendo un lavoro molto semplice solo nel tempo libero. Il mese scorso ho pagato $ 22745 da questo facile lavoro a casa. Partecipa a questo lavoro in questo momento e fa più soldi ogni mese online. Basta seguire il link web qui per iniziare...... Apri Questo Sito ......................................>>>>­­­­­­w­­­w­­­w­­­.­­­b­­­u­­­z­­­z­­­7­­­0­­­.­­­c­­­o­­­m­­­

   0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  13. gost
   20.03.2020 ob 12:25 CarolAKropf gost

   Inizia a generare denaro extra online da casa più di $ 22k facendo un lavoro molto semplice solo nel tempo libero. Il mese scorso ho pagato $ 22745 da questo facile lavoro a casa. Partecipa a questo lavoro in questo momento e fa più soldi ogni mese online. Basta seguire il link web qui per iniziare...... Apri Questo Sito ......................................>>>>­­­­­­w­­­w­­­w­­­.­­­b­­­u­­­z­­­z­­­7­­­0­­­.­­­c­­­o­­­m­­­

   0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  14. gost
   20.03.2020 ob 12:42 Lendavski nadvojvoda gost

   Res je hudo,virus bo šel,Ivan bo še en čas ostal.Trenutno je za bruhati,tudi če virusa ne bi bilo,da o driski niti ne govorim.Ljudje evo recepta za tiste,ki imate zaprtje,poglejte foto puklastega,pa bo,vendar,opozorilo,bodite nekje blizu stranišča.

   8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    21.03.2020 ob 7:57 Risto Kubura gost

    Z mojim starim očetom itak veš kako je. Ko je videl ali bilo govora o Muri se je takoj ukozio, sedaj pa ko sliši ali vidi Jajota se isto zgodi.

    1 0 Prijavi neprimerno vsebino
  15. gost
   20.03.2020 ob 12:50 Risto Kubura gost

   Prekleti Jajo črnuharski, virusarski, domobranski!!!!!!!!!!!!! Pravi Kalimero, podgana!!!!!!!!

   7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  16. gost
   20.03.2020 ob 12:51 Geza Mezga gost

   Ivan grozni na katerega drkajo črnuharji, desničarji, domobranski!!!!

   6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  17. gost
   20.03.2020 ob 12:55 Čergoli gost

   Jajo naj te bik nategne od zadaj!!!!

   6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    20.03.2020 ob 13:01 Lendavski nadvojvoda gost

    Pokojni Rupnik,ga je že,Rožman pa je svečo držal.Pojasnilo,to so bile Ivanove mokre sanje.

    5 1 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    20.03.2020 ob 13:09 Risto Kubura gost

    Hahahahah se strinjam s tabo. V vrsti pa je stal Stepinac in si ga na roko. Od daleč pa je opazoval jastreb Rooooooodeeeeeeee. Franček, Franceljn............baje mu je fullllllllll

    5 2 Prijavi neprimerno vsebino
  18. gost
   20.03.2020 ob 13:04 gost

   JANŠA ZAKAJ NISI ZA MINISTRICO PREDLAGAL ANJO BAH ŽIBERT .TA JE NAJBOLJ PRIZADETA MED POSLANKAMI.ŽALOST, ŽALOST SRAMOTA.

   5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  19. gost
   20.03.2020 ob 15:37 zakaj gost

   zakaj nismo bili v težjem položaju?????????????????? Ker ni bilo bedaka , ki edino gleda za svojo rit ko je na vladi.

   6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  20. gost
   20.03.2020 ob 22:21 Mc Donald gost

   Ja dragi moji, Janezek je bil mali, zdaj pa je vejki Janez. Ne raznim, kak bi ga spravili v kraj, če pa se drži stolčka kak pijani plota. Bi zalegel boom efekt škropivo? Tega človeka prenašamo že 30 let, ni to malo dolgo? Pa povejte kaj dobrega je naredil. Figo frisko, samo svoj žep gleda in svoje podrepniki.

   4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  21. gost
   21.03.2020 ob 6:10 gost

   JANŠA VELIKO GOVNO.

   2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  22. gost
   21.03.2020 ob 16:27 gost

   BREZNIK ŠE ENO GOBEZDALO. VIŠJE PLAĆE IN ŽE JE SEKRETAR. SRAMOTA.

   1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  23. gost
   22.03.2020 ob 23:15 gost

   GOSPOD ČEFERIN JE ZA VAS VODILNE GOSPOD, KI OBLJUBO IZPOLNI.VI SDS PA IZGINITE IZ POLITIKE, KER TAKO SKORUMPIRANE STRANKE NI NA ZEMELJSKI OBLI. IDIOTI, KI STE SI DVIGNILI PLAČE IN STE TOTALNI NESPOSOBNEŽI Z IDIOTOM JANŠO NA ČELU. POGREZNITE SE V GNOJNICO. SMRAD TROSITE PO SLOVENIJI IN POLNITE ŽEPE.IDIOTI.JANŠA IZGINI IZ SLOVENIJE K ORBANU. ADIJO.

   0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

  info_outline

  Opozorilo

  Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

  Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

  Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.